"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Kursen ger en bra grundförståelse för intelligens och en bred presentation av forskningsfältet


Intervju med en tidigare student på kursen

Annika Andersson
Jobbar som doktorand vid Stockholms universitet.

Vad fick dig att välja kursen Intelligens och IQ?

Jag valde kursen dels på grund av personligt intresse: ämnet kan i vissa kretsar vara kontroversiellt och min personliga erfarenhet är att ämnet bemöts med många fördomar. För mig är det viktigt att veta mer för att kunna ge en nyanserad bild av vad det innebär och hur forskningsfältet ser ut när man exempelvis diskuterar det i olika typer av forum.

En annan anledning är relaterad till mitt framtida yrkesval som forskare inom kognitionsvetenskap, och nuvarande karriär som doktorand: att förstå intelligens, dess forskningsfält och mätvärdet IQ är för mig avgörande för att förstå människans kognition, men också för att förstå hur min forskning kring arbetsminnet påverkas av det. Prestation i arbetsminne korrelerar nämligen med intelligens och IQ.

Vad är det bästa med kursen?

Den är otroligt informativ med mycket innehåll. Jag upplevde mig få en ganska bra och bred bild av forskningsfältet på kort tid. Sen kräver kursen mycket eget ansvar då det är mycket inläsning utanför seminarierna. Den muntliga tentamen var väldigt bra då formatet gav en möjlighet att reflektera mer kring innehållet och få chansen att diskutera med examinatorn som i detta fall var en av lärarna. Att kursen ges på distans var också väldigt fördelaktigt då jag studerar/jobbar i Stockholm.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag hoppas på att få fortsätta inom akademin efter min disputation, och jag hoppas även på att få jobba mer med intelligensrelaterad forskning.

Vad ser du att den här kursen kan ge dig för möjligheter i arbetslivet?

För mig som doktorand och eventuellt framtida forskare inom kognitionsvetenskap/psykologi, så tror jag den här kursen har gett mig en viktig insyn i hur intelligens påverkar och kan påverka prestationsresultat i olika typer av forskning. Det är en fördel att förstå när man forskar med prestationsbaserad data. Insikten gör att man mer medvetet kan kontrollera för det och det i sin tur leder till en mer rigorös och trovärdig forskning.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa kursen?

Att man självklart ska läsa kursen! Den ger en bra grundförståelse för intelligens och en bred presentation av forskningsfältet. Studerar man psykologi i någon form, så kommer man ha väldigt stor nytta av den för att förstå hur människans kognition fungerar och hur människors prestation kan påverka forskningsresultat. Arbetar man med människor, så bidrar kursen till en bättre förståelse av människors förmågor; hur de kan skilja sig åt, varför och hur olikheterna kan uttrycka sig. Vill man bara veta mer för att kunna skapa sig en nyanserad bild av ett (ibland) kontroversiellt ämne, så ska man definitivt läsa kursen för att få en bättre förståelse över lag.

Senast uppdaterad: 2024-04-22