Under kursen behandlas geovetenskapliga processer som kan ge upphov till naturkatastrofer eller katastrofliknande situationer för oss människor. Tyngdpunkten ligger på att redogöra för processernas uppkomst, uppträdande och dess konsekvenser. De processer som behandlas är plattektonik, jordbävningar, vulkanism, massrörelser, klimatologi och hydrologi. Kurser syftar till att ge en förståelse för varför vissa processer uppstår på olika ställen i världen och ger upphov till olika konsekvenser beroende på uppträdandet och kontakten med det omgivande samhället.
Kursen inleds med en geovetenskaplig översikt. Där ingår en diskussion om begreppen naturkatastrof och naturolycka. Jordklotets uppbyggnad förklaras och en introduktion till de plattektoniska processerna görs. Därefter behandlas jordbävningars uppkomst och uppträdande. Vidare behandlas vulkanologi, som beskriver vulkaniska processer, vulkantyper och konsekvenser. Massrörelser eller sluttningsprocesser är ytterligare en geovetenskaplig process som kan vara både storskalig och småskalig. Här beskrivs de vanligaste typerna av massrörelser och deras samband med exempelvis vulkanism, nederbörd, jordbävningar m.m. Avsnittet klimatologi inleds med en allmän orientering om klimatet i världen. Här exemplifieras de geografiska olikheterna när det gäller exempelvis torrperioder och regnperioder samt extrema temperaturskillnader. Olika typer av vädersituationer beskrivs också. En introduktion till de långsiktiga klimatförändringarna ingår i avsnittet. Avsnittet hydrologi inleds med en beskrivning av det hydrologiska kretsloppet. Det fortsätter med en beskrivning av att de naturgivna förutsättningarna är olika geografiskt fördelade. Detta exemplifieras bland annat med en illustration om problematiken kring vattentillgång på olika ställen i världen. Avsittet behandlar även översvämningsproblematik.
Geovetenskap med inriktning mot naturkatastrofer, 7,5 hp
Hösttermin 2025
Startar
1 september 2025
Slutar
30 september 2025
Studieort
Umeå
Undervisningsspråk
Engelska
Studieform
Dagtid,
100%
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet och Engelska 6
Urval
Betyg-Högskoleprov-Högskolepoäng
Sökande inom vissa program vid Umeå universitet har platsgaranti till denna kurs. Antalet platser för fristående kurs kan därför bli begränsat.
Studieavgift
Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz.
Anmälningsavgift: 900 kr.
Studieavgift, första inbetalningen: 19 038 kr.
Total studieavgift: 19 038 kr.
Anmälnings- och studieavgifter
Anmälningskod
UMU-50701
Anmälan
Du kan inte anmäla dig ännu. Anmälan öppnar 17 mars 2025 klockan 09:00.
Sista anmälningsdag är den
15 april 2025.