Kursen är en grundläggande kurs i elmaskiner. Kursen börjar med att repetera kunskaper i magnetfält och elektriska fält, ferromagnetiska material och spolens egenskaper.
Kursen går sedan igenom:
- grundläggande maskintekniska begrepp såsom kraft, effekt, moment, varvtal m.m.
- fysikaliska principerna för olika typer av transformatorer och roterande elmaskiner såsom generatorer och motorer,
- modeller för att beskriva olika maskiners egenskaper i stationära förhållanden,
- funktion och verkningssätt för synkron-, asynkron- och likströmsmaskiner samt översiktligt några speciella maskiner såsom olika typer av stegmotorer och servomotorer.
Kursen omfattar en teoridel om 4.5 hp (Theory, 4.5 ECTS) och en laborationsdel om 3 hp (Laboratory, 3 ECTS).
Den här kursen innehåller tillfällen som är en del av ett program på Umeå universitet. Du kan bara söka kursen om du går det programmet. Information om ansökningstider och vad som gäller för dig får du från din institution.
Undervisningen bedrivs dels i internetbaserad form via en lärplattform och består av genomgångar av teoriavsnitt och problemlösningar samt laborationer dels med en gemensam samling med genomgångar och vissa obligatoriska laborationer och övningar. Experimentellt arbete utgör ett fundamentalt inslag i kursen. Egen PC med Windows, labkit och internetanslutning krävs för att kunna följa kursen.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs Matematik 7.5 hp (Mittuniversitetet) samt Ellära 2, 7.5 hp (5EL180) eller motsvarande kunskaper.
Anmälan
Du anmäler dig genom att logga in på Antagning.se. Följ sedan instruktionerna där.