Ann jobbade i många år som jurist, men längtan efter ett jobb som innebar mer kontakt med människor och att inte bara sitta bakom ett skrivbord växte sig starkare. Idag undervisar hon studenter i ämnet straffrätt vid Umeå universitet och älskar sitt jobb.
Ann Lundgren, universitetsadjunkt vid Juridiska institutionen.
BildMattias Pettersson
Ann jobbade i många år som jurist på en statlig myndighet. Hon kände mer och mer att hon ville jobba direkt med människor och inte bara sitta bakom ett skrivbord. Hennes mamma arbetade som lärare och utbildade sjuksköterskor och trivdes väldigt bra med det, därför tänkte Ann att undervisning nog skulle passa henne också. Ann sökte sig till Juridiska institutionen och fick ett jobb där. Nu har hon varit där i tio år och berättar att hon har haft roligt nästan varje dag sen dess.
Inledningsvis undervisade Ann inom många juridiska områden, men sedan en tid tillbaka undervisar hon enbart inom straffrätt. De som läser straffrätt är studenter på Juristutbildningen, på Polisutbildningen och yrkesverksamma som studerar vid polisutbildningens vidareutbildningar för Förundersökningsledare och Civila brottsutredare.
Det Ann tycker är det bästa med att vara lärare
– Jag kan ärligt säga att jag verkligen älskar mitt jobb! Det absolut bästa är utan tvekan alla fantastiska, trevliga, duktiga, smarta och grymt motiverade ungdomar som jag får träffa varje dag på juristprogrammet och polisutbildningen, säger Ann.
Ann tycker även att det är väldigt tillfredsställande och roligt att se hur studenterna sakta men säkert lär sig det ämnet som hon undervisar i. Hon tycker att det känns häftigt att hon har bidragit till den kunskapen, även om det till största delen beror på det jobb studenterna själva lagt ner för att lära sig.
– I ett större perspektiv känns det väldigt stort och viktigt att jag får vara delaktig i deras resa mot ett yrke där de på olika sätt kommer att göra skillnad i andra människors liv, säger Ann.
En varm, inkluderande och kreativ stämning
Ann förklarar att blandningen av de människor som arbetar här är det som gör Umeå universitet speciellt. Blandningen av studenter, lärare, forskare, administratörer och servicepersonal gör att det blir en stimulerande och utvecklande arbetsmiljö. Ann förklarar att man har alla möjligheter att lära sig något nytt varje dag.
– Jag tycker att stämningen på Umeå universitet väldigt väl speglar stämningen som jag tycker finns i Umeå som stad, varm, inkluderande, framåtsträvande och kreativ.
En positiv och respektfull lärandemiljö utan pekpinnar
Det viktigaste för Ann i hennes undervisning är att skapa en avslappnad, varm och tillåtande stämning, oavsett om hon är i en föreläsningssal med över hundra studenter eller om hon är i ett litet klassrum med en mindre grupp.
– Jag försöker att skapa en sådan stämning genom att bjuda på mig själv på olika sätt. Dels för att försöka få studenterna att skratta och för att de ska förstå att jag inte tar mig själv på så stort allvar, säger hon.
Ann säger att det i hennes värld inte finns några dumma frågor. Hon vill att hennes studenter alltid ska känna att det vågar fråga och att de vågar "provtänka", som hon förklarar det.
– För mig är det självklart att en positiv och respektfull lärandemiljö som tillåter och uppmuntrar nyfikenhet i stället för att ge pekpinnar, gör studenterna trygga och avslappnade. Det ger också långt bättre förutsättningar för att inhämta kunskap, än en miljö som får studenterna att känna sig nervösa och rädda för att göra fel, säger Ann.
Ann önskar att studenterna alltid ska se fram emot att ha undervisning med henne. Hon vill att studenterna ska känna att det ha roligt samtidigt som de lär sig ett relativt komplicerat ämne.
Vilket tips skulle du ge till någon som funderar på att börja plugga?
– Självklart att man inte ska tveka, utan köra hårt om det är så att man har hittat en utbildning som känns lockande! Var öppen för att träffa nya människor som förhoppningsvis kommer att berika ditt liv långt efter att studietiden är över. Ha roligt medan du lär dig en massa nytt, var en bra kompis till dina studiekamrater, fira dina framsteg och lär av dina eventuella misslyckanden, säger Ann.