"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Idéhistoria A

  • Antal högskolepoäng 30 hp
  • Nivå Grundnivå
  • Studieform Distans
  • Starttid Vårtermin 2025

Antagen till kursen

Här hittar du allt du behöver veta innan kursen startar.

Om kursen

Kursen ger en grundläggande orientering om världsbildens, vetenskapens och livsåskådningarnas historia och behandlar tankar om naturen, samhället och människan. Framförallt diskuteras de västerländska idéernas huvudlinjer men det ges också utblickar för att visa på likheter och skillnader jämfört med andra kulturer. Stor vikt läggs vid att förmedla ett historiskt betraktelsesätt samt inblick i metoder att tolka idéhistoriska texter.

Kursen omfattar fyra moment som alla beskriver idélivet och dess relation till samhället. Det inledande momentet tar upp antiken och medeltiden samt renässans och reformation. Det andra momentet behandlar 1500-1600-talets vetenskapliga revolution samt upplysning och romantik. I det tredje ges en övergripande idéhistorisk orientering om 1800- och 1900-talet. Det fjärde momentet behandlar svensk idéhistoria i dess europeiska sammanhang och innebär en fördjupning av teman från tidigare moment och den allmänna idéhistorien.

Upplägg för internetkursen: Kursens moment examineras via gruppövningar i diskussionsforum, samt med hemtentor och inlämningsuppgifter. Inspelade föreläsningar som kan ses online finns tillgängliga.

Momenten ges alltid i nedanstående ordning. Det innebär att de som börjar läsa på våren läser momenten i ordningen 3,4,1 och 2.

Höstterminen

Moment 1: Antiken, medeltiden och renässansen

Moment 2: Upplysning och romantik

 

Vårterminen

Moment 3: Moderna tider

Moment 4: Svensk idéhistoria

Anmälan och behörighet

Idéhistoria A, 30 hp

Startar

20 januari 2025

Slutar

18 januari 2026

Studieort

Ortsoberoende

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Blandade tider, 50%, Distans

Antal obligatoriska träffar

Inga obligatoriska träffar

Antal övriga träffar

Inga

Upplägg för distanskurs

För kursen rekommenderas dator (windows 10 eller senare eller macOS), stabilt internet samt headset och webbkamera. Möjligheterna att använda lärplattformen Canvas via mobil eller surfplatta är begränsade. Som webbläsare rekommenderas Chrome eller Firefox.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Betyg-Högskoleprov-Högskolepoäng

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 46 500 kr. Total studieavgift: 46 500 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-16440

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 oktober 2024. Du kan göra en sen anmälan via Antagning.se.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)