Engelskt namn: Introduction to technologies for the green transition
Denna kursplan gäller: 2024-12-23 och tillsvidare
Kurskod: 5FY231
Högskolepoäng: 3
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Fysik: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för fysik
Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2024-12-20
Kursen behandlar olika energiteknologier inom den gröna omställningen, i första hand tekniker som kopplar till förnybar energi och de processer som rör energiomvandling. Kursen syftar till att ge en förståelse för tillämpningar såsom energiomvandling i bränsleceller och batterier, vätgasproduktion genom elektrolys, artificiell fotosyntes, omvandling av solenergi till värme eller elektrisk energi i solfångare och solceller. Kursen ger också en överblick till andra förnybara energisystem såsom vindkraft, biomassa och vattenkraft, och hur dessa kan samverka i ett systemperspektiv i ett hållbart samhälle. Kritiska råmaterial är material som i stor utsträckning är nödvändiga för den gröna
omställningen men som av olika anledningar har en begränsad tillgång eller är förknippade med risker för människa och miljö vid brytning eller användning. Kursen introducerar problematiken kring dessa material och belyser sätt att minska beroendet genom alternativ,
eller effektivare användning. Kursen omfattar ett teorimoment om 3 hp.
För att uppfylla målen för kunskap och förståelse ska den studerande efter genomgången kurs kunna:
För att uppfylla målen för färdighet och förmåga ska den studerande efter genomgången kurs kunna:
För att uppfylla målen för värdering och förhållningssätt ska den studerande efter genomgången kurs kunna:
Grundläggande behörighet och Matematik 3b eller 3c eller Matematik C, Naturkunskap 2. Naturkunskap kan ersättas av Kemi 1 och Fysik 1a eller 1b1+1b2.
Undervisningen bedrivs i form av en kombination av inspelade föreläsningar som kan laddas ned och ses när som helst, och direktsända föreläsningar som kombineras med frågestunder och diskussionsgrupper. Föreläsningarna omfattar sju inspelade föreläsningar och tre
direktsända föreläsningar som ges kvällstid.
Examinationen på kursens teorimoment sker individuellt i form av en skriftlig salstentamen vid kursens slut. På skriftlig salstentamen sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).
På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För studenter som missat eller inte blivit godkända på examinationen erbjuds ytterligare provtillfällen. För mer information, se Regler för betyg och examination, dnr: FS 1.1-574-22.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för fysik. För mer information, se Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå, dnr: FS 1.1.2-553-14.
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina.
Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Kurslitteraturen består av föreläsningsanteckningar, diskussionsfrågor, powerpointpresentationer och utdelat material, samt videomaterial.