Du kan anmäla dig till våra kurser under terminen innan kursen ges. En huvudprincip är att ingen kurs ges med färre än 8 deltagare och att max antal deltagare är 24. Avvikelser från denna princip anges på kursens hemsida.
Nedan hittar du information om antagning och urvalsförfarandet.
Förkunskaper
I normalfallet finns inga särskilda krav på förkunskaper för att gå Ny som lärare eller baskursen Grundläggande högskolepedagogik. För våra fördjupningskurser rekommenderar vi att du gått några högskolepedagogiska kurser innan, eller har omfattande undervisningserfarenhet. Ett undantag är Forskarhandledning i praktiken, där det krävs att du är forskarhandledare eller blivande forskarhandledare med doktorsexamen.
Anmälan
Till höstens kurser öppnar anmälan 15 februari och slutdatum för anmälan är 15 april
Till vårens kurser öppnar anmälan 15 augusti och slutdatum för anmälan är 15 oktober.
Om anmälningstiden förlängs är slutdatumet 4-6 veckor före kursstart.
Kriterier för urval
Urval till de universitetspedagogiska kurserna sker dels genom fördelning av antal platser och dels genom personurval (se nedan). För att ingå i urvalet krävs prefektens godkännande.
För kursen Ny som lärare gäller omvänt urvalsförfarande med avseende på punkt 4, dvs i första hand antas nyanställda lärare och nyantagna doktorander.
Fakultet Fördelning till platser i kursen sker i proportion till antalet sökande från varje fakultet/motsvarande. Dock tilldelas högst 1/3 av platserna till en fakultet. Oavsett söktryck är varje fakultet/motsvarande garanterad minst en plats.
Kön Kursens platser fördelas i proportion till antalet kvinnor respektive män som sökt kursen. Minst 40% av platserna tilldelas underrepresenterat kön.
Sökt tidigare I de fall då sökande bedöms vara likvärdiga enligt dessa kriterier skall den som tidigare sökt kursen och då inte erhållit plats ges förtur. Senast vid ett tredje ansökningstillfälle garanteras man en plats på kursen. Om man har sökt en kurs och antagits till denna men av någon anledning därefter inte påbörjat kursen räknas det som att man har dragit tillbaka sin ansökan. Denna ansökan räknas då inte in i antalet gånger man sökt kursen.
Anställningsår/poäng i forskarutbildning Lärare rangordnas med hänsyn till anställningsår vid Umeå universitet och doktorander med hänsyn till antal poäng i forskarutbildningen. Ju längre anställningstid/fler poäng, desto bättre placering i urvalet.
Lottning Om ovanstående urvalskriterier inte har lyckats skilja två eller flera sökande till kursen sker en lottning till kvarvarande platser.
Särskilda urvalskriterier
För kursen Forskarhandledning i praktiken har varje fakultet ett fast antal platser, oberoende av söktryck, och urvalet görs av respektive fakultet utifrån egna kriterier. I de engelska kurserna ges företräde till sökande som inte är svensktalande.
Efter ordinarie slutdatum (april/oktober) för anmälan sker följande:
Om kursen är full
Ett urval görs bland de sökande utifrån UPL:s kriterier för urval. Besked om antagning/reservplats sänds till sökande ca 2 veckor efter anmälan stängts. Sökande ombeds då att bekräfta sin kursplats, om detta inte sker innan utsatt datum går platsen till nästa person på reservlistan.
Om kursen inte är full
Om kursen inte är full, kan två saker ske.
Kursen ställs in. Om minimiantalet inte har uppnåtts vid ordinarie slutdatum för anmälan ställs kursen in. Besked ges till de sökande en vecka efter senaste ansökningsdatum.
Anmälningstiden förlängs. Om minimiantalet har uppnåtts vid ordinarie slutdatum för anmälan sänds besked om antagning till de sökande, ca 2 veckor efter anmälan stängts. Sökande ombeds bekräfta sin kursplats. Kursen öppnas för ytterligare sökande och ett nytt slutdatum för anmälan sätts 4-6 veckor före kursstart. Om kursen blir översökt i andra anmälningsomgången sker ett urval bland de nya sökande enligt UPL:s kriterier
Om färre än minimiantalet sökande accepterar sin kursplats förbehåller sig UPL rätten att ställa in kursen. Besked om inställande av kurs lämnas ca 3-5 veckor före kursstart.
Intyg
För att få ett intyg måste du genomföra alla delar av kursen och klara alla uppgifter.
UPL:s kurser och workshops är aktiviteter för att utveckla kompetens som inte finns inom LADOK-systemet. Vi utfärdar intyg för alla våra kurser där kursens omfattning (dagar, veckor) och innehåll anges. Det är upp till varje institution att omvandla denna tid till poäng (hp) om det anses relevant.
Bra att veta
Vid återbud tre veckor före kursstart eller senare debiteras institutionen en administrativ avgift på 5000 kr. Detta gäller också om deltagaren inte dyker upp vid kursstart (utan giltig frånvaro) eller gör ett tidigt avbrott.
Besked om antagning sker ca två veckor efter sista anmälningsdag.
Frågor?
Om du har frågor kring vårt utbud eller annat runt din anmälan, kontakta oss på UPL!