Beslutad av: Rektor för Handelshögskolan, 2024-06-05
Innehåll
Hållbarhet har stor påverkan på företag och deras omgivningar, vilket kan ses i affärslivets omställning mot klimatsmarta produkter och teknologier, och cirkulär ekonomi. Företag möter hållbarhetsutmaningar på grund av sina, och andras, överträdelser av planetära gränser, till exempel i form av allt mer kraftfullt politiskt omställningstryck men också de fysiska risker som klimatförändring och annan miljöförstöring medför. Kursen förbereder studenterna för att organisera och leda företagsomställning på ett ändamålsenligt sätt. Det kan betyda att lära sig om instrumentella, integrerade och så kallat "starka" förhållningssätt till hållbarhet, samt konsekvenserna av sådana förhållningssätt för chefer, anställda och andra intressenter. I kursen ingår också att förstå de specifika utmaningar som klimatförändringarna innebär för företag.
Förväntade studieresultat
Efter genomgånget moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
identifiera hållbarhetsutmaningar och kritiskt reflektera över hur de relaterar till organisering och ledning
särskilja instrumentella, integrerade och starka förhållningssätt till hållbar organisering och ledning, både inom och utom företag
Färdigheter och förmåga
utveckla och argumentera instrumentella, integrerade och starka förhållningssätt till organisering och ledning för hållbarhet
värdera och bedöma konsekvenserna av förhållningssätt till hållbarhet, till exempel avseende miljömässigt resultat, social rättvisa och organisatorisk prestation
kritiskt diskutera organisatoriska förhållningssätt till klimatförändringen
muntligt och skriftlig kunna kommunicera för kursen centrala begrepp på engelska
Värderingsförmåga och förhållningssätt
rättfärdiga och argumentera för ett specifikt förhållningssätt till hållbar organisering och ledning
Behörighetskrav
90 hp varav 75 hp företagsekonomi varav kandidatnivå 15 hp eller motsvarande. Godkänt på minst 52,5 hp varav 7,5 hp på kandidatnivå. Gymnasium: Engelska B/6.
Undervisningens upplägg
Utöver föreläsningar stöds lärande genom obligatoriska litteraturseminarier, workshops och case arbeten. Case-arbetet lär och exemplifierar olika angreppssätt på hållbarhet och ger utrymme för studenterna att utveckla sina exempel. Case-studierna genomförs med skriftliga och muntliga presentationer.
Examination
Examinationen består av:
individuella skriftliga litteraturseminarium-PM (bedöms som godkänd/underkänd).
individuella workshops (bedöms som godkänd/underkänd)
skriftlig gruppuppgift (med muntlig presentation)
skriftlig individuell salstentamen.
Följande betygssystem används: Väl godkänd, (VG, 75 % eller mer), Godkänd, (G, 50 % eller mer), och Underkänd (U, mindre än 50 %).
Betyg på kursen utdelas när studenten har blivit godkänd på alla ingående examinationer och obligatoriska kurselement.
För student som underkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas ett nytt provtillfälle inom ca 2 månader. Därutöver ges vanligtvis ett extra tentamenstillfälle varje läsår veckan före höstterminsstart. Därefter kan ej godkända prov fullgöras vid nästa kurstillfälle. Om formen för examination ej går att upprepa, kan annan form användas.
En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator eller rättande lärare utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Student ska vända sig till studierektor med en sådan begäran senast 14 dagar innan nästa provtillfälle.
Anpassningar Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Akademisk integritet och fusk Som student förväntas du agera med akademisk integritet. Det innebär att skriva och presentera inom gränserna för de akademiska regler och förväntningar som kommuniceras i universitetets regelverk och vad som i övrigt anges från ansvarig enhet. Disciplinära åtgärder kan vidtas mot student som använder otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid prov eller när en studieprestation annars ska bedömas. Regler och föreskrifter gällande produktionen av akademiska texter, och korrekt källhänvisning kommer att tillämpas på skriftliga uppgifter. Texter kan komma att kontrolleras för plagiat. I övrigt gäller Umeå universitets regelverk för utbildning på grund- och avancerad nivå.
Övriga föreskrifter
Tillgodoräknande sker enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.
Litteratur
Giltig från:
2025 vecka 2
Litteratur
Kursen baseras huvudsakligen på artiklar tillgängliga från Umeå universitets databaser. I kursen ingår obligatorisk läsning om 15-20 artiklar (ca 200-300 sidor). Däri ingår litteraturströmmar såsom Corporate sustainability och organisationsforskning om klimatförändringarna. Litteraturlistan kommer att finnas tillgänglig vid modulens start.