TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Välkommen! I det här välkomstbrevet hittar du viktig information till dig som är antagen till vår kurs Extemporetillverkning av läkemedel vid Umeå universitet, HT-2024. Läs igenom informationen noga så får du svar på många frågor. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Kursansvarig är Sofia Mattson. Studieadministratör är Nadia Ferry Yassin. Välkommen till kursen!
Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller vill stå kvar som reserv behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.
Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud via Ladok (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.
Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.
Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.
Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Ditt Umu-id behöver du när du ska:
För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.
MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.
Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA
Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.
Vi använder oss av webbregistrering på kursen. Webbregistreringen är öppen en vecka före kursstart och stänger 1 vecka efter kursstart. Du registrerar dig via Ladok för studenter: https://www.student.ladok.se/student/app/studentwebb/
Det är viktigt att du registrerar dig på kursen inom utsatt tid, annars kommer du att förlora din möjlighet att delta på kursen. Mer information om hur registreringen går till hittar du här:
https://www.umu.se/student/mina-studier/registrering-pa-kurs/
Får du problem med registreringen ska du kontakta studieadministratör Nadia Ferry Yassin på nadia.ferry@umu.se . Ange alltid namn, personnummer och kurs i meddelandet om du skickar e-post. För att kunna registrera dig på kursen måste ditt Umu-id vara aktiverat:
https://www.umu.se/student/vi-hjalper-dig/it-tjanster/umu-id/
Genom att registrera dig vid kursstart i Ladok kommer du med på kurslistor, får tillgång till kurssajter, du är försäkrad under kursens gång, dina betyg kan registreras och CSN kan se att du studerar.
Du är antagen till kursen Extemporetillverkning av läkemedel vid Umeå universitet. Jag som skriver det här brevet heter Sofia Mattsson och är kursansvarig. Jag vill med detta brev hälsa dig varmt välkommen till kursen samt passa på att skicka med en del information.
Du som är antagen med villkor har fram till kursstart på dig att visa att du är behörig att läsa kursen.
Om du har kommit på andra tankar och inte längre vill läsa denna kurs så ber jag dig att lämna återbud på antagning.se snarast.
Kursstart
Den här kursen ges på distans med en träff i Umeå. Studietakten är heltid. Du bedriver det mesta av studierna på egen hand och du har stöd från lärare och hittar kursmaterial på lärplattformen (Canvas). Kursen startar den 4 december 2024 och avslutas den 19 januari 2025.
Schema för kursen blir tillgängligt senast en månad innan kursstart.
Seminarier och vissa föreläsningar sker via Zoom. Zoom är det program som vi använder för att ha möten med headset och webbkamera. För att kunna delta i möten behöver du ladda ner programmet till din dator. Information om hur du gör det finns här: Zoomguide.
Under den här kursen använder vi lärplattformen Canvas. Där hittar du information om kursen, lista över kursdeltagare och meddelanden från läraren. Där finns också allt lektionsmaterial som t.ex. inspelade föreläsningar, övningsuppgifter, länkar och artiklar. Canvas används också för informationsutbyte under kursen, här finns t.ex. möjlighet att ställa frågor till kursansvarig. För att komma in på lärplattformen loggar du in med ditt UmU-id (för mer information om det se nedan).
Kurssidan i Canvas blir tillgänglig i samband med kursstart.
Träffen i Umeå
Träffen i Umeå med laborationer äger rum 9-13 december. Vi kommer att börja kl. 10.15 den 9 december och sluta senast kl.12 den 13 december. Övriga dagar den veckan är schemalagda 8.30 till 17.
Obligatoriska moment
Obligatoriska moment under kursen är laborationer, en fördjupningsuppgift, en skriftlig reflektionsuppgift samt salstentamen.
Obligatoriska moment och tidpunkt
* Laborationer i Umeå: 2024-12-09 – 2024-12-13
* Fördjupningsuppgift: under kursens gång
* Skriftlig reflektionsuppgift: under kursens gång
Tentamen
Ordinarie tentamen på kursen kommer att hållas i slutet på kursen preliminärt 250117 kl.8-12.
Omtentamen kommer preliminärt hållas i februari 250226, kl.8-12
Det finns möjlighet att skriva tentamen vid Umeå universitet eller på ett antal utvalda lärcentra som vi har avtal med. Det går även bra att skriva på andra universitet/högskolor.
En lista med godkända skrivplatser kommer att finnas tillgänglig i samband med kursstart.
Anmälan till tentamen sker via en onlineblankett som kommer att finnas tillgänglig i samband med kursstart. I blanketten väljer ni tentamensstället samt namnet på den kontaktperson som ansvarar för tentamen. Anmälan skickas in till studieadministratören senast 10 arbetsdagar innan tentamen.
Kurslitteratur
Aulton, ME and Taylor, KMG. Aulton’s Pharmaceutics – the design and manufacture of medicines. Elsevier, 6th edition, 2021. ISBN 9780702081545 (tillgänglig elektroniskt via Universitetsbiblioteket)
Konserveringsmedel och riktlinjer för deras användning inom extemporeproduktion, Apoteket AB (delas ut innan kursstart)
Kontakta oss
Kursansvarig
Sofia Mattsson
Tel. 090-786 65 80
E-post: sofia.mattsson@umu.se
Institutionen för medicinsk och translationell biologi
Umeå universitet
901 87 Umeå
Studieadministratör
Nadia Ferry Yassin
Tel. 090-786 95 10
E-post: nadia.ferry@umu.se
Institutionen för medicinsk och translationell biologi
Umeå universitet
901 87 Umeå
Hur hittar jag till universitetet?
På Umeå universitets hemsida finns mycket bra information kring hur du hittar till universitetet och hur du hittar rätt på själva universitetsområdet. Gå in på denna länk och klicka dig vidare: www.umu.se.
Under träffen i Umeå kommer vi att vara i KBC-huset. När du kommer in i KBC-huset går du upp för en trappa. Längre fram på höger sida finns ett café. Gå förbi caféet tills du kommer till ett trapphus. Gå upp en våning (plan 4). Laborationslokalerna ligger i korridoren rakt fram.
Tips på boende i Umeå: https://www.visitumea.se/sv/bo
Sök stöd vid funktionsnedsättning
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.
Beställ ditt UMU-kort
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Tillgång till hela Microsoft Office 365
När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.
Ta hjälp av en studievägledare
Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.
Bibliotekets tjänster
Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.
Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans
Fråga Infocenter om något krånglar
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig med dina frågor.