Klimatförändringar är vårt största globala miljöhot och det påverkar både oss människor och naturen runt oss, nu och i framtiden. Vilka konsekvenser får de? Vad kan vi göra åt dem? Många olika områden, till exempel naturliga och mänskliga orsaker till klimatförändringar, globala klimatmodeller och deras resultat, samt möjliga lösningar på problemet, integreras därför till en problembaserad kurs.
Kursen handlar till stor del om regionala och globala klimat och klimatförändringar ur många olika synvinklar: hur har klimatet varit, hur är klimatet nu och hur kommer klimatet att bli? Kursen behandlar ingående både naturliga processer och mänsklig påverkan på klimatet.
Olika metoder för att ta reda på hur klimatet har varit tas upp, liksom principerna för de globala klimatmodellerna som ligger till grund för klimatförutsägelserna.
Globala kretslopp, som till exempel kolets kretslopp, tas upp under kursen. Kemiska förändringar i haven på grund av utsläpp av koldioxid ingår, liksom möjligheterna att använda världens skogar som en kolsänka för att bromsa ökningen av koldioxid i atmosfären.
Biogeografi, det vill säga olika arters utbredning och framtida förändrade, kanske till och med utplånade, utbredningsområden behandlas också.
I kursen tas också utvecklingen av internationella klimatavtal upp, som till exempel Kyotoprotokollet, och vilken roll dessa kan spela för att begränsa utsläppen.
Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för utbildning på grundnivå 1-165 hp, för avancerad nivå 30-285 hp)
Sökande inom vissa program vid Umeå universitet har platsgaranti till denna kurs. Antalet platser för fristående kurs kan därför bli begränsat.
Studieavgift
Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz.
Anmälningsavgift: 900 kr.
Studieavgift, första inbetalningen: 19 038 kr.
Total studieavgift: 19 038 kr.
Anmälnings- och studieavgifter
Anmälningskod
UMU-75000
Anmälan
Du kan inte anmäla dig ännu. Anmälan öppnar 17 mars 2025 klockan 09:00.
Sista anmälningsdag är den
15 april 2025.