Engelskt namn: Dietetics B
Denna kursplan gäller: 2024-01-01 och tillsvidare
Kurskod: 2KN070
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2019-05-27
Reviderad av: Prefekten, 2024-10-21
I kursen ingår kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar hos vuxna och barn. Förekomst, riskfaktorer för insjuknande, problem som kan förekomma, specifika energi- och näringsbehov samt varför en viss kost- eller nutritionsbehandling kan bli aktuell behandlas. Under kursen utvecklar studenten även sin förmåga att genomföra professionella samtal.
Kursen består av följande moduler:
Modul 1. Samtalet som redskap, 1,5 hp
Under modulen utvecklar studenten sin förmåga som samtalsledare genom att planera och genomföra kostsamtal som därefter ska dokumenteras genom att använda principerna enligt journalföring och nutritionsbehandlingsprocessen. Peer learning tillämpas under modulen.
Modul 2. Dietetik med sjukdomslära III, 10 hp
I modulen behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd: mag- och tarmsjukdomar samt födoämnesöverkänslighet hos vuxna. För vissa sjukdomar/tillstånd ligger fokus på de nutritionsproblem och/eller nutritionsåtgärder som kan bli aktuella till följd av kirurgisk behandling. Etiska frågeställningar som kan förekomma inom arbetet som dietist samt undervisningsinslag med interprofessionellt lärande förekommer också under modulen.
Modul 3. Kommunikation i kliniskt arbete, 9 hp
I modulen behandlas professionella samtal utifrån teori och praktisk övning där särskilt fokus läggs på samtalets betydelse i det enskilda mötet och personcentrerad vård.
Modul 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV, 9,5 hp
I modulen behandlas barns tillväxt och utveckling samt kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd hos barn och ungdomar. Modulen behandlar: Nutritionsbedömning
och nutritionsstöd till sjuka barn, ätutveckling, ätproblematik, barnhälsovård, funktionsnedsättning, medfödda ämnesomsättningssjukdomar, medfödda hjärtsjukdomar, diabetes typ 1, cancersjukdomar, parenteral nutrition, cystisk fibros, mag- och tarmsjukdomar, reaktioner mot livsmedel, ätstörning, övervikt, fetma och nutritionsbehandlingsprocessen.
Modul 1. Samtalet som redskap, 1,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 2. Dietetik med sjukdomslära III, 10 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 3. Kommunikation i kliniskt arbete, 9 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV, 9,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Kostvetenskap A 30 hp, Kostvetenskap B 30 hp, Kostvetenskap C 15 hp, Fysiologi för dietetik 15 hp med godkänt resultat på minst 7,5 hp samt Dietetik A 30 hp med godkänt resultat på minst 3 hp, eller motsvarande.
Modul 1 Läses parallellt med andra moduler.
Modul 1. Samtalet som redskap, 1,5 hp
Lärande sker genom att studenten planerar och genomför kostsamtal med klienter. Obligatorisk grupphandledning sker regelbundet. Obligatoriska seminarium vid inledning och avslut av modulen.
Modul 2. Dietetik med sjukdomslära III, 10 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppuppgifter, laborationer och seminarier. Obligatoriska moment är seminarier och laborationer. Föreläsningar av inbjudna produktspecialister kan förekomma under modulens gång.
Modul 3. Kommunikation i kliniskt arbete, 9 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, gruppuppgifter, samtalsinspelningar och seminarier. Obligatoriska moment är seminarier, självreflektioner, och samtalsinspelningar.
Modul 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV, 9,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppuppgifter, laborationer och seminarier. Obligatoriska moment är laborationer och seminarier. Föreläsningar av inbjudna produktspecialister kan förekomma under modulens gång.
Modul 1. Samtalet som redskap, 1,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 2. Dietetik med sjukdomslära III, 10 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 3. Kommunikation i kliniskt arbete, 9 hp
Modulen examineras genom följande examinationer
Modul 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV, 9,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Hel kurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på minst 18,5 hp.
I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det i stället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.
Reflektionshandboken
Bie Kristin, Kärnekull Bo, Kärnekull Ethel
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2009 : 96 s. :
ISBN: 978-91-40-66635-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst
Klinisk utbildning i vård och omsorg : att skriva dagbok för reflektion och inlärning
Bjerknes Mari Skancke, Bjørk Ida Torunn, Almqvist Inger
Lund : Studentlitteratur : 1996 : 150 s. :
ISBN: 91-44-37241-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Internmedicin
Dahlström Ulf, Kechagias Stergios, Stenke Leif
Sjätte upplagan : Stockholm : Liber : 2018 : 1046 sidor :
ISBN: 978-91-47-11326-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Krause and Mahan's Food and the nutrition care process
Raymond Janice L., Morrow Kelly, Krause Marie V., Mahan L. Kathleen.
16th edition. : 2021 : XVIII, 1262 pàgines :
ISBN: 9780323810265
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst
Se nyare upplaga från 2022.
Academic of Nutrition and Dietetics, eNCPT
Nutrition Terminology Reference Material, Dietetics Language For Nutrition Care
Dietisternas Riksförbund :
http://www.drf.nu
Obligatorisk
Internetmedicin
Internetmedicin :
http://www.internetmedicin.se/default.aspx
Obligatorisk
ESPEN Guidelines
ESPEN.org :
https://www.espen.org/guidelines-home/espen-guidelines
Obligatorisk
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur tillkommer
Patientundervisning : ett samspel för lärande
Klang Söderkvist Birgitta, Kneck Åsa
Fjärde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2018] : 271 sidor :
ISBN: 9789144120515
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Holm Ivarsson Barbro
MI - motiverande samtal : praktisk handbok för hälso- och sjukvården
Femte upplagan : Stockholm : Gothia Kompetens : [2023] : 110 sidor :
ISBN: 9789177413936
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Holm Ulla
Det räcker inte att vara snäll: förhållningssätt, empati och psykologiska strategier hos läkare och andra professionella hjälpare
Natur och kultur : 2020 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 1 uppl, [omarbetad] : Stockholm : Natur och kultur : [2020] : 224 sidor :
ISBN: 9789127828568
Se Umeå UB:s söktjänst
Krause and Mahan's Food and the nutrition care process
Raymond Janice L., Morrow Kelly, Krause Marie V., Mahan L. Kathleen.
16th edition. : 2021 : XVIII, 1262 pàgines :
ISBN: 9780323810265
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst
Se nyare upplaga från 2022.
Vården inifrån : när sjuksköterskan blir patient
Lilja Andersson Petra, Hommel Ami
1. utg : Stockholm : Natur & kultur : 2012 : 177 s. :
ISBN: 9789127132726
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst
Academic of Nutrition and Dietetics, eNCPT
Nutrition Terminology Reference Material, Dietetics Language For Nutrition Care
Dietisternas Riksförbund :
http://www.drf.nu
Obligatorisk
Berqvist Månsson Sara
Personcentrerad vård - en kärnkompetens för god och säker vård
Svensk Sjuksköterskeförening, Svenska Läkarsällskapet, Dietisternas Riksförbund : 2019 :
https://swenurse.se/publikationer/personcentrerad-vard---en-karnkompetens-for-god-och-saker-vard
Obligatorisk
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter tillkommer
Din skyldighet att informera och göra patienten delaktig : handbok för vårdgivare, chefer och personal : aktuell från 1 januari 2015
4. uppl. : Stockholm : Socialstyrelsen : 2015 : 104 s. :
Fulltext
ISBN: 9789175553078
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Om länk inte fungerar: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/handbocker/2015-4-10.pdf
Etikboken : etik för vårdande yrken
Sandman Lars, Kjellström Sofia
Andra upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2018] : 485 sidor :
ISBN: 9789144120539
Se Umeå UB:s söktjänst
Psykologi för vårdprofessioner
Kaiser Niclas, Lundberg Mattias
Första utgåvan : 2018 : 328 sidor :
ISBN: 9789127140325
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst
Lindquist Ulla-Carin
Ro utan åror : en bok om livet och döden
Stockholm : Norstedt : 2004 : 232, [1] s. :
ISBN: 91-1-301332-7 (inb.) :
Se Umeå UB:s söktjänst
Alling Morgan
Kriget är slut
[Ny utg.] : Stockholm : Forum : 2011 : 329 s. :
ISBN: 9789137137162 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Hon som var jag : en memoar om alzheimer
Mitchell Wendy, Wharton Anna, Mattsson Marianne
Stockholm : Atlantis : 2019 : 247 sidor :
ISBN: 9789178110100
Se Umeå UB:s söktjänst
Motiverande samtal - MI : att hjälpa en människa till förändring på hennes egna villkor
Barth Tom, Näsholm Christina
Lund : Studentlitteratur : 2006 : 180 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31403-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-03030-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Gidlund Kristian
I kroppen min : resan mot livets slut och alltings början
[Ny utg.] : Stockholm : Månpocket : 2013 : 329 s. :
ISBN: 9789175032450
Se Umeå UB:s söktjänst
Ripås Johan
När himlen faller ner
[Stockholm] : Piratförlaget : [2019] : 199 sidor :
ISBN: 9789164206558
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur tillkommer.
Barnmedicin
Hanséus Katarina, Jägervall Martin, Norman Mikael
Femte upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2020] : 914 sidor :
ISBN: 9789144129563
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Clinical Paediatric Dietetics 5e
John Wiley & Sons, Inc. :
Obligatorisk
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst.
Nordic Nutrition Recommendations 2023 : integrating environmental aspects
Copenhagen : Nordic Council of Minsters : 2023 : 388 sidor :
Fritt tillgänglig
ISBN: 9789289375337
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: https://pub.norden.org/nord2023-003/
Se Umeå UB:s söktjänst
Rikshandboken barnhälsovård
Stockholm : Inera : [200-]- :
http://www.rikshandboken-bhv.se
Obligatorisk
Livsmedelsverket:
Livsmedelsverket :
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/barn-och-ungdomar
Obligatorisk
Academic of Nutrition and Dietetics, eNCPT
Nutrition Terminology Reference Material, Dietetics Language For Nutrition Care
Dietisternas Riksförbund :
http://www.drf.nu
Obligatorisk
Barnläkarföreningen
Barnläkarföreningen :
https://www.barnlakarforeningen.se/vardprogram/
Obligatorisk
Att samtala med barn - kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården
Socialstyrelsen : 2018 :
https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/kunskapsstod/2018-11-14.pdf
Kokboken : mycket gott med lite protein : en kokbok för alla med PKU eller andra medfödda ämnesomsättningssjukdomar som behandlas med en proteinreducerad kost
Sjöqvist Elisabeth, Heidenborg Carina
Lund : Elisabeth Sjöqvist : 2007 : 230 s. :
ISBN: 978-91-633-1507-7 (spiralh.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Krause and Mahan's Food and the nutrition care process
Raymond Janice L., Morrow Kelly, Krause Marie V., Mahan L. Kathleen.
16th edition. : 2021 : XVIII, 1262 pàgines :
ISBN: 9780323810265
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se nyare upplaga från 2022.
Mycket gott med lite fett : för dig med LCHADD och andra fettnedbrytningsdefekter
Forssell Erika, Schou Tanja, Frantzell Camilla
[Nacka] : [Dietisternas riksförbund] : [2020] : 298 sidor :
ISBN: 9789151952284
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter tillkommer.