Ekonomisk analys av insatser för hälsa och välfärd
7,5 hp
Avancerad nivå
Distans
Hösttermin 2024
Om kursen
I kursens inledning diskuteras moralfilosofiska frågeställningar i relation till ekonomiska metoder gällande prioritering av resurser till, och i, hälso- och sjukvården och den kommunala välfärden. Därefter presenteras och analyseras de fyra vanligaste ekonomiska metoderna för utvärdering av interventioner med syfte att förbättra hälsan och välfärden. Dessa metoder är kostnadsanalys, kostnadseffektanalys, kostnads-nyttoanalys och kostnads-intäktsanalys.
Metoderna används för att analysera frågeställningar av följande typ: Ska en ny medicin ersätta en äldre? Är det kostnadseffektivt? Ska ett förebyggande program för en viss sjukdom startas? Är det värt kostnaderna? Är en kommunal insats för att avhjälpa ett socialt problem kostnadseffektiv? Hur mycket får insatser för att skolbarn ska klara godkända betyg kosta? Hur görs prioriteringar i regioner och kommuner och vilket bidrag till beslutsprocessen kan ekonomisk analys ge i dessa sammanhang?
Metoder för att kritiskt analysera vetenskapliga studier av ekonomiska utvärderingsfrågor och hur sådana studier ska presenteras diskuteras. Folkhälsovetenskapliga mått på sjukdomsbördan i ett samhälle behandlas och relateras till de i hälsoekonomisk analys använda måtten på livskvalitet. Frågor om rättvisa ges särskild uppmärksamhet liksom diskussionen huruvida den teoretiska ramen vid analys av välfärdsstatens insatser bör vara welfarism eller extra welfarism. I kursens senare del utformar varje student individuellt en skriftlig plan för en ekonomisk utvärdering vilken presenteras och diskuteras vid ett seminarium.
Kursen ges med kvartsfart. Undervisningen genomförs som nätkurs, dvs det ingår inte några campusträffar. Undervisningen ges i form av föreläsningar tillgängliga via webb, individuella övningar och seminarier.
Ekonomisk analys av insatser för hälsa och välfärd, 7,5 hp
Hösttermin 2024
Startar
3 oktober 2024
Slutar
10 april 2025
Studieort
Ospecificerad ort
Undervisningsspråk
Svenska
Studieform
Blandade tider,
25%,
Distans
Antal obligatoriska träffar
2 st
Antal övriga träffar
Inga
Upplägg för distanskurs
Undervisningen genomförs som nätkurs, dvs det ingår inte några campusträffar.
Uppropet och avslutande seminarier är obligatoriskt.
Behörighetskrav
För sökande till kursen som fristående kurs, krävs tidigare högskolestudier om minst 90 högskolepoäng och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Urval
Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för utbildning på grundnivå 1-165 hp, för avancerad nivå 30-285 hp)
Studieavgift
Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz.
Anmälningsavgift: 900 kr.
Studieavgift, första inbetalningen: 18 550 kr.
Total studieavgift: 18 550 kr.
Anmälnings- och studieavgifter
Anmälningskod
UMU-30405
Anmälan
Sista anmälningsdag var den
15 april 2024.
Du kan inte längre anmäla dig.