"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Introduktion till teknologier för den gröna omställningen

  • Antal högskolepoäng 3 hp
  • Nivå Grundnivå
  • Studieform Distans
  • Starttid Vårtermin 2025

Om kursen

Kursen behandlar olika energiteknologier inom den gröna omställningen, i första hand tekniker som kopplar till förnybar energi och de processer som rör energiomvandling. Kursen syftar till att ge en förståelse för tillämpningar såsom energiomvandling i bränsleceller och batterier, vätgasproduktion genom elektrolys, artificiell fotosyntes, omvandling av solenergi till värme eller elektrisk energi i solfångare och solceller. Kursen ger också en överblick till andra förnybara energisystem såsom vindkraft, biomassa och vattenkraft, och hur dessa kan samverka i ett systemperspektiv i ett hållbart samhälle. Kritiska råmaterial är material som i stor utsträckning är nödvändiga för den gröna omställningen men som av olika anledningar har en begränsad tillgång eller är förknippade med risker för människa och miljö vid brytning eller användning. Kursen introducerar problematiken kring dessa material och belyser sätt att minska beroendet genom alternativ, eller effektivare användning.

Anmälan och behörighet

Introduktion till teknologier för den gröna omställningen, 3 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Vårtermin 2025 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

6 mars 2025

Slutar

15 maj 2025

Studieort

Ortsoberoende

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Kvällstid, 20%, Distans

Antal obligatoriska träffar

4 st

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Matematik 3b eller 3c eller Matematik C, Naturkunskap 2. Naturkunskap kan ersättas av Kemi 1 och Fysik 1a eller 1b1+1b2.

Urval

Betyg-Högskoleprov-Högskolepoäng

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 7 140 kr. Total studieavgift: 7 140 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-53106

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 oktober 2024. Du kan göra en sen anmälan via Antagning.se.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Kursen ges av
Institutionen för fysik
Kontaktperson för kursen är:
Thomas Wågberg