Engelskt namn: Visual Art 1
Denna kursplan gäller: 2023-11-20 och tillsvidare
Kurskod: 6ES128
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2023-03-15
Reviderad av: Prefekten för Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen, 2023-10-09
Kursen syftar till att introducera studenten i ämnet bild och har ett ämnesdidaktiskt perspektiv. Genom laborativt undersökande arbete utvecklas grundläggande förmåga att framställa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg, samt med olika material. Kursen omfattar perceptionsteori, samt studier i bilduppbyggnad och färg- och formkännedom. Kursen innehåller studier i olika dokumentationsformer och inom ramen för digital bild studeras både fotografi och rörlig bild. Olika metoder för bildsamtal och bildanalys ingår, vilket inkluderar kritiska perspektiv såsom genusteori och intersektionalitet. Hållbar utveckling studeras i relation till materialanvändning och bilddidaktiskt arbete.
Ämnesdidaktisk teori ingår som en röd tråd i hela kursen och innefattar undervisningsplanering, undervisning, bedömning och betygsättning i bild, vilket inkluderar anpassningar till och bemötande av elever i behov av särskilt stöd. Med utgångspunkt i aktuell forskning och styrdokument (skollag, skolförordning, läroplan och kursplan) studeras och analyseras olika aspekter av bildämnet i skolan. Bildämnets historik och bildämnet idag belyses ur olika kritiska och didaktiska perspektiv. För att kunna tillgängliggöra samtida och historiska bilder för elever ingår även en orientering i konstvetenskap och visuell kultur. Ämninesdidaktiska inslag i kursen ger beredskap för varierade arbetsformer för bildundervisning i grundskolans tidiga år.
Delkurs 1: Bilddidaktik 1, 3hp
Delkursen behandlar ämnesdidaktiska teorier och analys av bildämnets kursplan. Ämnesdidaktisk metod och teori tillämpas genom övningar i att planera undervisning för grundskolans tidiga år. Vidare ingår bildämnets historia, teorier om barns bildutveckling och kreativitetsteori.
Delkurs 2: Analog bildframställning och verktyg för bildframställning, 6hp
I delkursen studeras bildmässiga uttrycksmedel i 2- och 3-dimensionell gestaltning i analoga/hantverksmässiga tekniker. Hållbar utveckling studeras i relation till materalanvändning. Delkursen omfattar även perceptionsteori, form- och färglära samt dokumentation och presentation av bilder. Didaktisk reflektion över hur läraren kan organisera och leda bildundervisning med analoga material och metoder ingår.
Delkurs 3: Digital bild och bildberättande, 6 hp
Delkursen omfattar grundläggande kunskaper om bildmässiga uttrycksmedel i digital och rörlig bild, samt kunskaper i bildredigering och presentationsteknik. Tillika behandlas visuell kommunikation och berättarteknik. Delkursen knyter an till barns visuella kulturer.
Delkurs 4: Konstvetenskap och visuell kultur, 6 hp
Delkursen omfattar en grundläggande konstvetenskaplig orientering där visuell kultur från olika tider och kulturer ingår. Studiebesök på konsthall/konstmuseum samt ett gestaltande arbete ingår i delkursen. Undervisningen innefattar studiebesök på konsthall/konstmuseum samt ett gestaltande arbete.
Delkurs 5: Bildanalys och bildtolkning, 6 hp
Delkursen omfattar olika teorier och metoder för bildanalys, tolkning av bilder samt bildsamtal. Analys av visuell kultur innefattar semiotiska och kritiska perspektiv, såsom teorier som behandlar genus, etnicitets, klass och postkolonialism, samt ett intersektionellt perspektiv.
Delkurs 6: Bilddidaktik 2, 3hp
Delkursen behandlar ämnesdidaktik och inkluderar ämnesspecifika anpassningar till elever med behov av särskilt stöd. Mångfald och flerspråkighet i klassrummet, inkludering, kulturarv och kulturyttringar används som utgångspunkter för att skapa sammanhang för lärande.Aspekter av social hållbarhet i relation till bildundervisning studeras. Med utgångspunkt i aktuell forskning och styrdokument övas planering, undervisning, olika former av bedömning samt betygsättning.
För betyget Godkänd ska den studerande kunna:
Delkurs 1
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Delkurs 2
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Delkurs 3
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Delkurs 4
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Delkurs 5
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Delkurs 6
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Kursen omfattar ämnesstudier i form av gestaltande och problemorienterat arbete inom konstnärliga, hantverksmässiga och bilddidaktiska områden. Undervisning bedrivs i form av föreläsningar, litteraturstudier, seminarier och workshops. Kursarbetet genomförs i grupp och individuellt, till stor del i självständiga former via digital plattform.
Former för examination:Skriftlig tentamen, skriftlig inlämningsuppgift, grupparbete, seminarium, gestaltande arbete, muntlig redovisning.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Andra examinationsformer kan förekomma om förutsättningarna för kursens genomförande i hög grad förändras.
Vid examination av praktiskt arbete, skriftliga inlämningsuppgifter samt salstentamen används betygsgraderna Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Vid mindre skriftliga och praktiska inlämningsuppgifter samt examination av seminariedeltagande används betygsgraderna Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att få betyget Väl godkänd (VG) på hela kursen krävs att den studerande uppnått detta betyg på delkurser omfattande minst 18hp.
Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov.
Student som inte har godkänt resultat på prov har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov). Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet.
Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.
En student som inte helt uppfyller målen för examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå godkänt betyg på kursen. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det eller de mål som studenten inte uppnått och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett underkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är inte tillåtet.
Stoppdatum för inlämningsuppgifter är kursens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas, annars måste de göras eller lämnas in vid nytt provtillfälle.
Kursen ersätter tidigare kursplan Bild 1 (6ES100).
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenterna minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Löfstedt Ulla
Barns bildskapande : teoretiska perspektiv och didaktiska konsekvenser
Jönköping : Jönköping Univ. Press : 2004 : 54, [2] s. :
ISBN: 91-974953-1-X
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Fantasi och kreativitet i barndomen.
Vygotskij Lev Semenovic, Öberg Lindsten Kajsa
Göteborg : Daidalos : 1995 : 111 s. :
ISBN: 91-7173-011-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet, Lgr22
Skolverket : 2022 :
Läroplan för grundskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet
Obligatorisk
Kroksmark Tomas
Tio forskare om ämnesdidaktik
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2021] : 292 sidor :
ISBN: 9789144141886
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar
Åsén Gunnar
Bildundervisning och lärande genom bilder
Första upplagan : 2017 : 200 sidor :
ISBN: 9789147122271
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar
Bild och visuell kultur : undersökande bildundervisning i grundskola och fritidshem
Forsler Ingrid, Magnusson Lena O., Öhman Lisa
Första upplagan : Lund : Studentlitteratur : 2024 : 210 sidor :
ISBN: 9789144182889
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar
Berefelt Gunnar
ABSe om bildperception
4. uppl. : Stockholm : Centrum för barnkulturforskning : 1997 : 72 s. :
Obligatorisk
Läsanvisning: Valda delar, tillhandahålls digitalt av institutionen
Klarén Ulf
Vad färg är
Stockholm : HLS : 1996 : 88 s. :
ISBN: 91-7656-383-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar, tillhandahålls digitalt av institutionen.
Om färg : uppfatta, förstå och använda färg
Sisefsky Jan, Björling Håkan, Nordenström Hans
Stockholm : Skandinaviska färginstitutet ; a Västerås : b Ica : 1995 : 175, [1] s. :
ISBN: 91-534-1557-4 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar, tillhandahålls digitalt av institutionen.
Modellteckningens grunder
Dahl Peter, Dahl Peter
[Ny tr.] : Stockholm : Bonnier : 1977 : 47 s. :
ISBN: 9100402818
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Tillhandahålls digitalt av institutionen
Möten med bilder: analys och tolkning av visuella uttryck
Eriksson Yvonne, Göthlund Anette
Lund : Studentlitteratur : 2016 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Kapitel 7
Marklund Frida
Bilder som berättar : om kunskap, makt och traditioner i grundskolans bildundervisning
Umeå : Umeå universitet : 2019 : 278 sidor :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789178551590
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Del av inledning (om begreppen bildframställning och berättande bilder) och del av teorikapitlet (om bildbetydelser och bildberättande)
Bild och visuell kultur : undersökande bildundervisning i grundskola och fritidshem
Forsler Ingrid, Magnusson Lena O., Öhman Lisa
Första upplagan : Lund : Studentlitteratur : 2024 : 210 sidor :
ISBN: 9789144182889
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar
Artiklar tillkommer
Fundamentals of art history
Cothren Michael W., D'Alleva Anne
Revised edition : London : Laurence King Publishing : 2021 : 168 sidor :
ISBN: 9781913947019
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Methods & theories of art history
Cothren Michael W., D'Alleva Anne
Third edition : London : Laurence King Publishing : 2021 : 198 sidor :
ISBN: 9781913947026
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
A world history of art
Honour Hugh, Fleming John
Rev. 7. ed. : London : Laurence King : 2009 : xii, 936, [24] s. :
ISBN: 9781856695848
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar tillkommer
Lära barn skapa : kreativt arbete med barn
Barnes Rob, Andersson Sten
Lund : Studentlitteratur : 1994 : 176 s., [16] pl.-s. i färg :
ISBN: 91-44-39501-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kapitel 7
Möten med bilder : analys och tolkning av visuella uttryck
Eriksson Yvonne, Göthlund Anette
Lund : Studentlitteratur : 2004 : 180 s. :
ISBN: 91-44-02325-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kapitel 1, 2 och 3
Hirdman Anja
Tilltalande bilder : genus, sexualitet och publiksyn i Veckorevyn och Fib aktuellt
Stockholm : Atlas : 2001 : 301 s. :
ISBN: 91-89044-87-8 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kapitel 3 och 9, tillhandahålls digitalt
Tema: Bildanalys
Marner Anders, Skåreus Eva
Umeå : Institutionen för estetiska ämnen, Umeå universitet : 2009 : 108 sidor :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
Obligatorisk
Läsanvisning: - Marner, Anders: Upplevelse, tolkning, analys och samtal bildsemiotiskt perspektiv på teori och metod i bildbetraktandet
- Skåreus, Eva: Frånvarande kroppar på Lärarutbildningen
Kritiskt tänkande : i teori och praktik
Alexanderson Kristina, Hallman Christopher, Hietanen Mika, Ingelström Mats, Söderquist Fredrik, Thurén Torsten, Werner Jack, Sporrong Elin, Tikkanen Karin Westin
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 278 s. :
ISBN: 9789144113333
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda sidor
Bild och visuell kultur : undersökande bildundervisning i grundskola och fritidshem
Forsler Ingrid, Magnusson Lena O., Öhman Lisa
Första upplagan : Lund : Studentlitteratur : 2024 : 210 sidor :
ISBN: 9789144182889
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar
Marner Anders
Möten och medieringar : estetiska ämnen och läroprocesser i ett semiotiskt och sociokulturellt perspektiv
Umeå : Fakultetsnämnden för Lärarutbildningen, Umeå universitet : 2005 : 145 :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-12542
Obligatorisk
Bild : En samtalsguide om kunskap, arbetssätt och bedömning
Marner Anders, Örtegren Hans
Stockholm : Myndigheten för skolutveckling, Stockholm : 2008 : 62 :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-9382
Obligatorisk
Pedagogisk bedömning : att dokumentera, bedöma och utveckla kunskap
Lindström Lars, Lindberg Viveca, Pettersson Astrid
3. uppl. : Stockholm : Liber : 2013 : 270 s. :
ISBN: 9789147114580
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar
Skåreus(red) Eva
Estetiska ämnen och genus
Gleerups Utbildning AB : 2018 :
ISBN: 978-91-40-69503-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 1 & 7
Åsén Gunnar
Bildundervisning och lärande genom bilder
Första upplagan : 2017 : 200 sidor :
ISBN: 9789147122271
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar
Arnheim Rudolf
Art and visual perception : a psychology of the creative eye
The new version, expanded and rev. ed. : Berkeley : Univ. of California P. : cop. 1974 : x, 508 s., 2 pl.-bl. :
ISBN: 0-520-02327-7 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Understanding Comics : The Invisible Art
McCloud Scott, Martin Mark, Lappan Bob
2. pr. : Northampton, Mass. : Kitchen sink : 1993 : 215 s. :
ISBN: 0-87816-243-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Modul 2
Panofsky Erwin
Studies in iconology : humanistic themes in the art of the Renaissance
[New ed.] : New York : Harper & Row : 1972, pr. 1977 : xliii, 262 s., lxxxxii pl.-s. :
ISBN: 9780064300254
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Modul 3
Panofsky Erwin
Meaning in the visual arts
Chicago : Univ. of Chicago P. : 1982 : 364 s. :
ISBN: 0-226-64551-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Modul 3
Normkritisk pedagogik : perspektiv, utmaningar och möjligheter
Björkman Lotta, Bromseth Janne
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 358 sidor :
ISBN: 9789144118086
Se Umeå UB:s söktjänst
Övrig litteratur kan tillkomma och tillhandahålls då av läraren i samband med undervisning.
Löfstedt Ulla
Barns bildskapande : teoretiska perspektiv och didaktiska konsekvenser
Jönköping : Jönköping Univ. Press : 2004 : 54, [2] s. :
ISBN: 91-974953-1-X
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Fantasi och kreativitet i barndomen.
Vygotskij Lev Semenovic, Öberg Lindsten Kajsa
Göteborg : Daidalos : 1995 : 111 s. :
ISBN: 91-7173-011-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet, Lgr22
Skolverket : 2022 :
Läroplan för grundskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet
Obligatorisk
Kroksmark Tomas
Tio forskare om ämnesdidaktik
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2021] : 292 sidor :
ISBN: 9789144141886
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar
Åsén Gunnar
Bildundervisning och lärande genom bilder
Första upplagan : 2017 : 200 sidor :
ISBN: 9789147122271
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar
Arnheim Rudolf
Art and visual perception : a psychology of the creative eye
The new version, expanded and rev. ed. : Berkeley : Univ. of California P. : cop. 1974 : x, 508 s., 2 pl.-bl. :
ISBN: 0-520-02327-7 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Finns i flera versioner, valfri upplaga
Berefelt Gunnar
ABSe om bildperception
4. uppl. : Stockholm : Centrum för barnkulturforskning : 1997 : 72 s. :
Obligatorisk
Läsanvisning: Valda delar, tillhandahålls digitalt av institutionen
Klarén Ulf
Vad färg är
Stockholm : HLS : 1996 : 88 s. :
ISBN: 91-7656-383-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar, tillhandahålls digitalt av institutionen.
Om färg : uppfatta, förstå och använda färg
Sisefsky Jan, Björling Håkan, Nordenström Hans
Stockholm : Skandinaviska färginstitutet ; a Västerås : b Ica : 1995 : 175, [1] s. :
ISBN: 91-534-1557-4 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar, tillhandahålls digitalt av institutionen.
Modellteckningens grunder
Dahl Peter, Dahl Peter
[Ny tr.] : Stockholm : Bonnier : 1977 : 47 s. :
ISBN: 9100402818
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Tillhandahålls digitalt av institutionen
Möten med bilder: analys och tolkning av visuella uttryck
Eriksson Yvonne, Göthlund Anette
Lund : Studentlitteratur : 2016 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Kapitel 7
Marklund Frida
Bilder som berättar : om kunskap, makt och traditioner i grundskolans bildundervisning
Umeå : Umeå universitet : 2019 : 278 sidor :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789178551590
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Del av inledning (om begreppen bildframställning och berättande bilder) och del av teorikapitlet (om bildbetydelser och bildberättande)
Artiklar tillkommer
Fundamentals of art history
Cothren Michael W., D'Alleva Anne
Revised edition : London : Laurence King Publishing : 2021 : 168 sidor :
ISBN: 9781913947019
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Methods & theories of art history
Cothren Michael W., D'Alleva Anne
Third edition : London : Laurence King Publishing : 2021 : 198 sidor :
ISBN: 9781913947026
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Konstvetenskap : en introduktion
Arnold Dana, Lundgren Staffan, Karlholm Dan
Stockholm : Raster : 2006 : 178, [3] s. :
ISBN: 91-87215-75-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
A world history of art
Honour Hugh, Fleming John
Rev. 7. ed. : London : Laurence King : 2009 : xii, 936, [24] s. :
ISBN: 9781856695848
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar tillkommer
Lära barn skapa : kreativt arbete med barn
Barnes Rob, Andersson Sten
Lund : Studentlitteratur : 1994 : 176 s., [16] pl.-s. i färg :
ISBN: 91-44-39501-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kapitel 7
Möten med bilder : analys och tolkning av visuella uttryck
Eriksson Yvonne, Göthlund Anette
Lund : Studentlitteratur : 2004 : 180 s. :
ISBN: 91-44-02325-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kapitel 1, 2 och 3
Hirdman Anja
Tilltalande bilder : genus, sexualitet och publiksyn i Veckorevyn och Fib aktuellt
Stockholm : Atlas : 2001 : 301 s. :
ISBN: 91-89044-87-8 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kapitel 3 och 9, tillhandahålls digitalt
Tema: Bildanalys
Marner Anders, Skåreus Eva
Umeå : Institutionen för estetiska ämnen, Umeå universitet : 2009 : 108 sidor :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
Obligatorisk
Läsanvisning: - Marner, Anders: Upplevelse, tolkning, analys och samtal bildsemiotiskt perspektiv på teori och metod i bildbetraktandet
- Skåreus, Eva: Frånvarande kroppar på Lärarutbildningen
Kritiskt tänkande : i teori och praktik
Alexanderson Kristina, Hallman Christopher, Hietanen Mika, Ingelström Mats, Söderquist Fredrik, Thurén Torsten, Werner Jack, Sporrong Elin, Tikkanen Karin Westin
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 278 s. :
ISBN: 9789144113333
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda sidor
Marner Anders
Möten och medieringar : estetiska ämnen och läroprocesser i ett semiotiskt och sociokulturellt perspektiv
Umeå : Fakultetsnämnden för Lärarutbildningen, Umeå universitet : 2005 : 145 :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-12542
Obligatorisk
Bild : En samtalsguide om kunskap, arbetssätt och bedömning
Marner Anders, Örtegren Hans
Stockholm : Myndigheten för skolutveckling, Stockholm : 2008 : 62 :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-9382
Obligatorisk
Pedagogisk bedömning : att dokumentera, bedöma och utveckla kunskap
Lindström Lars, Lindberg Viveca, Pettersson Astrid
3. uppl. : Stockholm : Liber : 2013 : 270 s. :
ISBN: 9789147114580
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar
Skåreus(red) Eva
Estetiska ämnen och genus
Gleerups Utbildning AB : 2018 :
ISBN: 978-91-40-69503-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 1 & 7
Åsén Gunnar
Bildundervisning och lärande genom bilder
Första upplagan : 2017 : 200 sidor :
ISBN: 9789147122271
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar
Understanding Comics : The Invisible Art
McCloud Scott, Martin Mark, Lappan Bob
2. pr. : Northampton, Mass. : Kitchen sink : 1993 : 215 s. :
ISBN: 0-87816-243-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Modul 2
Panofsky Erwin
Studies in iconology : humanistic themes in the art of the Renaissance
[New ed.] : New York : Harper & Row : 1972, pr. 1977 : xliii, 262 s., lxxxxii pl.-s. :
ISBN: 9780064300254
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Modul 3
Panofsky Erwin
Meaning in the visual arts
Chicago : Univ. of Chicago P. : 1982 : 364 s. :
ISBN: 0-226-64551-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Modul 3
Normkritisk pedagogik : perspektiv, utmaningar och möjligheter
Björkman Lotta, Bromseth Janne
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 358 sidor :
ISBN: 9789144118086
Se Umeå UB:s söktjänst
Övrig litteratur kan tillkomma och tillhandahålls då av läraren i samband med undervisning.