"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Introduktion till ekologi, 7,5 hp

Engelskt namn: Introduction to Ecology

Denna kursplan gäller: 2024-12-30 och tillsvidare

Kurskod: 6BI039

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2024-10-30

Innehåll

Kursen behandlar grunderna i ekologi. Stor vikt läggs vid att studenterna får en förståelde av sambandet mellan individers anpassning och den biotiska och abiotiska omgivningen. Även grundläggande demografi samt sambandet mellan individantal i en population, det omgivande habitatet och populationens utveckling över tiden behandlas. Kursen belyser dessutom biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Under kursen genomförs en ekologisk fältstudie som redovisas skriftigt och muntligt. Kursen utgör en bas för vidare studier i ekologi.

Modul 1. Ekologi 5 hp

Under denna modul behandlas grundläggande ekologiska och evolutionära begrepp och principer, samt processer och faktorer som bestämmer täthet och utbredning hos organismer, täthetsreglering inom och mellan populationer via konkurrens och predation. Dessutom behandlas biologisk mångfald och ekosystemtjänster.

Modul 2. Fältprojekt 2,5 hp

I projektet ingår en undersökning i fält i syfte att belysa en ekologisk frågeställning. Detta innefattar planering, genomförande och skriftlig sammanställning av projektet som presenteras muntligt vid ett seminarium.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten för betyget Godkänd kunna:
 
Modul 1. Ekologi 5 hp

FSR 1. förklara och använda centrala begrepp inom ekologi 
FSR 2. redogöra för grundläggande evolutionära processer och mekanismer
FSR 3. förklara hur olika faktorer och ekologiska processer begränsar organismers och populationers utbredningar och tätheter
FSR 4. förklara och analysera enkla matematiskt baserade biologiska modeller

Modul 2. Fältprojekt 2,5 hp
FSR 5. planera och genomföra en fältundersökning
FSR 6. skriftligt sammanfatta och muntligt presentera projektet samt opponera på ett liknande arbete

Efter avslutad kurs ska studenten för betyget Väl Godkänd kunna: 
Modul 1.
FSR 7. med bas i givna populationsdata ska studenten kunna konstruera en enkel populationsmodell och utifrån denna modell kunna förstå och förklara hur populationsantalet utvecklas över tiden

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Matematik 3b eller 3c eller Matematik C, Naturkunskap 1b eller 1a1+1a2

Undervisningens upplägg

Undervisningen utgörs av föreläsningar på campus eller distans, samt obligatoriska gruppdiskussioner, problemlösningsövningar, fältstudier och projektarbete. Kursen innehåller praktiska moment som kan genomföras på plats campus eller på distans.

Examination

Examinationen sker dels genom skriftlig tentamen, dels genom muntlig och skriftlig redovisning av projektarbete och aktivt deltagande i övningar och seminarier. På övningar, seminarier och projektarbete ges endast betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På tentamina av modul 1 sätts något av betygen underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG). För godkänt på kursen krävs att alla obligatoriska delar har fullgjorts och godkänts.

På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG). För betyget godkänd krävs att alla FSR för betyget Godkänd är uppfyllda. För betyget Väl Godkänd krävs dessutom att alla FSR för betyget Väl Godkänd är uppfyllda. Betyg på helkurs ges först då alla obligatoriska moduler är genomförda och godkända. 

Studerande som godkänts på ett prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg. Studerande som underkänts på ett prov har rätt att undergå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

Tillgodoräknande:
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.