Kursen bygger vidare på cellbiologi, metabolism, endokrinologi, människans fysiologi och idrottsfysiologi. Fokus är grundläggande kunskaper om kost‐ och näringslära, näringsfysiologiska aspekter på idrottande, hälsa och metabola sjukdomar relaterade till övervikt och fysisk inaktivitet.
I kursen ingår teoretiska och praktiska moment i kostundersökningsmetodik, kostregistrering och värdering av måltidssammansättning, näringsinnehåll och måltidsordning i relation till individspecifika näringsbehov och utifrån Nordiska näringsrekommendationerna (NNR). Vidare ingår praktiska övningsmoment i beräkning av energiförbrukning och energibehov samt kostråd till klient baserade på genomförd kostundersökning, beräkning av energibehov och kostanalys.
Ett centralt tema i kursen är fysiologiska effekter av ett för stort respektive bristfälligt intag av energigivande makronutrienter på individers hälsa och arbetskapacitet. Måltidsmönster, olika dietkoncept med låg eller hög andel fett, protein och kolhydrat, periodisk fasta, kalorirestriktion och möjliga näringsfysiologiska effekter på hälsa, ohälsa och prestation behandlas.
Fysiologiska effekter av näringsbrist på kliniska och subkliniska parametrar respektive intag av kosttillskott behandlas i relation till hälsa, risker och prestation.
I kursen ingår även utbildning om livsmedelslagen och övning i att söka och välja ut publikationer i ämnesområdet från vetenskapliga databaser samt att muntligt och skriftlig redovisa och diskutera resultat utifrån ett kritiskt förhållningssätt.
Den här kursen innehåller tillfällen som är en del av ett program på Umeå universitet. Du kan bara söka kursen om du går det programmet. Information om ansökningstider och vad som gäller för dig får du från din institution.