I kursen belyses fritidshemmets uppdrag ur historiskt, samhälleligt och hållbarhetsperspektiv, likaså belyses det aktuella forskningsläget. Dessutom bearbetas fritidshemmets uppdrag ingående med utgångspunkt i rådande styrdokument. De globala målen för agenda 2030 och konventionen om barns rättigheter granskas utifrån fritidshemmets perspektiv och ansvar. Barndom och barns erfarenhetsvärld studeras liksom fritidshemmet som kreativ och interkulturell mötesplats.
Fritidsbegreppets olika betydelser och fritidshemmets specifika uppdrag att erbjuda rekreation och meningsfull fritid behandlas. Fritidens betydelse för barns identitetsskapande i rådande omvärld studeras och bearbetas utifrån perspektiven social klass, kön och etnicitet. Beskrivning och problematisering av barn och ungas användning av sociala medier ingår i kursen liksom praktisk tillämpning av digitala verktyg i ett fritidshemsperspektiv.
Främjandet av elevers fysiska hälsa genom idrott, lek och skiftande rörelseformer samt friluftsliv är centrala inslag i kursen liksom hur det förenas med omsorg och bidrar till elevers lärande och utveckling. Teorier om situerat, informellt och formellt lärande ingår. Elevers perspektiv på lärande i fritidshemmet undersöks inom kursens ram och vikten av pedagogens/grundlärarens förhållningssätt och ledarskap samt miljöns inverkan för lärande och utveckling bearbetas i kursen.
Den här kursen innehåller tillfällen som är en del av ett program på Umeå universitet. Du kan bara söka kursen om du går det programmet. Information om ansökningstider och vad som gäller för dig får du från din institution.
Barnet, omvärlden och fritidshemmets uppdrag, 15 hp
Vårtermin 2025
Kurstillfälle som ingår i ett program
Startar
20 januari 2025
Slutar
24 mars 2025
Studieort
Umeå
Undervisningsspråk
Svenska
Studieform
Dagtid,
100%
Behörighetskrav
Grundlärare som profession (UK) 6hp eller motsvarande
Anmälan
Du anmäler dig genom att logga in på Antagning.se. Följ sedan instruktionerna där.
Kurstillfälle som ingår i ett program
Startar
3 mars 2025
Slutar
8 juni 2025
Studieort
Umeå
Undervisningsspråk
Svenska
Studieform
Dagtid,
75%,
Distans
Antal obligatoriska träffar
8 st
Upplägg för distanskurs
I kursen ingår obligatoriska inslag som kräver fysisk närvaro och/eller deltagande vid schemalagda digitala träffar. Det ingår 2 obligatoriska fysiska träffar där varje tillfälle innefattar ett par dagar. Vid dessa tillfällen genomförs bl.a. seminarium och praktisk tillämpning. I kursen ingår även 6 schemalagda obligatoriska digitala träffar via internet med examinationer i form av bla. seminarier och redovisningar. Se vidare i kurstillfällets gällande schema och information i lärplattform. Tillgång till dator med bredbandsuppkoppling krävs för att delta i kursen och fullgöra de uppgifter som ingår. Vid digitala examinerande tillfällen krävs kamera och headset för att säkerställa rättssäker examination.
Behörighetskrav
Grundlärare som profession (UK) 6hp eller motsvarande
Anmälan
Du anmäler dig genom att logga in på Antagning.se. Följ sedan instruktionerna där.