Kursen är en fortsättningskurs i växelspänningsnät, dess ingående komponenter och hur de olika komponenterna samspelar och påverkar varandra. Kursen börjar med att ge grundläggande kunskaper i magnetfält och elektriska fält, ferromagnetiska material, kondensatorns, spolens och transformatorns verkliga egenskaper, signaler med olika vågformer och övertoner samt effektbegreppen och effektmätning på olika växelspänningstyper.
Kursen går sedan igenom 3-fassystemet och olika aspekter av detta såsom osymmetriska laster, faskompensering, symmetriska komponenter samt transienta förlopp. Vidare ges kunskap i att använda simulerings- och beräkningsverktyg för att kunna analysera 3-fassystem och dess egenskaper.
Kursen omfattar en teoridel om 4,5 hp (Theoretical work, 4,5 ECTS) och en laborationsdel om 3 hp (Laboratory work, 3 ECTS).
Den här kursen innehåller tillfällen som är en del av ett program på Umeå universitet. Du kan bara söka kursen om du går det programmet. Information om ansökningstider och vad som gäller för dig får du från din institution.