Engelskt namn: HRM in Practice
Denna kursplan gäller: 2021-06-14 och tillsvidare
Kurskod: 2PE164
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Pedagogik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Sociologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Pedagogiska institutionen
Beslutad av: Prefekten, 2021-03-12
Reviderad av: Prefekten, 2021-06-14
Pedagogik är en vetenskaplig disciplin, där man bildar kunskap om de processer genom vilka människan formas och förändras i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang. Inom det pedagogiska problemområdet behandlas bl a olika aspekter av fostran, utbildning, lärande, undervisning eller andra påverkansprocesser. Frågor kan exempelvis ställas om hur och varför vissa värderingar, kunskaper och färdigheter uppstår, vidmakthålls och förändras inom och mellan generationer, grupper och individer.
Inom denna praktikkurs tillämpas kunskaper inhämtade i tidigare teori- och metodmoment. Praktiken inriktas mot att ge den studerande möjligheter att inhämta generella kunskaper om praktikplatsens organisation, mål, beslutsfattande och verksamhet.
HRM i praktiken 15 hp
HRM in Practice, 15 credits
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
HRM, organisation och arbetsliv, 15 hp, Beteendevetenskapliga grunder: Pedagogik, 7,5 hp samt HRM - innehåll och metoder, 30 hp med godkänt resultat på minst 27 hp eller motsvarande.
Praktiken inleds med en introduktion. Denna syftar till att göra praktikanten förtrogen med praktikarbetsplatsen och dess verksamhet. Här bör exempelvis beskrivningar av arbetsplatsens mål, resurser, regelsystem, organisation och övriga aktiviteter ingå. För att uppnå målen i praktiken är det angeläget att handledaren tillsammans med praktikanten under introduktionen upprättar en lokal arbetsplan för praktiken. I detta arbete bör arbetsuppgifterna väljas så att de
Praktikanten och handledaren bör gemensamt besluta vilken personalfråga som ska utredas under praktikperioden (se nedan).
Efter introduktionen presenteras praktikarbetsplatsens personalarbete mer specifikt och praktikanten ges möjlighet att medverka i det dagliga arbetet. Praktikuppgifterna ska utgöra normala arbetsuppgifter vid företaget och vara ett naturligt inslag i den studerandes praktikverksamhet.
Praktikanten väljer, i samråd med praktikhandledaren och den ansvarige läraren, en aktuell, företagsspecifik personalfråga som praktikplatsen är betjänt av att få utredd. Denna fråga ska praktikanten arbeta med (motsvarande cirka hälften av praktiktiden) under praktiken och redovisa i form av en rapport. Arbetet genomförs på praktikarbetsplatsen och i nära samarbete med praktikhandledaren.
Kursen examineras genom följande inslag:
För att bli godkänd (G) på kursen krävs ett godkänt betyg på samtliga examinationsuppgifter.
För varje examinerande inslag (undantaget praktikperiod) anordnas ett ordinarie provtillfälle och ett andra omprovstillfälle inom två månader efter ordinarie provtillfälle. Därutöver anordnas ett tredje omprovstillfälle inom ett år efter att kursen avslutats. Angående omprovstillfälle för praktikperiod, se avsnitt nedan gällande underkänd praktikperiod.
Examination baserad på samma kursplan som vid ordinarie examinationstillfälle garanteras maximalt två år efter att tidigare kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat att erbjudas (se regler för betyg och examination på grund och avancerad nivå, Dnr: FS 1.1.2-553-14). Efter två underkända examinationstillfällen för en viss kurs eller del av kurs har studenten rätt att efter skriftlig begäran hos prefekten få byta examinator.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studentens avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. Detta innebär att ett praktiktillfälle är förbrukat. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt då kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att hen tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen. Om det i kursplanen anges att det finns begränsningar av antalet provtillfällen och studenten har förbrukat dessa har studenten inte rätt till nytt provtillfälle.
TILLGODORÄKNANDE
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.umu.se/student, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan.
Litteratur väljs i samråd med praktikhandledaren och ansvarig lärare.