Vissa grupper anses särskilt känsliga när det kommer till värme, ofta är de sjuka och tar olika mediciner. För att förebygga ohälsa hos dessa grupper behövs kunskap om vilken typ av mediciner som kan komma att påverka kroppens förmåga att anpassa sig till omgivningstemperaturen. Det finns även andra åtgärder som hjälper kroppen att anpassa sig, till exempel att lägga om kosten.
På ett samhälleligt plan genomförs åtgärder för att minska klimatförändringar samtidigt med anpassningar för de klimatförändringar som ofrånkomligen kommer att uppstå.
Läkemedelsbehandling vid värmebölja
Kroppen har generellt en god förmåga till temperaturreglering. Denna förmåga och även hur man uppfattar kroppens signaler kan påverkas om man behandlas med viss typ av medicin.
Läkemedels hållbarhet och förvaring vid värmebölja
Många läkemedel kräver att de inte förvaras i för höga temperaturer. Om det sker kan det påverka medicinens verkan.
Vätska och mat vid värmeböljor
Det finns många sätt att förebygga värmerelaterad ohälsa. Det främsta är att sänka exponeringen för höga temperaturer. Sen är det att hjälpa kroppen att orka med temperaturregleringen och där spelar mat och vätskeintag en roll.
Folkhälsomyndighetens arbete med värmeböljor
I Sverige finns få regler kring hur man ska arbeta för att förebygga värmerelaterad ohälsa. Däremot har Folkhälsomyndigheten arbetat mycket med att ta fram informationsmaterial, råd och rekommendationer för hur regioner, kommuner och vårdinrättningar kan jobba med frågorna.
Agenda 2030
Arbete med att förebygga klimatrelaterad ohälsa är ett globalt projekt. Vilka utmaningar olika länder står inför är dock vitt skilda men mycket att det arbete som kommer att ske kan härledas tillbaka till Agenda 2030 som är en handlingsplan med mål för omställning till ett hållbart samhälle för människorna, planeten och välståndet.