Engelskt namn: Introduction to museology
Denna kursplan gäller: 2025-09-01 och tillsvidare
Kurskod: 1MU085
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Museologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper
Beslutad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2025-02-25
Ämnet museologi studerar museer och kulturarv ur nutida och historiska perspektiv. Fokus ligger på museet som fenomen och musealisering som praktik. I denna kurs introduceras museologin som forskningsfält samt några av ämnets nyckelbegrepp. Den ger en översikt över vanligt förekommande forskningsproblem inom fältet. Exempelvis museiinstitutionernas samhälleliga relevans samt museernas historia och ursprung. Fokus ligger på ämnets mångfald av tolkningsramar och tillvägagångssätt.
Kursen inkluderar två moduler:
Modul 1: Museer och kulturarv: Grundläggande begrepp (2,5 hp)
Museums and heritage: Conceptual frameworks
I denna modul introduceras museologi som ämne i relation till det globala fältet för musei- och kulturarvsstudier. De viktigaste begreppen inom museologi presenteras och museidefinitioner som beskriver museernas funktioner och roll i samhället analyseras.
Modul 2: Institutioner och ämnet: Översikt av fältet (5 hp)
Institutions and discipline: Cruising across the fields
Modulen syftar till att ge en översikt av aktuella forskningsproblem och diskussioner inom museologi. Modulen presenterar olika analytiska ramverk som syftar till att identifiera, analysera aktuella trender inom museologin. Studenterna får ta del av och diskutera fallstudier inom aktuell internationell forskning på fältet. Som helhet ger modulen en översikt av aktuella problem och diskussioner inom museologi.
Modul 1: Museer och kulturarv: Grundläggande begrepp (2,5 hp)
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Modul 2: Institutioner och ämnet: Översikt av fältet (5 hp)
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Undervisningen är webbaserad och inkluderar introduktionsmoment för varje modul, självständiga litteraturstudier, övningar och skriftliga uppgifter genom universitetets webbaserade undervisningsplattform. Kursen kräver att studenterna har tillgång till datorer (stationära och/eller bärbara) med internetuppkoppling och e-post.
När närvaro är obligatorisk, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat. Vid frånvaro vid ett obligatoriskt tillfälle ges kompletterande information av läraren.
För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. För mer information, kontakta Studentcentrum.
Modul 1: Museer och kulturarv: Grundläggande begrepp (2,5 hp)
Modulen examineras genom en introduktionsuppgift p och en individuell tentamen. Betygsskalan för introduktionsuppgiften är Godkänd (G) och Underkänd (U). Betygsskalan för hemtentamen är Godkänd (G) eller Underkänd (U).
För att erhålla betyget Godkänd (G) på hela modulen krävs betyget Godkänd på alla obligatoriska delar.
Modul 2: Institutioner och ämnet: Översikt av fältet (5 hp)
Modulen examineras löpande genom gruppuppgifter och en individuell tentamen. Betygsskalan för gruppuppgifter är Godkänd (G) och Underkänd (U). Betygsskalan för individuell hemtentamen är Väl godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U).
För att erhålla betyget Godkänd (G) på hela modulen krävs betyget Godkänd på alla obligatoriska delar. För att erhålla betyget Väl godkänd (VG) på modulen krävs betyget Godkänd på gruppuppgifter samt Väl godkänd på individuell hemtentamen.
För varje examinerande del av kursen ges en ordinarie examination med ett andra omprov inom två månader efter den ordinarie examinationen. För examinationer som genomförs i maj och juni erbjuds det första omprovet inom tre månader efter den ordinarie examinationen. Utöver detta ges ett tredje omprov inom ett år efter kursens slut. De som har godkänts i prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg.
En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delmoment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på modul 2.
Studenter som är registrerade på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delar upp till två år efter första registreringsdatum. En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
Tillgodoräknande
För möjlighet att tillgodoräkna delar eller hela kursen se information på Umeå universitets studentwebb.
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.