Beslutad av: Rektor för Handelshögskolan, 2022-11-03
Reviderad av: Rektor för Handelshögskolan, 2024-05-02
Innehåll
Denna kurs är utformad för att utrusta studenter med de kunskaper och färdigheter som behövs för att kunna visualisera, tolka och kommunicera globala trender med hjälp av metoder för datavisualisering. Vi diskuterar styrkor och svagheter i kommunikation genom datavisualiseringar. Under kursen kommer studenterna att förvärva färdigheter inom datavisualisering genom skapande av diagram, kartor och animationer. En nyckelkomponent i visualisering av globala trender är data av god kvalitet. Studenterna kommer att utforska var man kan hitta och hur man kan erhålla relevant data. Programvaran R med tillhörande paket används för behandling och visualisering av data. Andra moderna verktyg för stora och komplexa datamängder kan också ingå. Studenterna lär sig att skapa övertygande visuella representationer av globala trender som underlättar förståelse och beslutsfattande, med hjälp av verkliga fallstudier om exempelvis ekonomiska och sociala indikatorer, samt miljömässiga och teknologiska förändringar.
Förväntade studieresultat
Kunskap och förståelse Studenten ska kunna
1. tolka och inhämta betydelsefull information från datavisualiseringar. 2. identifiera datakällor som är lämpade för visualisering av globala trender. 3. redogöra för grundläggande principer och strategier för att kunna skapa informativa och övertygande visualiseringar av data.
Färdigheter och förmåga Studenten ska kunna
4. samla in, städa och förbereda datamaterial för visualisering. 5. skapa effektiva datavisualiseringar med lämpliga metoder och mjukvara baserat på programspråket R, samt andra program som kan ingå i kursen. 6. välja en lämplig visualiseringsmetod för en given frågeställning. 7. presentera och tolka resultat av visualiseringar av data.
Värderingsförmåga och förhållningssätt Studenten ska kunna
8. kritiskt granska datavisualiseringar, identifiera styrkor och svagheter, och i det senare fallet föreslå förbättringar. 9. utvärdera etiska överväganden och möjliga snedvridningar i datavisualiseringar av globala trender.
Behörighetskrav
Kursen Business Analytics (15 hp) eller motsvarande. Engelska B (Engelska/6).
Undervisningens upplägg
Lärandet stöds genom föreläsningar, datorlaborationer, seminarier och handledning.
Examination
Examinationen består av skriftliga och/eller muntliga presentationer av givna uppgifter, samt en individuell skriftlig salstentamen. Uppgifterna utförs som grupparbeten. Att opponera på andra gruppers arbete ingår också i examinationen. Uppgifterna redovisas genom inlämning eller presentation på vissa fastställda datum. Den individuella skriftliga salstentamen betygsätts Väl Godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U), medan grupparbetena betygsätts med Godkänd (G) eller Underkänd (U). Betyget på kursen är Väl Godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U). För betyget Godkänd (G) krävs minst betyget Godkänd (G) på alla examinationer. För betyget Väl godkänd (VG) behöver studenten dessutom betyget Väl godkänd (VG) på den skriftliga tentamen.
Studerande som godkänts på ett prov får inte undergå förnyat prov för att uppnå ett högre betyg. För studerande som ej blivit godkänd erbjuds ytterligare provtillfällen enligt ett fastställt schema.
En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator eller rättande lärare utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Student ska vända sig till studierektor med en sådan begäran senast två veckor innan nästa provtillfälle. Examination baserad på samma kursplan som vid ordinarie examinationstillfälle garanteras två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
Anpassningar Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Akademisk integritet och fusk Som student förväntas du agera med akademisk integritet. Det innebär att skriva och presentera inom ramen för de akademiska regler och förväntningar som kommuniceras i universitetets regelverk och vad som i övrigt anges av ansvarig institution. Disciplinära åtgärder kan komma att vidtas mot student som använder otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid prov eller när annan typ av uppgift utvärderas. För skriftliga uppgifter gäller regler och föreskrifter om produktion av akademiska texter och korrekt referenshantering. Inlämnat material kan komma att bli föremål för plagiatkontroll. Därutöver gäller Umeå universitets regler och anvisningar för utbildning och forskning.
Tillgodoräknande Tillgodoräknande sker enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.
Övriga föreskrifter
Innehållet i denna kurs överlappar delvis innehållet i kursen Visualisering av data (7.5 hp) och kan därför inte tas med i en examen tillsammans med den överlappande kursen.
Litteratur
Giltig från:
2024 vecka 21
Healy Kieran Joseph Data visualization : a practical introduction Princeton : Princeton University Press : [2018] : xviii, 272 pages : ISBN: 0691181624 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst Läsanvisning: Boken finns också utgiven som pocketbok (2019) och har då ISBN: 9780691181622
Kompletterande kostnadsfri litteratur (huvudsakligen elektronisk) om användning av programvaran R och de andra visualiseringsverktyg som ingår i kursen.