"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Simon vill designa miljöer för mat och dryck

Mat, dryck och arkitektur. Det är drömkombinationen om du frågar Simon From, student på Arkitektprogrammet. Efter att ha jobbat som sommelier drömmer han nu om att designa offentliga miljöer inriktade på mat och dryck.

Innan Simon From började studera på Arkitektprogrammet jobbade han med vin i olika former i tio år, som sommelier och på senare tid administrativt.

– Jag har jobbat som sommelier i många år. Så jag har serverat vin och jobbat med inköp mot restaurang. Numera jobbar jag bara på den administrativa sidan. Jag jobbar med import, inköp och kurering av dryckesprogram åt restauranger. Jag försöker fortfarande förankra mig i den världen, trots studierna.

Att studera arkitektur har dock varit något som Simon haft en tanke om ända sedan gymnasiet. Att det tog tio år innan han gjorde slag i saken handlade om passionen för jobbet med mat och dryck.

"Dags att börja plugga nu"

– Jag drivs mycket av passion och ville göra det så länge det var roligt. Det är fortsatt roligt, men jag kände i och med att det är en femårig utbildning, så är det dags att börja plugga nu om jag ska göra det någon gång. Jag ville ändå utforska den möjligheten.

Varför Simon valde Arkitektprogrammet i Umeå förklarar han beror på den tydliga designinriktningen. Dessutom tilltalades han av det internationella fokuset som fanns eftersom utbildningen ges på engelska och har flera internationella lärare. Simon, som är från Luleå förklarar också att närheten hem var bidragande till valet av utbildning.

– Så klart är det en fördel att ha nära hem till familj, det är länge sen jag hade det då jag har bott i södra Sverige länge, så det vägde också in.

En stor småstad

Simon beskriver Umeå som en levande stor småstad där det är mycket som händer. Han berömmer stadens kulturliv, där han menar att det är mycket som är bra.

– Jag är intresserad av kultur och musik. Det finns ett rikt kulturliv, det händer saker. Vi har en jättebra jazzklubb till exempel.

Vidare konstaterar Simon att möjligheterna för att röra sig i staden är goda, det är lätt att lära sig att hitta, samtidigt som det finns bra förutsättningar för att ta sig runt i stan. Han lyfter också fram att konstnärligt campus, där arkitektprogrammet har sina lokaler, är avskilt från stora campus.

– Vi är lite avskilt från stora campus, vilket gör att vi får en annan sammanhållning. Då vi också jobbar nära varandra i ett presentationsformat och skriver inga tentamen. I och med detta får vi då en annan relation till varandra och hur vi arbetar. Det skapar en större samhörighet i klassen.

Designprojekt varvas med teknik, historia och teori

Utbildningen förklarar Simon är uppdelad i en större designkurs som sträcker sig över en termin, vilken studenter ägnar större delen av tiden till. Sedan finns något som kallas Supporting studies som finns för att ge stöd och verktyg till den större designkursen. Detta kan vara till exempel teknikkurser, historia eller teori. Att jobba på detta sätt är något Simon uppskattar.

– Att man får jobba i det här designformatet, att jobba över en längre tid med ett och samma projekt, det tycker jag har varit väldigt givande. Man får en större översikt över hela processen och att ha en dialog konstant och nära arbete med handledare, våra lärare och få vägledning, det tycker jag har varit en av de stora behållningarna i hur skolan fungerar.

Det är ju kanske inte så man tänker att det vanligtvis är att plugga?

– Arkitektur är ju inte ett så svartvitt fält, det finns inte rätt och fel på samma sätt. Så klart att en byggnad ska hålla, men det är mer ett ingenjörsjobb. Så för oss behöver man ha den här dynamiska inlärningsprocessen, vilket jag tror är väldigt nyttigt. Och Umeå, alltså vår skola, har ju en egen approach, vilket också är varför jag valde att läsa här, man får många ingångar på hur man kan arbeta med design och arkitektur.

Läs mer om Arkitektprogrammet

Läs mer om Masterprogrammet i arkitektur och stadsbyggnad

FAKTA Simon From

Ålder: 30 år.
Kommer från: Luleå.
Bor: på Haga, Umeå.
Familj: Särbo.
Studerar: 3:e året på Arkitektprogrammet.
Gör på fritiden: Jag tränar mycket. Löpning framför allt och längdskidor. Sen håller jag på mycket med vin. Jag har jobbat med det i tio år och jobbar fortfarande med vin utöver studierna.
Umeå med 3 ord: En levande småstad.
Mig själv med 3 ord: Aktiv, lugn och driven av passion.
Okänd talang: Kan ögonmåtta smör när jag bakar på grammet.
Det gör jag om tio år: Om tio år så vill jag designa offentliga miljöer riktade mot mat och dryck.

Intervju & foto: Albin Stenvall

Publicerad: 2024-09-12