Kursen ger en översikt över grundläggande datasäkerhetslösningar: kryptering, autentisering, digitala signaturer och hashing. Den diskuterar tillämpningar som säker kommunikation och kryptovalutor. Deltagarna genomför en individuellt fördjupande uppgift där de får fokusera på en datasäkerhetslösning och dess användningsområden.
Kursen behandlar också energieffektivitet och hållbarhetsfrågor, inklusive hur energieffektiv kryptering kan stödja den gröna omställningen, hur en algoritms komplexitet påverkar energiåtgången och den miljöpåverkan som vissa kryptovalutor medför.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Översiktligt redogöra för viktiga tekniker inom datasäkerhet
Förklara begreppet komplexitet och dess påverkan på energiåtgången för algoritmer
Beskriva hur kryptografi kan bidra till att bygga ett hållbart samhälle
Färdighet och förmåga
Använda en implementerad säkerhetslösning
Presentera och förklara för andra hur en krypteringslösning fungerar
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet och Engelska 6, Matematik 3b eller 3c eller Matematik C
Undervisningens upplägg
Undervisningen ges på distans och är anpassad för självstudier. Kursen inkluderar inspelade föreläsningar, guider och självständiga övningar med handledarstöd via digitala kanaler.
Examination
Examination sker genom en skriftlig inlämningsuppgift som fokuserar på en datasäkerhetslösning, samt en muntlig redovisning där kursdeltagaren presenterar samma uppgift.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Den som erhållit godkänt betyg på kursen kan ej examineras för högre betyg. För studerande som inte blivit godkända vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för matematik och matematisk statistik. Examination baserad på denna kursplan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Övriga föreskrifter
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat ges.