Beslutad av: Programrådet för odontologiska program, 2017-03-14
Reviderad av: Programrådet för tandhygienist-, tandläkar- och tandteknikerprogrammen (PRO), 2024-12-03
Innehåll
State of the art för de kliniska odontologiska ämnena
Nationella riktlinjer inom tandvården för vuxna patienter
Lärandeprocesser i klinisk kunskap och färdighet
Examinationsformer i klinisk kunskap, utveckling och färdighet
Det svåra samtalet
Fördjupning i konflikthantering
Fördjupning i handledarskap/ledarskap i klinisk färdighetsträning
Mångfaldsperspektiv på undervisning och handledning
Förväntade studieresultat
Kursen ges som en fristående kurs på avancerad nivå och riktar sig till sådana som medverkar vid klinisk undervisning inom tandläkarprogrammet.
Kunskap och förståelse Den studerande ska
visa övergripande kunskap om de förväntade studieresultaten i kliniska kurser på tandläkarprogrammet
visa kunskap om de olika stegen i lärandeprocessen och hur den kan användas för att bedöma de studerandes kunskapsnivå
visa kunskap om State of the art för de kliniska odontologiska ämnena
känna till utmaningarna vid värdering och examination av studenters kunskap och kliniska arbete
visa kunskap om vilka egenskaper som krävs för god handledning
Färdigheter och förmåga Den studerande ska
visa förmåga att agera, värdera och kommunicera i svåra handledningssituationer och vid utvecklingssamtal
visa förmåga att identifiera konflikter och hantera dessa
visa förmåga att agera i olika handledningssituationer
Värderingsförmåga och förhållningssätt Den studerande ska
visa ett professionellt förhållningssätt i olika handledningssituationer
kunna värdera handledningssituationer ur mångfalds-, etiskt och empatiskt perspektiv
Behörighetskrav
Den studerande ska ha en tandläkarexamen.Engelska A/6 samt svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier. Undantag från språkkrav kan beviljas för den som har svenska som modersmål eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker genom litteraturstudier, föreläsningar, seminarier och praktiska övningar vid 8 sammankomster om totalt 8 dagar. Hemarbete i form av litteraturstudier och hemuppgifter. Seminarier och praktiska övningar är obligatoriska moment. Den studerande ska medverka i grundutbildning av tandläkare.
Examination
För godkänd kurs krävs aktivt deltagande i praktiska övningar och seminarier samt godkända hemuppgifter. Frånvaro vid obligatoriskt moment kan ersättas med skriftlig uppgift. För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga hemuppgifter och obligatoriska moment är godkända.
Antal provtillfällen Studerande som inte har godkänt resultat på prov har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov) på kurs, förutsatt att eventuella begränsningar i antalet examinationstillfällen ej överskrids. Antal tillfällen som en student får genomgå prov för att få godkänt resultat på kurs eller en del av kurs är begränsat till fem. I kursen erbjuds tre provtillfällen per kursomgång. Antalet omgångar av praktiska utbildningsperioder eller praktisk kurs är begränsat till sammanlagt två. Den studerande som underkänts vid prov eller ej deltagit vid första ordinarie provtillfälle ska beredas tillfälle att deltaga i ytterligare prov inom två månader. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Den studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Undantag från denna regel kan t.ex. vara då kursen har genomgått grundläggande förändringar.
Byte av examinator Den studerande har rätt att byta examinator efter två underkända examinationer. Efter en praktisk utbildningsperiod har studenten rätt att byta examinator efter första provtillfället. Anhållan om byte av examinator inlämnas skriftligt till programrådet för odontologiska program (PRO).
Tillgodoräknande Den studerande har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.