"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Klimatkommunikation, 7,5 hp

Engelskt namn: Climate Change Communication

Denna kursplan gäller: 2024-09-02 och tillsvidare

Kurskod: 1KO078

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Medie- och kommunikationsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2024-02-06

Innehåll

Klimatkrisen berör alla samhällets aktörer och är en svår utmaning att hantera. Vårt sätt att kommunicera om klimatförändringarna har en avgörande påverkan på samhällets förmåga till omställning. Klimatkommunikationens centrala roll i dessa förändringsprocesser påtalas ständigt och kunskaper inom fältet ökar i takt med situationens allvar. Digitaliseringens roll och vikten av brett publikt engagemang betonas ofta för att åstadkomma förändring. I denna kurs studeras klimatkommunikationens grunder. Tongivande forskningsinriktningar och olika aktörers kommunikativa praktiker inom fältet såsom journalistik och medborgardialoger uppmärksammas särskilt. Under kursens gång diskuteras klimatkommunikation relaterat till transporter, boende, konsumtion och andra samhällssektorer. Medie- och kommunikationsindustrins egen klimatpåverkan tas också upp till diskussion inom ramen för kursen. 

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse 

  • kunna redogöra för klimatkommunikationens grunder 
  • kunna belysa centrala sektorer/områdens klimatpåverkan och resonera kring deras vikt i ett omställningsperspektiv 

För godkänd kurs ska den studerande avseende förmågor och färdigheter 

  • diskutera journalistikens, medborgardialogers och digitaliseringens betydelse för klimatomställningen i samhället 

För godkänd kurs ska den studerande avseende värderingsförmåga och förhållningssätt 

  • visa förmåga att nyttja vetenskapliga källor och att använda ett korrekt språkbruk 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker över nätet och består av seminarier, gruppövningar, självstudier, handledning och skrivuppgifter. Studenten har rätt till handledning enbart under den tidsperiod som kursen omfattar. I de fall närvaro vid föreläsningar och övningar är obligatoriska, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat.  

Föreläsningar, nätseminarier och litteratur kan vara på svenska och engelska. 

Tillgång till dator och nätuppkoppling krävs för fullgörande av de i kursen ingående uppgifterna.

För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. För mer information, kontakta Studentcentrum.  

Examination

Kursen examineras löpande genom seminarier, gruppuppgifter samt genom en individuell hemtentamen. Betygsskalan för seminarier och gruppuppgifter är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för hemtentamen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier och gruppuppgifter samt på individuell hemtentamen. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier och gruppuppgifter samt Väl godkänd på individuell hemtentamen.

För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. 
 
En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet. 

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delmoment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på den individuella hemtentamen. 

Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.

Tillgodoräknande  
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).

Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.  

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektorn vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper. 

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 36

Klimatkommunikation (7,5hp)

Kurslitteraturen kan komma att ändras/aktualiseras vid behov, dock senast två månader före kursens start.

Allt är inte möjligt, men inget är heller förutbestämt: Föreställningar om makt i medborgardialogens praktik och teori
Hellquist Martin, Westin Martin
Uppsala universitet Humanistisk-samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet : 2018 :
(23 sidor)
Obligatorisk

Moser Susanne C
Communicating climate change: history, challenges, process and future directions
WIREs Climate Change, : 2010 :
1: 31-53. (22 sidor)
Obligatorisk

Johansson Julia
Från information till medskapande i den kommunala klimatomställningen - en kartläggning av kommuners arbete för ett medborgarinkluderat klimatarbete
Klimatkommunerna : 2021 :
(33 sidor)
Obligatorisk

Handbok i journalistikforskning
Karlsson Michael, Strömbäck Jesper, Andersson Jonas, Andersson Ulrika, Berglez Peter, Bergström Annika, Carlsson Eric, Djerf-Pierre Monika, Edström Maria, Ekman Mattias, Enbom Jesper, Gardeström Elin, Ghersetti Marina, Graf Heike, Grafström Maria, Hammarlin Mia-Marie, Holt Kristoffer, Håkansson Nicklas, Johansson Bengt, von Krogh Torbjörn, Nord Lars, Nygren Gunnar, Andersson Odén Tomas, Olausson Ulrika, Ots Mart, Pollack Ester, Riegert Kristina, Roosvall Anna, Shehata Adam, Svensson Göran, Wadbring Ingela, Weibull Lennart, Widholm Andreas, Wigorts Yngvesson Susanne, Wiik Jenny, Örnebring Henrik, Hallberg Jonny, Hallberg Jonny, Karlsson Michael, Strömbäck Jesper
3 uppl. : Studentlitteratur AB : 2024 : 506 sidor :
ISBN: 9789144166247
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: kapitel 12 (s 171-186); kap 16 (s 229-242); kap 21 (s 299-314), kap 30 (s 421-436); kap 31(s 437-450)

Strategisk kommunikation : en introduktion
Falkheimer Jesper, Heide Mats
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 219 s. :
ISBN: 9789144077222
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kapitel 1 (sid. 35-66): Vad är kommunikation?

Climate journalism in a changing media ecosystem: Assessing the production of climate change- related news around the world
Schäfer Mike S, Painter James
Wiley Interdisciplinary Reviews: Climate Change  : 2020 :
12:1 (2021) (20 sidor)
Obligatorisk

Artiklar och internetlänkar tillkommer enligt lärarens anvisningar.