"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Dietetik B, 30 hp

Engelskt namn: Dietetics B

Denna kursplan gäller: 2024-01-01 och tillsvidare

Kurskod: 2KN070

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Beslutad av: Prefekten, 2019-05-27

Reviderad av: Prefekten, 2024-10-21

Innehåll

I kursen ingår kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar hos vuxna och barn. Förekomst, riskfaktorer för insjuknande, problem som kan förekomma, specifika energi- och näringsbehov samt varför en viss kost- eller nutritionsbehandling kan bli aktuell behandlas. Under kursen utvecklar studenten även sin förmåga att genomföra professionella samtal.

Kursen består av följande moduler:

  1. Samtalet som redskap (How to Communicate with Clients), 1,5 hp
  2. Dietetik med sjukdomslära III (Nutritional Care in Disease III), 10 hp
  3. Kommunikation i kliniskt arbete (Communication in Clinical Work), 9 hp
  4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV (Nutritional Care in Pediatrics IV), 9,5 hp

Modul 1. Samtalet som redskap, 1,5 hp
Under modulen utvecklar studenten sin förmåga som samtalsledare genom att planera och genomföra kostsamtal som därefter ska dokumenteras genom att använda principerna enligt journalföring och nutritionsbehandlingsprocessen. Peer learning tillämpas under modulen.

Modul 2. Dietetik med sjukdomslära III, 10 hp
I modulen behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd: mag- och tarmsjukdomar samt födoämnesöverkänslighet hos vuxna. För vissa sjukdomar/tillstånd ligger fokus på de nutritionsproblem och/eller nutritionsåtgärder som kan bli aktuella till följd av kirurgisk behandling. Etiska frågeställningar som kan förekomma inom arbetet som dietist samt undervisningsinslag med interprofessionellt lärande förekommer också under modulen.

Modul 3. Kommunikation i kliniskt arbete, 9 hp
I modulen behandlas professionella samtal utifrån teori och praktisk övning där särskilt fokus läggs på samtalets betydelse i det enskilda mötet och personcentrerad vård.

Modul 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV, 9,5 hp
I modulen behandlas barns tillväxt och utveckling samt kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd hos barn och ungdomar. Modulen behandlar: Nutritionsbedömning
och nutritionsstöd till sjuka barn, ätutveckling, ätproblematik, barnhälsovård, funktionsnedsättning, medfödda ämnesomsättningssjukdomar, medfödda hjärtsjukdomar, diabetes typ 1, cancersjukdomar, parenteral nutrition, cystisk fibros, mag- och tarmsjukdomar, reaktioner mot livsmedel, ätstörning, övervikt, fetma och nutritionsbehandlingsprocessen.

 

Förväntade studieresultat

Modul 1. Samtalet som redskap, 1,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:

Färdighet och förmåga

  • planera och genomföra kostsamtal med klienter utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet
  • tillämpa riktlinjer för journalföring och nutritionsbehandlingsprocessen

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • identifiera och värdera en situation i ett samtal som skapar förståelse för hur rollen som samtalsledare kan påverka kommunikation med andra människor
  • kritiskt bearbeta och relatera till olika aspekter av rollen som samtalsledare i samarbete med andra studenter

Modul 2. Dietetik med sjukdomslära III, 10 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Redogöra för kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar och dess inverkan på nutritionsstatus

Färdighet och förmåga

  • Utföra kost- eller nutritionsutredning samt föreslå, planera och motivera lämplig kost- eller nutritionsbehandling
  • Sammanställa och redogöra för aktuella nutritionsbehandlingsprinciper för ett specifikt område eller sjukdomsdiagnos
  • Tillämpa och hantera kost som kan bli aktuell för patienter med problem relaterade till sjukdomar eller kirurgi i mag-tarmkanalen
  • Tillämpa glutenfri bakning och reflektera över den glutenfria kosten för vuxna
  • Tillämpa nutritionsbehandlingsprocessen
  • Visa praktisk färdighet i att bedöma behov av kosttillägg

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera och argumentera kring etiska aspekter inom kommande yrkesverksamhet
  • Reflektera över olika professioners specifika bidrag och värdera teamets gemensamma kompetens i ett hälsofrämjande utvecklingsprojekt

Modul 3. Kommunikation i kliniskt arbete, 9 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Beakta och beskriva rollen som vårdare och patient ur olika perspektiv inom området kommunikation
  • Identifiera och förklara olika delar och begrepp som ingår i det professionella samtalet
  • Förstå olika aspekter av ett samtal ur ett yrkesmässigt perspektiv
  • Identifiera forskning om mellanmänsklig kommunikation inom hälso- och sjukvård

Färdighet och förmåga

  • Genomföra inspelning av ett eget samtal och genom analys identifiera centrala delar inom samtalsmetodik
  • Stödja medstudenters utveckling i samtalsprocessen genom att ge återkoppling på videoinspelade samtal
  • Tillämpa nutritionsbehandlingsprocessen

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Identifiera och urskilja ett professionellt förhållningssätt när det gäller mötet mellan vårdare och patient
  • Relatera till andra människors utsatthet och upptäcka hur bemötandet kan påverka dennes upplevelse av situationen
  • Identifiera situationer som kräver särskild omsorg i kontakten mellan vårdpersonal, patienter och anhöriga
  • Reflektera över sin egen förmåga att föra samtal och identifiera personliga utvecklingsområden
  • Reflektera över sin egen inställning till utsatta personer och identifiera personliga utvecklingsområden

Modul 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV, 9,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • *    Redogöra för kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar hos barn och ungdomar

Färdighet och förmåga

  • Utföra kemiska beräkningar inom området nutrition för barn
  • Utföra kost- och nutritionsutredning samt föreslå, planera och motivera lämplig kost- och nutritionsbehandling för barn och ungdomar
  • Tillämpa nutritionsbehandlingsprocessen

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera hur olika faktorer påverkar barns tillväxt under olika åldrar
  • Identifiera och värdera nutritionsstatus hos barn och ungdomar

 

Behörighetskrav

Kostvetenskap A 30 hp, Kostvetenskap B 30 hp, Kostvetenskap C 15 hp, Fysiologi för dietetik 15 hp med godkänt resultat på minst 7,5 hp samt Dietetik A 30 hp med godkänt resultat på minst 3 hp, eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Modul 1 Läses parallellt  med  andra moduler.

Modul 1. Samtalet som redskap, 1,5 hp
Lärande sker genom att studenten planerar och genomför kostsamtal med klienter. Obligatorisk grupphandledning sker regelbundet. Obligatoriska seminarium vid inledning och avslut av modulen.

Modul 2. Dietetik med sjukdomslära III, 10 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppuppgifter, laborationer och seminarier. Obligatoriska moment är seminarier och laborationer. Föreläsningar av inbjudna produktspecialister kan förekomma under modulens gång.

Modul 3. Kommunikation i kliniskt arbete, 9 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, gruppuppgifter, samtalsinspelningar och seminarier. Obligatoriska moment är seminarier, självreflektioner, och samtalsinspelningar.

Modul 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV, 9,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppuppgifter, laborationer och seminarier. Obligatoriska moment är laborationer och seminarier. Föreläsningar av inbjudna produktspecialister kan förekomma under modulens gång.

 

 

 

Examination

Modul 1. Samtalet som redskap, 1,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:

  • Klientsamtal (U eller G)
  • Grupphandledning (U eller G)
  • Individuell skriftlig reflektionsuppgift (U eller G)
  • Seminarier (U eller G)

Modul 2. Dietetik med sjukdomslära III, 10 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:

  • Individuell skriftlig salstentamen (U, G eller VG)
  • Individuell praktisk klinisk examination (U eller G)
  • Praktisk laboration i grupp (U eller G)
  • Grupparbete och seminarier (U eller G)

Modul 3. Kommunikation i kliniskt arbete, 9 hp
Modulen examineras genom följande examinationer

  • Individuell skriftlig salstentamen (U, G eller VG)
  • Individuella skriftliga examinationer (U eller G)
  • Inspelningsövningar (U eller G)
  • Grupparbete och seminarium (U eller G)

Modul 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV, 9,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:

  • Individuell skriftlig salstentamen (U, G eller VG)
  • Individuella skriftliga examinationer (U eller G)
  • Praktisk laboration i grupp (U eller G)
  • Grupparbete och seminarium (U eller G)

Hel kurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på minst 18,5 hp.

I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.

Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det i stället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.

 

Litteratur

Giltig från: 2025 vecka 1

SAMTALET SOM REDSKAP 1,5 HP

Rekommenderad litteratur

Reflektionshandboken
Bie Kristin, Kärnekull Bo, Kärnekull Ethel
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2009 : 96 s. :
ISBN: 978-91-40-66635-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst

Övrig litteratur

Klinisk utbildning i vård och omsorg : att skriva dagbok för reflektion och inlärning
Bjerknes Mari Skancke, Bjørk Ida Torunn, Almqvist Inger
Lund : Studentlitteratur : 1996 : 150 s. :
ISBN: 91-44-37241-8
Se Umeå UB:s söktjänst

DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA III, 10 HP

Rekommenderad litteratur

Internmedicin
Dahlström Ulf, Kechagias Stergios, Stenke Leif
Sjätte upplagan : Stockholm : Liber : 2018 : 1046 sidor :
ISBN: 978-91-47-11326-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Krause and Mahan's Food and the nutrition care process
Raymond Janice L., Morrow Kelly, Krause Marie V., Mahan L. Kathleen.
16th edition. : 2021 : XVIII, 1262 pàgines :
ISBN: 9780323810265
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst Se nyare upplaga från 2022.

Academic of Nutrition and Dietetics, eNCPT
Nutrition Terminology Reference Material, Dietetics Language For Nutrition Care
Dietisternas Riksförbund :
http://www.drf.nu
Obligatorisk

Internetmedicin
Internetmedicin :
http://www.internetmedicin.se/default.aspx
Obligatorisk

ESPEN Guidelines
ESPEN.org :
https://www.espen.org/guidelines-home/espen-guidelines
Obligatorisk

Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur tillkommer

KOMMUNIKATION I KLINISKT ARBETE, 9 HP

Rekommenderad litteratur

Patientundervisning : ett samspel för lärande
Klang Söderkvist Birgitta, Kneck Åsa
Fjärde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2018] : 271 sidor :
ISBN: 9789144120515
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Holm Ivarsson Barbro
MI - motiverande samtal : praktisk handbok för hälso- och sjukvården
Femte upplagan : Stockholm : Gothia Kompetens : [2023] : 110 sidor :
ISBN: 9789177413936
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Holm Ulla
Det räcker inte att vara snäll: förhållningssätt, empati och psykologiska strategier hos läkare och andra professionella hjälpare
Natur och kultur : 2020 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 1 uppl, [omarbetad] : Stockholm : Natur och kultur : [2020] : 224 sidor : ISBN: 9789127828568 Se Umeå UB:s söktjänst

Krause and Mahan's Food and the nutrition care process
Raymond Janice L., Morrow Kelly, Krause Marie V., Mahan L. Kathleen.
16th edition. : 2021 : XVIII, 1262 pàgines :
ISBN: 9780323810265
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst Se nyare upplaga från 2022.

Vården inifrån : när sjuksköterskan blir patient
Lilja Andersson Petra, Hommel Ami
1. utg : Stockholm : Natur & kultur : 2012 : 177 s. :
ISBN: 9789127132726
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst

Academic of Nutrition and Dietetics, eNCPT
Nutrition Terminology Reference Material, Dietetics Language For Nutrition Care
Dietisternas Riksförbund :
http://www.drf.nu
Obligatorisk

Berqvist Månsson Sara
Personcentrerad vård - en kärnkompetens för god och säker vård
Svensk Sjuksköterskeförening, Svenska Läkarsällskapet, Dietisternas Riksförbund : 2019 :
https://swenurse.se/publikationer/personcentrerad-vard---en-karnkompetens-for-god-och-saker-vard
Obligatorisk

Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter tillkommer

Övrig litteratur

Din skyldighet att informera och göra patienten delaktig : handbok för vårdgivare, chefer och personal : aktuell från 1 januari 2015
4. uppl. : Stockholm : Socialstyrelsen : 2015 : 104 s. :
Fulltext
ISBN: 9789175553078
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Om länk inte fungerar: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/handbocker/2015-4-10.pdf

Etikboken : etik för vårdande yrken
Sandman Lars, Kjellström Sofia
Andra upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2018] : 485 sidor :
ISBN: 9789144120539
Se Umeå UB:s söktjänst

Psykologi för vårdprofessioner
Kaiser Niclas, Lundberg Mattias
Första utgåvan : 2018 : 328 sidor :
ISBN: 9789127140325
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst

Lindquist Ulla-Carin
Ro utan åror : en bok om livet och döden
Stockholm : Norstedt : 2004 : 232, [1] s. :
ISBN: 91-1-301332-7 (inb.) :
Se Umeå UB:s söktjänst

Alling Morgan
Kriget är slut
[Ny utg.] : Stockholm : Forum : 2011 : 329 s. :
ISBN: 9789137137162 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Hon som var jag : en memoar om alzheimer
Mitchell Wendy, Wharton Anna, Mattsson Marianne
Stockholm : Atlantis : 2019 : 247 sidor :
ISBN: 9789178110100
Se Umeå UB:s söktjänst

Motiverande samtal - MI : att hjälpa en människa till förändring på hennes egna villkor
Barth Tom, Näsholm Christina
Lund : Studentlitteratur : 2006 : 180 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31403-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-03030-4
Se Umeå UB:s söktjänst

Gidlund Kristian
I kroppen min : resan mot livets slut och alltings början
[Ny utg.] : Stockholm : Månpocket : 2013 : 329 s. :
ISBN: 9789175032450
Se Umeå UB:s söktjänst

Ripås Johan
När himlen faller ner
[Stockholm] : Piratförlaget : [2019] : 199 sidor :
ISBN: 9789164206558
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur tillkommer.

DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA INOM PEDIATRIK IV 9,5 HP

Rekommenderad litteratur

Barnmedicin
Hanséus Katarina, Jägervall Martin, Norman Mikael
Femte upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2020] : 914 sidor :
ISBN: 9789144129563
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

Clinical Paediatric Dietetics 5e
John Wiley & Sons, Inc. :
Obligatorisk
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst.

Nordic Nutrition Recommendations 2023 : integrating environmental aspects
Copenhagen : Nordic Council of Minsters : 2023 : 388 sidor :
Fritt tillgänglig
ISBN: 9789289375337
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: https://pub.norden.org/nord2023-003/ Se Umeå UB:s söktjänst

Rikshandboken barnhälsovård
Stockholm : Inera : [200-]- :
http://www.rikshandboken-bhv.se
Obligatorisk

Livsmedelsverket:
Livsmedelsverket :
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/barn-och-ungdomar
Obligatorisk

Academic of Nutrition and Dietetics, eNCPT
Nutrition Terminology Reference Material, Dietetics Language For Nutrition Care
Dietisternas Riksförbund :
http://www.drf.nu
Obligatorisk

Barnläkarföreningen
Barnläkarföreningen :
https://www.barnlakarforeningen.se/vardprogram/
Obligatorisk

Övrig litteratur

Att samtala med barn - kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården
Socialstyrelsen : 2018 :
https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/kunskapsstod/2018-11-14.pdf

Kokboken : mycket gott med lite protein : en kokbok för alla med PKU eller andra medfödda ämnesomsättningssjukdomar som behandlas med en proteinreducerad kost
Sjöqvist Elisabeth, Heidenborg Carina
Lund : Elisabeth Sjöqvist : 2007 : 230 s. :
ISBN: 978-91-633-1507-7 (spiralh.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

Krause and Mahan's Food and the nutrition care process
Raymond Janice L., Morrow Kelly, Krause Marie V., Mahan L. Kathleen.
16th edition. : 2021 : XVIII, 1262 pàgines :
ISBN: 9780323810265
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se nyare upplaga från 2022.

Mycket gott med lite fett : för dig med LCHADD och andra fettnedbrytningsdefekter
Forssell Erika, Schou Tanja, Frantzell Camilla
[Nacka] : [Dietisternas riksförbund] : [2020] : 298 sidor :
ISBN: 9789151952284
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter tillkommer.