Engelskt namn: Chemical principles in human and environment I
Denna kursplan gäller: 2024-10-21 och tillsvidare
Kurskod: 5KE204
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kemi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Kemiska institutionen
Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2023-12-14
Med utgångspunkt i vardagliga fenomen och samhälleliga utmaningar behandlar kursen grundläggande kemiska begrepp och principer. I kursen används till exempel klimatförändringar, hälsa och energikällor som utgångspunkter för att utveckla både grundläggande kemikunskaper och förmågan att applicera dessa kunskaper i vardagen, yrkeslivet och aktuella hållbarhetsutmaningar.
Kursen är uppdelad i två moduler, en teoretisk och en laborativ. I modul 1 (6 hp) betonas förmågan att agera på och förmedla hur kemiska företeelser påverkar människa och miljö utifrån grundläggande kunskaper i kemi. I modul 2 (1,5 hp) ges en introduktion till laborativt arbete med avseende på analyser av olika matriser i miljön.
I kursen avhandlas grundläggande kemi som: atomens elektronstruktur, kemisk bindning i molekyler samt intermolekylära krafter i fastfas, vätska och gasfas. Kemiska reaktioner, och deras jämviktskaraktäristik i termer av jämviktskonstant, introduceras. Flera viktiga analytiska metoder, både för kvalitativa och kvantitativa bestämningar, förklaras och principen för till exempel kromatografi belyses.
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs ska den studerande visa färdighet i att:
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Grundläggande behörighet och Kemi 1
Undervisningen bedrivs i huvudsak i form av föreläsningar, gruppdiskussioner, seminarier, räkneövningar och laborationer. Utöver schemalagda aktiviteter förutsätts även individuellt arbete med kursmaterialet.
Modul 1: examinationen sker genom:
Modul 2: examination sker genom:
Den skriftliga salstentamen i modul 1 bedöms med något av resultaten väl godkänt (VG), godkänt (G) eller underkänt (U). Övriga examinationer i modul 1 samt samtliga examinationer i modul 2 bedöms med något av resultaten godkänt (G) eller underkänt (U).
Betyg på helkurs beslutas först när samtliga examinationer är genomförda. Kursen betygsätts med något av betygen väl godkänt (VG), godkänt (G) eller underkänt (U). För betyget godkänt (G) krävs att samtliga examinationer bedömts med minst resultatet godkänt (G). För betyget väl godkänt (VG) krävs därutöver att den skriftliga salstentamen bedömts med resultatet väl godkänt (VG).
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas förnyat provtillfälle i enlighet med Umeå universitets Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå (FS 1.1.2-553-14). Det första omprovet erbjuds senast två månader efter ordinarie provtillfälle. Undantaget de fall då ordinarie prov äger rum i maj eller juni månad, då erbjuds istället ett första omprovstillfälle inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Dessutom erbjuds ytterligare minst ett omprov inom ett år från ordinarie provtillfälle.
I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (6 kap. 22 §, HF). Begäran om ny examinator ska ställas till prefekten vid Kemiska institutionen.
Föreskrifter vid övergångar
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla.
Chemistry in context : applying chemistry to society
Fahlman Bradley D., Purvis-Roberts Kathleen L., Kirk Johh S., Kelly Resa M., Daubenmire. Patrick L.
Tenth edition : New York : McGraw-Hill Education : 2021 : 502 sidor :
ISBN: 9781260570816
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst