Engelskt namn: Introductory Course for Engineers
Denna kursplan gäller: 2025-08-04 och tillsvidare
Kurskod: 5MA222
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Inget huvudområde: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för matematik och matematisk statistik
Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2025-02-12
Kursen ger en introduktion till akademiska studier, träning i grundläggande matematiska färdigheter, träning i flera grundläggande ingenjörsfärdigheter och en första kontakt med de områden inom vilka universitetet ger civilingenjörsutbildning.
Kursen är indelad i tre moduler:
Modul 1 (3,5 hp): Teori och problemlösning
Kursens teorimodul består av matematisk färdighetsträning samt mätvärdesbehandling. Den matematiska färdighetsträningen omfattar komplexa tal, förmåga att handskas med algebraiska uttryck samt lösning av ekvationer och olikheter, trigonometri, grafer och koordinatsystem. Vidare ingår binomialsatsen, trigonometriska funktioner, komplexa exponentialfunktioner, notation för mängder, summor och produkter samt något om logiska resonemang, bevisföring och induktionsbevis. Under mätvärdesbehandlingen införs statistiska verktyg och begrepp såsom medelvärde, stickprovsstandardavvikelse, medelfel, felfortplantning med Gauss-approximation, normalfördelning och t-fördelning. Momentet innehåller även en introduktion till linjär regressionsanalys samt dimensionsanalys. Vidare ingår planering av mätningar.
Modul 2 (2 hp): Ingenjörsrollen
I denna modul får studenten lära sig om ingenjörsrollen i allmänhet samt de speciella förutsättningar som gäller i de olika teknikprofilerna i universitetets civilingenjörsprogram, både vad gäller arbetsuppgifter och arbetsmarknad. Studenten får fördjupad information om de olika civilingenjörsprogrammen och besöker programmen för en mer detaljerad inblick i dessa programs struktur.
Teorikunskaper inom mätvärdesbehandling (Modul 1) omsätts i praktiken genom laborationer. Generiska färdigheter såsom muntlig och skriftlig kommunikation övas.
Färdigheterna praktiseras genom rapportskrivning till laborationer, samt skriftliga inlämningsuppgifter och muntlig presentation hörande till projektarbetet (Modul 3).
Modul 3 (2 hp): Projektarbete
I denna modul introduceras grundläggande verktyg för att strukturera, planera och genomföra projekt. Som projektobjekt används själva kursen och dess övriga inslag. I team hjälps man åt att planera och lösa uppgifter, som bland annat består i att ta fram material för att presentera civilingenjörsutbildning. Teamet jobbar även tillsammans för att ta sig an kursens alla inslag med gott resultat. Enskilt jobbar man med personlig planering och reflektion.
För godkänd kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, räkneövningar och handledda övningstillfällen.
Kursens tre moduler examineras på följande vis, där godkänt omdöme sätts efter att modulens samtliga examinerande delar är godkända:
På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). Betyg på hel kurs avgörs av omdömet på Modul 1. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga moduler är godkända.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Den som erhållit godkänt betyg på kursen kan ej examineras för högre betyg. För studerande som inte blivit godkända vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för matematik och matematisk statistik. Examination baserad på denna kursplan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga programansvarig.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat ges.
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.