"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Mönster med symboler för ingenjörsyrket och ingenjörsstudier

Vad gör en ingenjör?

Ingenjörer är kreativa problemlösare, visionärer och tekniska experter – och har skiftande arbetsuppgifter inom många olika delar av samhället. De bygger till exempel broar, konstruerar tåg, designar elektronik, utvecklar mjukvara och skapar hållbara lösningar som förbättrar städer och samhällen. Här kan du läsa mer om ingenjörsyrket och våra civil- och högskoleingenjörsprogram.

Hur fick du vatten till morgonduschen? Vem utvecklade appen där du bokar ditt träningspass? Vilken slags energi värmer upp din lägenhet? Vem har ritat den eleganta bron över älven som förbinder stadens olika delar? Hur är satelliten som gör att du kan kommunicera med människor på andra sidan jordklotet konstruerad?

Bakom allt detta finns ingenjörer som arbetat tillsammans, som tagit abstrakta idéer och omsatt dessa i välfungerande praktiska lösningar. Ingenjörer arbetar inom många olika områden, här är exempel på några:

• Biomedicinsk teknik

• Byggnad och konstruktion

• Elektronik

• Forskning

• AI och IT-system

• Energi och miljöteknik

• Maskinteknik, robotik och industriprocesser

• Transporter och infrastruktur

Mönster med symboler för ingenjörsyrket och ingenjörsstudier

Vad är skillnaden mellan en civilingenjör och en högskoleingenjör?

Utbildningens längd – civilingenjörsutbildningen är 5 år och högskoleingenjören läser 3 år.

Lön – rekommenderad ingångslön för en civilingenjör är cirka 40 200 kronor/mån och för en högskoleingenjör 38 100 kronor/mån, enligt fackförbundet Sveriges ingenjörer.

Utbildningens inriktning – civilingenjörsutbildningar är mer teoretiska och innehåller djupare förståelse av ämnena, medan högskoleingenjörsutbildningar är mer praktiskt inriktade.

Specialisering – civilingenjörer fördjupar sig de två sista åren på utbildningen inom ett specifikt ämne, medan högskoleingenjörer får en bred grundkompetens.

Forskning efter utbildningen – civilingenjörer kan fortsätta med doktorandutbildning direkt efter examen, medan högskoleingenjörer först måste läsa en tvåårig masterutbildning.

Både civilingenjörer och högskoleingenjörer behövs och har sina unika roller och kompetenser. Vilken väg du väljer beror på dina intressen och karriärmål!

Ingenjörer behöver samarbeta och kommunicera

Ingenjörens roll är att förstå människors behov för att kunna skapa framtidens produkter och tjänster. Ofta är ingenjörer både problemlösare och kreatörer.

En utbildning till ingenjör ger dig möjligheter till en mängd spännande jobb, många fler än vi gett exempel på här. Ingenjörer får ofta ledande roller på sina arbetsplatser och efter några års erfarenhet är det inte ovanligt att man blir chef inom sitt område.

Ingenjörer arbetar ofta i projekt. Det kan vara i små arbetsgrupper som jobbar nära varandra under ett helt projekt eller tillsammans med personer från andra yrkesområden. Samarbetet kräver god samarbetsförmåga och kommunikation, viktiga egenskaper för en ingenjör.

Så om du är nyfiken på vad en ingenjör gör och vill utforska teknikens möjligheter – då har du kommit rätt.
Läs mer om våra ingenjörsutbildningar här:

Civilingenjörsprogram

Välj mellan sju olika civilingenjörsprogram.
Kan du inte bestämma dig för vilket du vill läsa? För dig finns Öppen ingång, där du får en termin på dig att fundera över vilken sorts ingenjör du vill bli.

Högskoleingenjörsprogram

Vi erbjuder fem högskoleingenjörsprogram som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. Ett av dem, elkraftteknik, kan du läsa på distans.

Studenter grupparbetar i MIT-huset

Skaffa dig behörighet på basåret!

Har du inte tillräcklig behörighet för att plugga på ett ingenjörsprogram? Bygg på med tekniskt-naturvetenskapligt basår! Där kan du läsa in kurser i biologi, fysik, kemi och matematik. Basåret ger dessutom en springande start i dina studier, du får känna hur det är att plugga på universitetet. Du får samtidigt garantiplats till vissa av våra program.

Läs mer om basåret

Senast uppdaterad: 2024-06-18