"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Energiteknik 1 för energiingenjörer, 15 hp

Engelskt namn: Energy 1 for Energy Engineering Program

Denna kursplan gäller: 2023-08-28 och tillsvidare

Kurskod: 5EN063

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Energiteknik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, väl godkänd, godkänd, underkänd

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2014-05-13

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2023-03-07

Innehåll

Kursen behandlar termodynamikens grunder i form av huvudsatser, öppna och slutna system, grundläggande begrepp som temperatur, värme, arbete, entalpi samt tillståndsfunktioner. Vidare behandlas grunderna i strömningslära, värmeöverföring och värmeväxling. Kursen ger övning i laborativt arbete samt bearbetning, beräknings, och rapportskrivning

Kursen är uppdelad i fyra moduler:

1. Inledande termodynamik, 4.5 hp (Thermodynamics, 4.5 ECTS);
2. Strömningslära, 4.5 hp (Fluid Dynamics, 4.5 ECTS);
3. Värmeöverföring, 4.5 hp (Heat transfer, 4.5 ECTS);
4. Grundläggande ingenjörsfärdigheter och laborationer, 1.5 hp (Basic Engineering Skills and Laboratory, 1.5 ECTS).

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
Inledande termodynamik:
- definiera grundläggande termodynamiska begrepp såsom temperatur, tryck, arbete, värme, inre energi, entalpi och entropi,
- definiera modeller för slutna och öppna system utifrån energiöverföring av värme, arbete och massa.
Strömningslära och Värmeöverföring:
- tillämpa grundläggande teorier inom hydromekanik och strömningslära,
- utföra enkla värmeöverföringsberäkningar,
- beskriva olika typer av värmeväxlare och deras funktion samt enklare dimensionering av dessa.
Grundläggande ingenjörsfärdigheter och laborationer:
- tillämpa något/några vanliga beräkningsverktyg för olika typer av beräkningar samt för bearbetning och presentation av data,
- tillämpa grunderna i rapportskrivning.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs Inledande kurs i energiteknik, 7.5 hp (5EN065) och Algebra för ingenjörer, 7.5 hp (5MA147) eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av lektionsundervisning samt handledning i samband med laborationer. Lektionsundervisningen ägnas åt genomgång av vissa teoriavsnitt, problemlösning och demonstrationer. Experimentellt arbete utgör ett fundamentalt inslag i kursen.

Examination

Modul 1, Modul 2 och Modul 3 (kursens teoridelar) examineras med skriftliga tentamina. Varje modul betygsätts med ett av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För betyget (3) krävs minst 50% av maxpoängen i den skriftliga tentamen. För betyget (4) krävs minst 65% och för betyget (5) minst 80% av maxpoängen i den skriftliga tentamen. 
 
Modul 4 (laborationer) examineras med en skriftlig rapport som betygsätts antingen med betyget Underkänd (U) eller Godkänd (G). 
 
På hela kursen sätt något av betygen: Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att beräkna slutbetyget på hela i kursen vägs betygen på tentamina (Modul 1-3) samman. Vetenskapligt accepterade avrundningsregler tillämpas. För att bli godkänd på hela kursen krävs godkänt resultat på tentamen (Modul 1-3) samt godkänt resultat på laboration och rapport (Modul 4).

Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov. Om någotdera av proven, redovisningarna eller rapporterna bedömts med resultatet underkänt (U), sätts betyget underkänt (U) på kursen under förutsättning att studenten genomfört en prestation på kursens övriga examinerande moment. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.
 
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledaren vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.