"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Förvaltningsrätt, 15 hp

Engelskt namn: Administrative Law

Denna kursplan gäller: 2025-01-13 och tillsvidare

Kurskod: 2JU027

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Rättsvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Juridiska institutionen

Beslutad av: Prefekten för juridiska institutionen, 2010-06-17

Reviderad av: Prefekten, 2024-09-13

Innehåll

Kursen syftar till att ge kunskap om förvaltningsrättens ställning inom rättssystemet och de allmänna principer som styr den offentliga förvaltningen. Tonvikt läggs vid den offentliga organisationen, förvaltningsförfarandet och beslutsprocessen inom myndigheter och då särskilt förvaltningsdomstolar. Vidare behandlas kommunernas kompetens och organisation och den statliga kontrollen över kommunerna. 

Under kursen behandlas såväl övergripande frågor såsom offentlighet och sekretess, som utvalda delar av den speciella förvaltningsrätten.

Förväntade studieresultat

Studenten ska efter genomgången kurs ha:

Kunskap och förståelse
- kunskap och förståelse för förvaltningsrättens ställning inom rättssystemet och de allmänna principer som styr den offentliga förvaltningen,
- kunskap och förståelse för förvaltningsförfarandet inom myndigheter och då särskilt förvaltningsdomstolar,
- kunskap och förståelse om kommunernas kompetens och organisation och den statliga kontrollen över kommunerna,
- i övrigt kunskap och förståelse inom de frågor som behandlas på kursen, däribland den speciella förvaltningsrätten. 

Färdighet och förmåga
- förmåga att inom givna tidsramar kunna identifiera, formulera och lösa juridiska problem inom förvaltningsrätten genom att tillämpa juridisk metod. 

Behörighetskrav

Univ: Juridisk översiktskurs, 15 hp, eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Undervisningen är nätbaserad där vissa moment, såsom vissa föreläsningar och seminarier, sker i realtid vid möten på nätet. Stora delar av kursen sker dock inte i realtid utan med inspelade föreläsningar och skriftliga inlämningsuppgifter. Observera att den avslutande skriftliga tentamen sker i sal och att denna del av kursen därmed inte är nätbaserad.

Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.

Examination

Examinationen sker på grundval av två delar, dels de under kursen obligatoriska delar som anges under punkt 1 nedan, dels ett avslutande skriftligt prov enligt punkt 2 nedan.

Punkt 1
a. Aktivt deltagande vid obligatoriska seminarier.
b. Fullgörande av skriftliga inlämningsuppgifter.

Punkt 2
Fullgörande av en avslutande skriftlig salstentamen.

Betyg m.m.
För att bli godkänd på hela kursen krävs godkänt resultat på samtliga delar under punkterna 1-2 ovan. För punkt 1, och de däri ingående delarna, ges endast betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). För den skriftliga salstentamen ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Betyget på hela kursen grundar sig på den skriftliga salstentamen och sätts först när alla aktiviteter under punkterna 1-2 ovan är utförda.

Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator (betygssättande lärare) utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.

Student som deltagit vid men blivit underkänd på prov (vilket inkluderar uppsats, PM, seminarium, redovisning, inlämningsuppgift och liknande), som inte rubriceras som salstentamen, hemtentamen eller muntlig tentamen, har rätt att utföra komplettering upp till betyget Godkänd för det aktuella provet, dock ej till högre betyg. Studenten kan fortfarande få högre betyg än Godkänd på kursen som helhet, förutsatt att kraven för dessa betyg uppnåtts. Kompletteringen ska ske inom två månader från det att studenten fått kännedom om att den inte uppnått godkänd nivå på provet i fråga och inom ramen för den ursprungliga examinationsuppgiften.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information, se www.umu.se.

Litteratur

Giltig från: 2025 vecka 3

Kurslitteratur

Essen Ulrik von
Förvaltningsrättens grunder
Sjätte upplagan : Stockholm : Norstedts Juridik : [2024] : 396 sidor :
ISBN: 9789139029564
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Handlingsoffentlighet och sekretess
Strömberg Håkan, Lundell Bengt
Fjortonde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2023] : 111 sidor :
ISBN: 9789144162355
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Kommunen och lagen : en introduktion
Lundin Olle, Björkman Ulla
Åttonde upplagan : Uppsala : Iustus förlag : [2024] : 186 sidor :
ISBN: 9789177372585
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Lerwall Lotta
Makt, myndighet, människa : en lärobok i speciell förvaltningsrätt
Sjätte upplagan : Uppsala : Iustus : [2024] : 345 sidor :
ISBN: 9789177372424
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Någon form av lagtextsamling/lagbok. Exempelvis Sveriges Rikes Lag (Nordstedts) Sveriges Lagar (Facta Info Direct), eller Svensk lag (Iustus)