"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Antropocen: människa, djur och natur i klimatförändringarnas tid, 7,5 hp

Engelskt namn: The Anthropocene: Humans, animals and nature in times of climate change

Denna kursplan gäller: 2024-09-02 och tillsvidare

Kurskod: 1ET074

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Etnologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2024-02-06

Innehåll

Under de senaste decennierna har antropocen dykt upp som ett begrepp som beskriver hur människan förändrat planeten jorden till den grad att den gått in i en ny geologisk epok. Kursens syfte är att skapa förståelse för hur begreppet antropocen kan förstås i kultur- och samhällsvetenskapliga studier. Under kursen undersöks hur vardagliga gränsdragningar mellan natur och kultur görs, samt hur människans kulturella föreställningar om sin plats i världen och sin relation till andra arter relaterar till klimatförändringar. Under kursen får studenterna redskap för att identifiera och analysera hur klimatförändringar kan förstås inom ramen för specifika kulturella sammanhang. 

 

Följande moduler ingår:   
 
Modul 1: Antropocen, kultur och föreställd natur (3 hp)   
The Anthropocene, culture and imagined nature 

I modulen behandlas begreppen antropocen och kultur. Genom konkreta exempel syftar modulen till att ge redskap för att identifiera vardagliga gränsdragningar mellan natur och kultur samt problematisera människans kulturella föreställningar om sin plats i världen och sin relation till andra varelser och arter. 

 
Modul 2:  Vardag i antropocen (4,5 hp) 

Everyday life in the Anthropocene 

I modulen diskuteras antropocen genom studier av begreppen klimat och tid. Genom kulturella perspektiv studeras hur betydelser av klimatförändringar aldrig är neutrala utan alltid sker inom ramen för sitt specifika kulturella sammanhang. Studenterna får här möjlighet att tillämpa kursens begrepp för att analysera valda exempel av vardagsliv i antropocen. 

Förväntade studieresultat

Modul 1: Antropocen, kultur och föreställd natur (3 hp) 

 
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse

  • kunna beskriva hur kultur används som analytiskt begrepp inom kulturvetenskap 
  • kunna resonera om dikotomin natur/kultur 
  • kunna beskriva antropocen som begrepp och kulturellt fenomen, och dess relation till historiska och samtida processer 

 

För godkänd kurs ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga

  • kunna redogöra för och tillämpa grundläggande kulturanalytiska begrepp och teman i relation till antropocen och mellanartsliga relationer 

 

För godkänd kurs ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kunna problematisera antropocen som kulturellt fenomen 

 

Modul 2. Vardag i antropocen (4,5 hp) 

 
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse

  • kunna beskriva begreppen klimat och tid utifrån kulturella perspektiv 

 

För godkänd kurs ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga

  • självständigt kunna genomföra en analys av en händelse eller ett fenomen som involverar människa och klimatförändringar med hjälp av kulturanalytiska begrepp och perspektiv. 

 

För godkänd kurs ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kunna föra en diskussion om kulturella förståelser av klimat och klimatförändringar 
  • kunna diskutera konkreta exempel på olika föreställningar om klimatförändringar utifrån hela kursens centrala begrepp 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker digitalt via lärplattform och består av instruktioner, litteraturstudier och individuella uppgifter och/eller gruppuppgifter. I de fall närvaro är obligatorisk, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat. För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. För mer information, kontakta Studentcentrum. 

Examination

Modul 1:  Antropocen, kultur och föreställd natur (3 hp) 
Modulen examineras genom seminarier och genom individuella skriftliga uppgifter. Betygsskalan är Underkänd (U), och Godkänd (G). För att erhålla betyget Godkänd (G) på hela modulen krävs betyget Godkänd (G) på samtliga examinerande moment. 

 

Modul 2: Vardag i antropocen (4,5 hp) 
Modulen examineras genom seminarier samt genom en individuell hemtentamen. Betygsskalan för seminariedeltagande är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för hemtentamen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd (G) på hela modulen krävs betyget Godkänd (G) på samtliga examinerande moment. För att erhålla betyget Väl godkänd (VG) på modulen krävs dessutom betyget Väl godkänd (VG) på individuell hemtentamen. 

 
För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. 

En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet. 
 
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten. 

För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delmoment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd (VG) på hela kursen krävs att studenten fått betyget Godkänd (G) på modul 1, samt betyget Väl godkänd (VG) på modul 2. 
 
Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper. 

Tillgodoräknande  
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02). 
 
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilken modul eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas. 

 

 

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll, t.ex. 1ET066. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.  



Kursen ersätter den tidigare kursen 1ET066 och kan inte tas med i en examen med denna. 

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 36

Kurslitteratur

Kurslitteraturen kan komma att ändras/aktualiseras vid behov, dock senast två månader före kursens start.

Modul 1: Antropocen, kultur och föreställd natur (3 hp)

Djur : berörande möten och kulturella smärtpunkter
Ekström Simon, Kaijser Lars
Göteborg : Makadam : [2018] : 270 sidor :
Fulltext online (Fritt tillgänglig via Kriterium)
ISBN: 9789170612602
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Läsanvisning: Ekström, Simon 2018 “Grymma skämt: Humrar, svart humor och existentiell ångest". Ss 173-198.

Ekokritik och museipedagogik i skuggan av antropocen
Nordbäck Carola, Rotbain Avigail
Statens museer för världskultur : 2022 : 399 :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:miun:diva-44653
ISBN: 9789198664522
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Fahlström, Jens "Grottan, råttan och Juno - Djuriskheter och människoblivande i antropocen I". Ss 250-274

Ganetz Hillevi
Skogens konung och djurens konung i TV: natur, kultur och genus i naturfilm
Linköping University, The Tema Institute : 2004 :
Elektronisk resurs
Obligatorisk

Göransson Michell
Ätbara andra
Göteborg : Makadam förlag : [2017] : 259 sidor :
ISBN: 978-91-7061-247-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: ss 11-13.

I magen på en häst: mellanartsliga relationer som civilisationskritik
Ingridsdotter Jenny, Kallenberg Kim S.
Budkavlen. Tidskrift för etnologi och folkloristik. Vol. 99. : 2020 :
Elektronisk resurs
Obligatorisk
Läsanvisning: ss. 34-62

Merchant Carolyn
The Anthropocene and the humanities : from climate change to a new age of sustainability
New Haven : Yale University Press : [2020] : xvi, 212 pages :
ISBN: 9780300244236
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Sörlin Sverker
Antropocen : en essä om människans tidsålder
Stockholm : Weyler : 2017 : 228 sidor :
ISBN: 9789176810644
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: I urval

Tillämpad kulturteori
Gunnarsson Payne Jenny, Öhlander Magnus
Lund : Studentlitteratur : [2017] : 377 sidor :
ISBN: 9789144110707
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: ss 16-17

Modul 2: Vardag i antropocen (4,5 hp)

Gustafsson Reinius Lotten
Arktiska spår : natur och kultur i rörelse
Stockholm : Nordiska museets förlag : [2020] : 310 sidor :
ISBN: 9789171086129
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kverndokk, Kyrre "Kulturella perspektiv på krismedvetande" (ss 164-181)

Bjærke M.R.
Miss Hare Struggles: How Examples of Species Threatened With Extinction Tell a Story of Climate Change
ETHNOLOGIA SCANDINAVICA, Vol.50, s.187-202 : 2020 :
Elektronisk resurs
Obligatorisk

Hulme Mike
Weathered : cultures of climate
London : SAGE Publications Ltd : [2017] : xv, 178 pages :
ISBN: 1473924987
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: ss. 1-52

Kverndokk Kyrre
Talking about your generation: “Our children” as a trope in climate change discourse.
Ethnologia Europaea, 50(1), s.145–158 : 2020 :
Elektronisk resurs
Obligatorisk
Läsanvisning: ss 145-158

Merchant Carolyn
The Anthropocene and the humanities : from climate change to a new age of sustainability
New Haven : Yale University Press : [2020] : xvi, 212 pages :
ISBN: 9780300244236
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: ss 46-56

Naturen för mig : nutida röster och kulturella perspektiv
Ek-Nilsson Katarina, Midholm Lina, Nordström Annika, Saltzman Katarina, Sjögård Göran
Göteborg : Institutet för språk och folkminnen i samarbete med Folklivsarkivet, Lunds universitet : 2014 : 383 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186959142
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: "Jag fick ångest då jag såg vad människan gjorde med naturen" av Katarina Saltzman, s.113-123

Lisberg Jensen Ebba
Ekologisk läskunnighet och naturrelationernas abstraktion i Antropocen
Kulturella perspektiv - Svensk etnologisk tidskrift, ISSN 1102-7908, nr 1, : 2016 :
Elektronisk resurs
Obligatorisk
Läsanvisning: ss. 19-20

Litteratur tillkommer enligt lärares anvisning.