Huvudområden och successiv fördjupning:
Rättsvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Juridiska institutionen
Beslutad av: Prefekten, 2024-09-13
Innehåll
Kursen syftar till att ge fördjupad kunskap om förvaltningsprocessrätten och bygger vidare på de förkunskaper om förvaltningsrätt och förvaltningsprocess som ger behörighet för kursen. Inledningsvis behandlas den rättsliga regleringen av det förvaltningsprocessuella förfarandet framför allt vad avser processen vid förvaltningsbesvär. Vidare behandlas även laglighetsprövning enligt kommunallagen. Under kursen behandlas förvaltningsprocessen ur ett praktiskt såväl som ett teoretiskt perspektiv.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten:
Kunskap och förståelse - ha fördjupade kunskaper i förvaltningsprocessrätt, - förstå de förvaltningsprocessrättsliga reglernas uppbyggnad och struktur samt den inverkan de kan ha för aktörernas agerande i processen.
Färdighet och förmåga - på ett självständigt sätt kunna identifiera förvaltningsprocessrättsliga problem i komplexa situationer och finna lösningar på problemen med användande av alla relevanta rättskällor på en nivå motsvarande en yrkesverksam jurist.
Värderingsförmåga och förhållningssätt - kunna föra en diskussion om hur aktörernas agerande och den förvaltningsprocessrättsliga regleringen kan påverka det materiella avgörandet.
Behörighetskrav
90 hp inom ett samhällsvetenskapligt huvudområde vari ingår både ett självständigt arbete om minst 15 hp i huvudområdet och kursen Förvaltningsrätt 15 hp eller motsvarande. Engelska och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Undervisningens upplägg
Under kursen förekommer föreläsningar av olika slag för att främst ge en teoretisk bakgrund. Även gästföreläsningar på olika teman kan förekomma. Förutom de teoretiska inslagen kommer ett antal olika förvaltningsprocesser att föras. Dessa är i huvudsak skriftliga, men inslag av muntliga förhandlingar kan även förekomma. Deltagande i seminarier, spelade processer och författande av inlämningsuppgifter är obligatoriskt. Slutligen innefattar kursen en individuell skrivuppgift som seminariebehandlas.
Rätten att erhålla undervisning inklusive eventuell handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.
Examination
Examination sker på grundval av två delar, dels de under kursen obligatoriska delar som anges under punkten 1 nedan, dels en skrivuppgift som anges under punkten 2 nedan.
Punkt 1 - Aktivt deltagande vid seminarier och spelade processer. - Författande av inlämningsuppgifter.
Punkt 2 - Författande av en individuell skrivuppgift. - Försvar av den egna skrivuppgiften, opposition på en annan skrivuppgift och deltagande i tre ytterligare oppositionsseminarier.
Betyg m.m. För att bli godkänd på hela kursen krävs godkänt resultat på samtliga delar under punkterna 1-2 ovan. För punkt 1 respektive punkt 2, och de däri ingående delarna, ges endast betygen Underkänd (U) och Godkänd (G).
På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Betyget på hela kursen grundar sig på en sammanvägd bedömning av de olika aktiviteterna och sätts först när alla aktiviteter är utförda. Närmare anvisningar angående betygssättningen och de olika delarnas inbördes vikt lämnas av kursansvarig vid kursens början.
Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator (betygssättande lärare) utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.
Student som deltagit vid men blivit underkänd på prov (vilket inkluderar uppsats, PM, seminarium, redovisning, inlämningsuppgift och liknande), som inte rubriceras som salstentamen, hemtentamen eller muntlig tentamen, har rätt att utföra komplettering upp till betyget Godkänd för det aktuella provet, dock ej till högre betyg. Studenten kan fortfarande få högre betyg än Godkänd på kursen som helhet, förutsatt att kraven för dessa betyg uppnåtts. Kompletteringen ska ske inom två månader från det att studenten fått kännedom om att den inte uppnått godkänd nivå på provet i fråga och inom ramen för den ursprungliga examinationsuppgiften.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information, se www.umu.se.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.