Kursen utgår från ett gerontologiskt perspektiv med fokus på vad som kännetecknar och främjar ett aktivt och hälsosamt åldrande samt hur de utmaningar som följer med en åldrande befolkning kan mötas. På samhällsnivå handlar det om faktorer som främjar ett åldrandevänligt samhälle såsom tillgänglighet i boende, transporter, och utomhusmiljöer samt inkluderande strategier för att främja social delaktighet och motverka ålderism.
På individuell nivå handlar det om aktivitet och delaktighet samt förutsättningar för goda levnadsvanor såsom fysisk aktivitet, goda matvanor, läkemedelsbehandling och kontroll av kardiovaskulära riskfaktorer.
Kursen omfattar teoretisk kunskap kring biologiska, psykologiska och sociala aspekter av åldrandeprocessen och syftar till att stärka färdigheter kring hälsofrämjande och förebyggande metoder, inklusive e-hälsa. Kursen riktar sig till dig som arbetar med eller är intresserad av rehabilitering och hälsofrämjande arbete riktat mot äldre personer.
Kursen ges huvudsakligen på distans, med två träffar på studieorten. Undervisningen består av föreläsningar, individuellt arbete, grupparbeten, diskussioner och seminarier.
Utbildning om minst 180 hp som fysioterapeut, arbetsterapeut, sjuksköterska, läkare, dietist, farmaceut eller motsvarande inom området vårdvetenskap.
Denna webbplats använder kakor (cookies) som lagras i din webbläsare. Vissa kakor är nödvändiga för att sidan ska fungera korrekt och andra är valbara. Du väljer vilka du vill tillåta.