Kursen riktar sig till polisanställda och andra yrkesgrupper med professionell anknytning till polisiär verksamhet och till personer som vill fördjupa sina kunskaper i polisiärt arbete.
Kursen ger en bred orientering i samhällsvetenskapliga metoder som kan användas för att undersöka frågeställningar, med särskilt fokus på områden inom rättsväsendet. För att du ska få en fördjupad förståelse för metodologi får du vägledning i hur du kan välja metod och i att praktiskt analysera de data som blir resultat av en undersökning. Vi går igenom hur man kan bearbeta olika slags insamlat material och vilken typ av kunskap metoderna producerar, samt hur kvantitativa och kvalitativa angreppssätt på frågeställningar kan användas var för sig eller tillsammans. Metodansatserna behandlas med koppling till aktuell forskning och centrala metodologiska begrepp.
I den kvantitativa delen tas det upp exempel på analyser med både primära och sekundära data eftersom sekundära data är vanligt förekommande och används inom detta fält. Fokus ligger på statistiska analyser med två eller flera variabler som kan användas på grupp- eller individnivå när man arbetar med forskningsfrågor som är av beskrivande eller förklarande karaktär. I den kvalitativa delen fokuserar vi på några analysmetoder av intervjumaterial, policytexter och rättsligt material för att ge en fördjupad förståelse kring ett studerat fenomen. Metodologiska ansatser diskuteras utifrån dess styrkor och svagheter och hur de kan kombineras i mer omfattande eller tvärvetenskapliga forskningsprojekt.
Kursen bygger på att du själv är aktiv och tar ansvar för din inlärning. Du förväntas också delta i seminarierna och i övningarna, som genomförs både individuellt och i grupp.
Eftersom kursen är helt nätbaserad krävs det att du har tillgång till dator, webbkamera, headset med mikrofon och god internetuppkoppling.
Kursen ingår i Magisterprogrammet i polisiärt arbete men kan också läsas som fristående kurs.
Fördjupning inom vetenskaplig metod i polisiärt arbete, 7,5 hp
Hösttermin 2024
Startar
1 november 2024
Slutar
19 januari 2025
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsspråk
Svenska
Studieform
Dagtid,
50%,
Distans
Antal obligatoriska träffar
Inga obligatoriska träffar
Antal övriga träffar
Inga
Behörighetskrav
90 hp på grundnivå, varav minst 15 hp ska utgöras av ett självständigt arbete, i något av huvudområdena polisiärt arbete, pedagogik, idrottspedagogik, statsvetenskap, rättsvetenskap, rättssociologi, socialt arbete, sociologi, kriminologi, psykologi, eller motsvarande.
Urval
Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag 30-285 hp. 75% av platserna fördelas till sökande med avslutad polisutbildning (urvalsgrupp AM-PU, styrkes med intyg). 25% av platserna till övriga behöriga sökande (urvalsgrupp HPAV).
Sökande inom vissa program vid Umeå universitet har platsgaranti till denna kurs. Antalet platser för fristående kurs kan därför bli begränsat.
Studieavgift
Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz.
Anmälningsavgift: 900 kr.
Studieavgift, första inbetalningen: 11 625 kr.
Total studieavgift: 11 625 kr.
Anmälnings- och studieavgifter
Anmälningskod
UMU-28493
Anmälan
Sista anmälningsdag var den
15 april 2024.
Du kan inte längre anmäla dig.