"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Journalistiskt skrivande i skolan, 7,5 hp

Engelskt namn: Journalistic writing in school

Denna kursplan gäller: 2025-01-20 och tillsvidare

Kurskod: 6JO101

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Journalistik: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2024-08-29

Innehåll

Kursen behandlar journalistikens grunder i teori och praktik, med fokus på nyhetsjournalistik. Målet är att studenterna ska uppnå kunskaper och färdigheter för att undervisa i både produktion och kritisk analys av journalistiska texter. Det journalistiska språkbruket och form följer inarbetade normer. Syftet är att locka till läsning och göra journalistiska texter enkla att förstå för så många läsare som möjligt. Journalistiskt skrivande behöver förstås i relation till den journalistiska yrkesrollen, branschens juridiska och etiska ramverk samt kunskaper om källkritik och faktakoll.

Följande moduler ingår:  

Modul 1: Introduktion till journalistiskt skrivande (1,5 hp)
Introduction to journalistic writing

Denna modul ger en första introduktion till grunderna i journalistiskt skrivande, med fokus på nyhetsvärdering och journalistiska genrer.

Modul 2. Det journalistiska skrivandets villkor, språk och form (6 hp)
The conditions, language and form of journalistic writing

I modulen ingår en genomgång av de juridiska och etiska ramverk som journalistisk verksamhet har att förhålla sig till, samt fortsatt lärande om form och innehåll i journalistiskt skrivande. I modulen ingår också kunskap gällande lagar om yttrande- och tryckfrihet samt offentlighet och sekretess. Modulen diskuteras lagarnas relevans för journalistisk verksamhet och de etiska reglerna för journalistiskt yrkesutövande och publicering. Studenterna övar sig i skrivande av journalistiska texter med fokus på struktur och språkliga former. Modulen innefattar även kritisk analys av journalistiska texter. Analysen inriktas på betydelser av form och språk för hur olika samhällsfrågor och grupper av människor representeras.

Förväntade studieresultat

Modul 1: Introduktion till journalistiskt skrivande (1,5 hp)

För godkänd modul ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse

  • översiktligt redogöra för forskning om nyhetsvärdering,
  • kunna förklara begreppen medielogik och nyhetstekniker samt identifiera dessa i journalistiskt material.

För godkänd modul ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga

  • visa förmåga att skriva korta nyhetstexter utifrån journalistiska principer för form och innehåll.

 

Modul 2. Det journalistiska skrivandets villkor, språk och form (6 hp)

För godkänd modul ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse

  • redogöra för lagar som journalistisk verksamhet behöver förhålla sig till och förklara deras relevans och tillämpning i olika situationer,
  • beskriva de olika delarna av journalistikens etiska ramverk samt ange vilka olika instanser som granskar och bevakar att reglerna efterlevs,
  • redogöra för olika kriterier, metoder och tekniker för nyhetsskrivande och reflektera över deras konsekvenser, med stöd i relevant forskning på området,
  • identifiera och förklara normer för hur journalistiska texter konstrueras, med avseende på texternas olika delar, disposition och språkliga form.

För godkänd modul ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga

  • i sitt eget skrivande kunna tillämpa principer för journalistiskt skrivande, 
  • planera och presentera en lektion om journalistiskt skrivande.

För godkänd modul ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt

  • reflektera över och värdera ett urval journalistiska texter 
  • granska och formulera genrespecifik och konstruktiv kritik på kurskamraters texter

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen är nätbaserad och består av skriftliga instruktioner, digitala föreläsningar, nätbaserade grupparbeten, och ett antal digitala träffar.
För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. För mer information, kontakta Studentcentrum.

Examination

Modul 1: Introduktion till journalistiskt skrivande (1,5 hp)
Modulen examineras genom individuella inlämningsuppgifter. Betygsskalan för modulen är Underkänd (U) och Godkänd (G).

Modul 2: Det journalistiska skrivandets villkor, språk och form (6 hp)
Modulen examineras löpande genom individuella skriftliga inlämningsuppgifter, nätbaserade seminarier och gruppuppgifter. Betygsskalan för seminarier och gruppuppgifter är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för individuella uppgifter är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier och gruppuppgifter samt på alla individuella uppgifter. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier och gruppuppgifter samt Väl godkänd på merparten av de individuella uppgifterna.
För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.

En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delmoment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på modul 2.

Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
 

Tillgodoräknande 
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
 
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilken modul eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper. 

Litteratur

Giltig från: 2025 vecka 4

Kurslitteraturen kan komma att ändras/aktualiseras vid behov, dock senast två månader före kursens start. Läsanvisningar ges vid kursstart.

Modul 1: Introduktion till journalistiskt skrivande

Ahlmér Anneli
V som i vinkel : 91 idéer för en bättre artikel
1. uppl. : Onsala : Byline: Ahlmér : 1996 : 126, [2] s. :
ISBN: 9163046636
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Häger Björn
Reporter : en grundbok i journalistik
Tredje upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2020] : 582 sidor :
ISBN: 9789144131665
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Modul 2: Det journalistiska skrivandets villkor, språk och form

Handbok i journalistikforskning
Karlsson Michael, Strömbäck Jesper
Andra upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 471 sidor :
ISBN: 9789144124636
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Häger Björn
Reporter : en grundbok i journalistik
Tredje upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2020] : 582 sidor :
ISBN: 9789144131665
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

TT-språket
Stockholm : TT nyhetsbyrån AB : 20??- :
Fritt tillgänglig via databasens webbplats
Obligatorisk