"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Dataintresse öppnade Christians ögon för matematik

När Christian Ekholm började lära sig programmera upptäckte han att det involverade en hel del matematik – och att matten kändes både rolig och intressant. Nu läser han kandidatprogrammet i matematik och siktar efter examen vidare studier eller ett jobb som kräver en duktig problemlösare.

Christian konstaterar att han kanske tagit en lite krokig väg till matematiken. I Finland där han vuxit upp valde han att läsa ekonomi på en motsvarighet till gymnasiet och jobbade därefter på ett sjukhus med ekonomi och administration. 

Efter flytten till Sverige har han arbetat med bland annat utvecklingsprojekt och med kredithantering för stora företagskunder. Under en sommar lärde han sig att programmera och kunde direkt applicera dessa kunskaper på sin arbetsplats. Han utvecklade skript för att automatisera rapportkörningar och konstruerade lösningar för att skapa program som gav stöd till hans kollegor.

– Då började jag märka att matte är roligt, det kom liksom gratis. De coolaste sakerna man kan göra inom programmering behöver en stark bas i matematik. Jag gillar också problemlösning, är man bra på det kan man applicera det på många olika områden i livet. För mig känns matematiken som den ultimata ”problemlösningsgrenen”.

Efter några år i Sverige väcktes tankar på att bli läkare. Han behövde komplettera sin behörighet och gick därför tekniskt-naturvetenskapligt basår vid Umeå universitet.

Whiteboard i studentrummet

En bit in i studierna på basåret kände han att matematiken var det han gillade bäst och övergav planerna på att välja läkarprogrammet. Kandidatprogrammet i matematik gav möjligheten att fördjupa sig i matematik.

Under första terminen har Christian och hans klasskompisar efter en inledande kurs pluggat programmering i Python och läst en första kurs i envariabelanalys. Christian trivs, en vanlig dag innehåller oftast föreläsning på morgonen och därefter en lektion med praktiskt räknande under handledning eller eget arbete. Han pluggar ibland på campus tillsammans med kompisar eller hemma, där en stor whiteboard att skissa uträkningar på numera trängs tillsammans med möbler och andra prylar i studentrummet.

Väljer man någon inriktning senare i programmet?

– Både ja och nej, till skillnad från civilingenjörsprogram där man ofta har en specifik väg genom programmet kan vi förutsatt att vi har läst 90 poäng matematik välja andra kurser, antingen mer matte eller statistik, datavetenskap, fysik eller något helt annat.

Optimal studentstad

Christian Ekholm tycker att Umeå är en bra studentstad och efter basåret såg han inget behov att flytta någon annanstans för sin utbildning. Umeå är lagom stort och det går snabbt att känna sig hemma, tycker han. Vid sidan av plugg och träning är han med i studentkåren NTK och gillar att det ordnas pubar och finsittningar.

Vad tänker du om framtiden? Vad ska hända efter din examen?

– Det känns kanske lite kaxigt att säga när man går första terminen att man ska ta en master efteråt, men tankarna finns där. Om det blir matematik, datavetenskap eller statistik är svårt att säga. Jag skulle kunna tänka mig att jobba med matematisk modellering eller att bygga programvara, kanske inom sjukvården.

En annan väg hade i så fall varit att välja ett civilingenjörsprogram som innehåller mycket datavetenskap?

– Jo, alla vägar var öppna efter basåret. Samtidigt gillar jag tanken att man kan ta ut en kandidatexamen efter tre år. Beroende på intresse kan man sedan välja en master inom vad man vill och uppfyller kraven för, men också var man vill. Civilingenjörsprogram är mer fördefinierade och att man läser fem år på samma ställe.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa matematik? Varför ska man välja det?

– För det första ska man tycka att matematik är roligt och intressant. Vi har en jättetrevlig stämning på programmet, det som förenar oss är att vi alla gillar matte, så man är tillsammans med likasinnade.

Läs mer om kandidatprogrammet i matematik

FAKTA Christian Ekholm

Ålder: 24 år.
Kommer från: Karleby i Finland.
Bor: i studentrum på Nydalahöjd i Umeå.
Studerar: första året på kandidatprogrammet i matematik, Umeå universitet.
Gör på fritiden: programmerar, spelar gitarr, tränar styrka, springer, cyklar och umgås med kompisar.
Umeå med 3 ord: Optimalt. Hemma. Cykel.
Mig själv med 3 ord: Nyfiken. Lättdistraherad. Driven.
Det gör jag om 10 år: jobbar med något intressant och stimulerande, där jag får använda hjärnan och känner mig nöjd med livet.

Publicerad: 2022-12-12