"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Datorstödd maskinritning, 7,5 hp

Engelskt namn: Computer Aided Drafting in Mechanical Engineering

Denna kursplan gäller: 2025-09-01 och tillsvidare

Kurskod: 5MT056

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Maskinteknik: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2025-04-01

Innehåll

Kursen behandlar grundläggande kunskaper och färdigheter i ritteknik. I detta ingår att skapa 3D-modeller samt ritningar av olika maskintekniska komponenter, men också att simulera deras samverkan i delsystem. Vidare behandlas tolkning och tillämpning av maskintekniska ritningar, samt grundläggande begrepp som vyer, snitt och måttsättning enligt rittekniska regler och standarder som till exempel ISO. Inom kursen behandlas även toleranser och form- och lägestoleranser.

Förväntade studieresultat

För att uppnå kunskapsmålen för kunskap och förståelse ska studenten efter avslutad kurs
-    Förstå och redogöra för grunderna i solidbaserad 3D-CAD för mekanisk konstruktion,
-    Kunna läsa och tolka maskintekniska ritningar,
-    Förstå och tillämpa grundläggande rittekniska regler och standarder.

För att uppnå kunskapsmålen för färdighet och förmåga ska studenten efter avslutad kurs
-    Skapa korrekta sketcher och använda grundläggande features för solidmodellering,
-    Modellera enklare mekaniska komponenter och sammanställningar i 3D-CAD,
-    Positionera och hantera komponenter i sammanställningar,
-    Skapa korrekta tekniska ritningar,
-    Utföra enklare renderingar och visualiseringar av mekaniska konstruktioner,
-    Tillämpa CAD-verktyg i ett konstruktionsprojekt.

 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c eller Matematik D

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av lektioner, föreläsningar och handledning i samband med laborationer. Inslag av grupparbeten och projektarbeten kan förekomma. Undervisningen ägnas åt genomgång av vissa teoriavsnitt, problemlösning och demonstrationer.

 

Examination

Kunskapsredovisningen sker genom inlämningsuppgifter och en skriftlig examination. För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. På inlämningsuppgifterna ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G) och på den skriftliga examinationen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl godkänd (VG). För betyget VG krävs att alla inlämningsuppgifter är godkända samt att den skriftliga tentamen fått betyget VG, för betyget G krävs att alla inlämningsuppgifter och den skriftliga tentamen genomförts med betyget G.

Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov.

För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas förnyat provtillfälle i enlighet med Umeå universitets Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå (FS 1.1-574-22). Det första omprovet erbjuds senast två månader efter ordinarie provtillfälle. Undantaget de fall då ordinarie prov äger rum i maj eller juni månad, då erbjuds istället ett första omprovstillfälle inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Dessutom erbjuds ytterligare minst ett omprov inom ett år från ordinarie provtillfälle. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.

En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (6 kap. 22 §, HF). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas individuellt.
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll.
Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledaren vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

 

 

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla.

Litteratur

Giltig från: 2025 vecka 36

Taavola Karl
Ritteknik maskinteknik : faktabok
2. [rev.] uppl. : Ludvika : Athena lär : 2016 : 376 s. :
ISBN: 9789188816207
Se Umeå UB:s söktjänst