Gerontologi - aktivt och hälsosamt åldrande, 7,5 hp
Engelskt namn: Gerontology - Active and Healthy Ageing
Denna kursplan gäller: 2025-01-20
och tillsvidare
Kurskod: 3AT901
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Arbetsterapi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Fysioterapi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Avdelningen för arbetsterapi
Beslutad av: Programrådet för arbetsterapeut-, fysioterapeut-, och idrottsfysiologprogrammen (PRAFI), 2025-01-22
Innehåll
"Healthy ageing is the process of developing and maintaining the functional ability that enables wellbeing in older age." (WHO, 2015)
Kursen utgår från ett gerontologiskt perspektiv med fokus på vad som kännetecknar och främjar ett aktivt och hälsosamt åldrande samt hur de utmaningar som följer med en åldrande befolkning kan mötas. På samhällsnivå handlar det om faktorer som främjar ett åldrandevänligt samhälle såsom tillgänglighet i boende, transporter, och utomhusmiljöer samt inkluderande strategier för att främja social delaktighet och motverka ålderism. På individuell nivå handlar det om aktivitet och delaktighet samt förutsättningar för goda levnadsvanor såsom fysisk aktivitet, goda matvanor, läkemedelsbehandling och kontroll av kardiovaskulära riskfaktorer.
Kursen omfattar teoretisk kunskap kring biologiska, psykologiska och sociala aspekter av åldrandeprocessen och syftar till att stärka färdigheter kring hälsofrämjande och förebyggande metoder, inklusive e-hälsa. Kursen riktar sig till dig som arbetar med eller är intresserad av rehabilitering och hälsofrämjande arbete riktat mot äldre personer. Kursen kan läsas fristående eller som en del av masterprogrammen i arbetsterapi respektive fysioterapi.
Förväntade studieresultat
Kunskap och förståelse: Studenten ska kunna 1. Redogöra för biologiska, psykologiska och sociala aspekter av åldrandeprocessen. 2. Förklara åldrandets demografi, dess förändringar och utmaningar. 3. Beskriva faktorer på samhälls- och individnivå som främjar ett aktivt och hälsosamt åldrande, exempelvis fysisk, psykisk och social hälsa, delaktighet, meningsfulla aktiviteter, tillgängliga miljöer, boendeformer, fallprevention, adekvat nutrition, läkemedelsbehandling och kontroll av kardiovaskulära riskfaktorer.
Färdigheter och förmåga: Studenten ska kunna 4. Identifiera ålderism och andra diskrimineringsgrunder ur ett åldrandeperspektiv, i samhället och inom vården och omsorgen, samt resonera kring hur dessa kan påverka ett aktivt och hälsosamt åldrande genom exempelvis fördomar, stereotyper och diskriminering. 5. Genomföra och utvärdera en e-hälsoinsats för att stödja ett aktivt och hälsosamt åldrande.
Värderingsförmåga och förhållningssätt: Studenten ska kunna 6. Kritiskt reflektera och resonera kring förebyggande hälsoarbete och beteendeförändringar som bidrar till ett långsiktigt aktivt och hälsosamt åldrande, samt faktorer som hindrar eller underlättar detta på samhälls- och individnivå. 7. Strukturerat analysera och kritiskt värdera en individs förutsättningar och utmaningar för ett aktivt och hälsosamt åldrande samt motivera sitt förslag på en evidensbaserad och individuellt anpassad handlingsplan.
Behörighetskrav
Utbildning om minst 180 hp som fysioterapeut, arbetsterapeut, sjuksköterska, läkare, dietist, farmaceut eller motsvarande inom området vårdvetenskap.
Undervisningens upplägg
Kursen ges huvudsakligen på distans, med två träffar på studieorten, á en till två dagar. Undervisningen i kursen är studerandeaktiv genom föreläsningar, grupparbeten, diskussioner och seminarier. Stor vikt läggs på självständigt kunskapssökande, problemlösning och reflektion baserat på evidens. Obligatoriska undervisningsmoment av prövande karaktär anges i schemat. Tillgång till en internetuppkopplad dator med möjlighet att delta i digitala möten med ljud och bild krävs, då delar av undervisningen ges på distans. Kursen hålls på svenska, men kurslitteratur på engelska kan förekomma.
Examination
Mål 1-3 och 6-7 examineras individuellt genom skriftlig inlämningsuppgift och aktivt deltagande vid redovisande seminarium där individuell bedömning sker. Mål 4 examineras genom individuell skriftlig inlämningsuppgift (reflektion) som diskuteras i mindre grupp och sammanfattas i helgrupp. Mål 5 examineras individuellt genom gruppinlämning av mediafil.
Som betyg används en tregradig betygsskala, väl godkänd (VG), godkänd (G) eller underkänd (U). För att bli godkänd på kursen krävs närvaro och aktivt deltagande vid obligatoriska moment samt godkända examinationsuppgifter. För att uppnå väl godkänd krävs dessutom väl godkända examinationsuppgifter. Med aktivt deltagande menas att studenten är förberedd och bidrar med muntliga, analytiska och relevanta inlägg i diskussioner. Detta bedöms individuellt. Vid frånvaro kan kompletteringsuppgifter förekomma. Alla obligatoriska moment utgör bedömningsunderlag för betyg på kursen.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Övriga föreskrifter
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på, under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla.
Litteratur
Giltig från:
2025 vecka 4
Äldre och åldrande : grundbok i gerontologi Ernsth Bravell Marie, Östlund Lena Tredje upplagan : Malmö : Gleerups : [2020] : 366 sidor : ISBN: 9789151102689 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar och online-källor (poddar, filmer mm) tillkommer.