Här hittar du de event som anordnats av UTRI.
2024-11-12| Transformation Talk: Sustainability - The History of an Idea med Janina Preibe
Text kommer inom kort.
Kalenderevent: Sustainability - The History of an Idea
2024-11-07| Transformation Talk: EU election results and climate policy directions - The Baltic Sea herring vote med Magnus Blomgren
Förra veckan höll Magnus Blomgren, associated professor, ett Transformation Talk om resultatet av EU-valet och de efterdyningar resultatet nu ger på klimatpolitiken. Fiskekvoterna i Östersjön lyftes som ett tydligt exempel av Karolina Eriksson, postdoktor och styrgruppsmedlem i UTRI Young Researcher Network. Cirka 20 intresserade deltog i publiken och några fler över Zoom.
Kalenderevent: EU election results and climate policy direction
2024-10-03| FIKA Pitch
Under höstens första FIKA Pitch bjöds unga forskare in till en avslappnad träff tillsammans med UTRI Young Researcher Network. Det bjöds på lunch och deltagarna kunde lyssna och interagera med varandra under korta presentationer och diskussioner De som presenterade var:
Pamela Bachmann-Vargas, Postdoktor vid Institutionen för geografi, berättade om de kreativa metoder och serious games hon gärna använder i sin undervisning för att ta ett nytt angreppssätt på inlärning.
Karolina Eriksson, Postdoktor vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap tog chansen att lyfta sitt intresse för det marina och fosforbelastningen på haven.
Hilde Weiser, Doktorand vid Institutionen för kost- och måltidsvetenskap, gjorde en interaktiv övning där deltagarna fick möjlighet att uppleva en sensorisk övning där känsel och mat stod i fokus.
"I had a really inspiring afternoon during the Fika Pitch. Presentations about sustainability lessons from the Baltic Sea and serious games for sustainable transformations made me think about all the possible connections and projects that can take shape in the future. I also think it showed the importance of forums for cultivating creativity and knowledge for research development.", says Hilde afterwards.
Kalenderevent: Fika Pitch
2024 september-december | Webbinarieserie "Mot en grön ekonomi? – Kritiska dialoger om energiomställningar i Botniaregionen."
I denna webbinarieserie inbjuds hållbarhetsforskare och -praktiker för en tvärvetenskaplig dialog. Serien använder sig av internationella och historiska perspektiv på grön extraktivism, kolonialism, miljörättvisa och miljökonflikter för att reflektera över den omdebatterade utvecklingen mot en grön ekonomi och energiomställning – och hur denna utveckling utspelar sig i norra Sverige och västra Finland. Tillsammans försöker vi förstå de nuvarande kriserna och föreställa oss alternativa regenerativa framtider bortom tillväxt.
Webbinarieserien är ett samarbete mellan Forskningsinstitutet för Organisation och Företag i Hållbar Omställning (ROBUST) och Hanken Svenska Handelshögskolan i Vasa. Med stöd från Umeå Transformation Research Initiative (UTRI).
Avsnitt:
18 september: Can energy transitions be just?
28 October: Renewable energy futures - ruination or well-being for all?
26 November: How green is the "green transition" in Northern Sweden?
Nyhetsartikel om serien: Greening the economy?
Se alla inspelade seminarier i efterhand: UMU Play.
2024-05-31| Transformation Talk: Det kommande EU-valet med Magnus Blomgren
Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet höll strax innan EU-valet en lunchföreläsning om varför EU-valet är viktigt och hur EU påverkar klimatpolitiken.
Kalenderevent: The Importance of the Upcoming EU Election on Future Climate Policies
2024-05-28| Webinarium: Framtidens kollektivtrafik - En dialog med K2
Kompetenscentrum för kollektivtrafik, K2, bjöd in till en dialog med Umeå universitet i samarbete med UTRI för att diskutera framtida samarbetsmöjligheter. John Hultén, föreståndare för K2, presenterade de förändringar som kommer att ske när K2 från och med 2025 går in i en ny fas av finansiering. Den mest betydande förändringen är att organisationen kommer att öppnas upp, och en forskningsmiljö med ett tydligare nationellt fokus kommer att skapas.
Alla forskare med intresse inom kollektiv mobilitet, oavsett akademisk hemvist, får nu möjlighet att bli en del av K2. För de affilierade innebär detta tillgång till en miljö med breddat nätverk, en plattform för samverkan med olika aktörer och möjligheter att ta del av finansiering för att driva och genomföra både mindre och större projekt.
Kalenderevent: Forskningsprojekt för framtidens kollektivtrafik - En dialog med K2
2024-05-23| Symposium: The Environmental Intolerance Symposium och OLFACTUS
I samarbete med Miljöintoleransforskargruppen vid Institutionen för psykologi anordnades två syskonsymposier. Ett om symtomreaktioner kopplade till vanligtvis tolererade miljöexponeringar så som innemiljö, lukt, eller ljud samt ett med fokus på människans kemiska sinnen – lukt, smak och kemestetik.
The Environmental Intolerance Symposium 2024
2024-05-07| Träff för unga forskare
UTRI anordnade en lunchträff för att berätta mer om UTRIs verksamhet och hur vi kan stötta och skapa forum för unga forskare. Ett drygt 30 tal deltog under lunchen och nya samarbeten uppstod.
Läs mer: Är du ung forskare tidigt i karriären och intresserad av hållbarhet och omställning?
2024-05-02| Transformation Talk: "Designing Cycles at 64°"
Cornelia Redeker och Sara Thor från Arkitekthögskolan höll ett Transformation Talk om deras forskningsprojekt Designing Cycles at 64°.
Kalenderevent: How can greenhouses be integrated into urban development in the North?
2024-04-19| Umeå’s green transition: research collaborations for a climate neutral city by 2030
Som en uppföljning på hösten 2023:s workshop om den gröna omställningen anordnades ett drygt halvår senare en uppföljning. Den uppföljande workshopen fokuserade på forskningens bidrag i Umeås klimatomställning för att nå målet om klimatneutralitet till 2030 och följde upp vad som hänt sedan höstens träff. Dagen arrangeras av UTRI, Arktiskt centrum och Taiga i samverkan med Umeå kommun.
Nyhetsartikel: Från tanke till handling: vägen mot klimatneutrala Umeå kartläggs
Läs mer i kalendariet: Umeå’s green transition: research collaborations for a climate neutral city by 2030
2024-02-22| Symposium - Competence Building on Sustainable Development in Undergraduate and Post-graduate Programmes
22-23 februari anordnades symposiet Competence Building on Sustainable Development in Undergraduate and Post-graduate Programmes vid Handelshögskolan med stöd av UTRI. Syftet var att utforska och diskutera hållbarhetsutbildning i olika länder och kulturer. Totalt deltog 26 deltagare från elva länder där de två dagarna bjöd på seminarier, workshops och online presentationer.
Läs mer i nyheten: Kompetensutveckling inom hållbar utveckling
2024-02-20| TransformationTalk "Communicating climate science: The case of IPCC"
Under två veckor var Dr James Painter, Oxford university, inbjuden gäst av UTRI i samarbete med Arktiskt centrum och Humanistiska fakulteten. I ytterliggare samarbete med Humlab höll Painter ett Transformation Talk om hans erfarenheter och insikter från sitt engagemang i IPCC. I en efterföljande paneldiskussion deltog Keith Larson, Umeå universitet, Annika Nordlund, Umeå universitet och Jennie Vennberg, Umeå kommun.
Läs mer i kalendariet: The case of IPCC
2024-02-15| TransformationTalk "Living Labs and Lighthouses as Catalysts for Sustainable Natural Resource Management"
Under ett seminarium anordnat av UTRI diskuterades konceptet living labs under rubriken ”Living Labs and Lighthouses as Catalysts for Sustainable Natural Resource Management”. Seminariet innehöll föredrag och diskussioner av Camilla Sandström, UNESCO-professor vid Umeå universitet, Hjalmar Laudon, professor vid SLU, samt Ann-Kristine Vinka och Daniela Nedelcheva från Vindelälven-Juhttátahkka.
Läs mer i kalendariet: Living Labs and Lighthouses as Catalysts for Sustainable Natural Resource Management
2024-02-13| TransformationTalk "The new form of climate denial" Dr James Painter
Under två veckor var Dr James Painter, Oxford university, inbjuden gäst av UTRI i samarbete med Arktiskt centrum och Humanistiska fakulteten. För UTRI höll Painter två Transformation Talks. Det ena behandlade nya former av klimatförnekelse.
Läs mer i kalendariet: The new form or climate denial
2024-02-07| Kollokvium: Samisk forskning ur ett tidigt karriärperspektiv
I början av februari samlade forskarnätverket NorrSam forskare och doktorander med inriktning på samiska, minoritetsfrågor och urfolksstudier för att bland annat diskutera hur forskningspraktiker och samarbete mellan olika discipliner kan bidra till en hållbar samhällsutveckling. Eventet arrangerades av Språkstudier med stöd av UTRI.
Läs mer i nyheten: Samlade doktorander inom minoritetsspråk och urfolksstudier
Kalenderevent: Sámi research from an early-career perspective
2024-02-01| Nätverksträff med UTRI
Under en lunch samlades nya såväl som gamla medlemmar i UTRI-nätverket för en träff. Annika Egan Sjölander och Carina Keskitalo höll inledningsvis en introduktion om UTRI och vilka möjligheter det finns för att söka medel för aktiviteter. Därefter hölls korta presentationer från tre inbjudna talare från olika fakulteter. Matilda Marshall, Elias Isaksson, och Lena Maria Nilsson.
Ett 30-tal intresserade deltog på träffen där flera nya möten och interaktioner uppstod. Flertalet unga forskare intresserade sig för Unga UTRI och de möjligheter som erbjuds där.
Event var lyckat och kommer utvecklas och återkomma fler gånger för att ge fler lättsamma möjligeter till tvärvetenskaplig interaktion på Umeå universitet.
Läs mer i kalenderevent: Connect with UTRI
2024-01-11 | NSU Sustainability, ethics and the environment Winter Symposium
10-13 januari 2024 hölls NSU Sustainability, Ethics and the environment Winter Symposium i Umeå. Symposiet syftade till att samla forskare och intresserade inom områden med relevans för frågor om etiska aspekter av hållbar utveckling för att utbyta tankar och erfarenheter, få viktig input på sin forskning och knyta nya kontakter över ämnesgränserna.
Totalt samlade symposiet 27 deltagare från tolv länder. Under symposiet hölls 17 forskarpresentationer, en paneldiskussion och två keynoteföreläsningar av inbjudna talare, som gjordes möjligt med stöd från UTRI.
10 januari: Paneldiskussion om etik och hållbarhet med panelister från Umeå universitet, Oslo universitet och Göteborgs universitet. Läs mer i kalenderevent: Ethics and Sustainability – The Crucial Questions
11 januari: Keynoteföreläsning om hållbarhet och människors relationer till naturenmed Anna Deplazes Zemp, University of Zurich. Läs mer i kalendereventet: Sustainability and Human-Nature Relationships
12 januari: Keynoteföreläsning om begreppet resiliens inom hållbarhetsforskning med Henrik Thorén, Lunds universitet. Läs mer i kalendereventet: The kaleidoscope and the nesting doll: a re-examination of resilience as a thick concept
Både arrangörer och deltagare upplevde symposiet som en framgång och nätverket kommer att vara aktivt och fortsätta arrangera aktiviteter i former av bland annat en årlig konferens med förhoppning om att främja framtida samarbete och diskussion.
2023-11-15 | Hållbar Innovation och Industriell Symbios: Framtidens Umeå Eco-Industrial Park
Hur kan Dåva utvecklas till ett världsledande centrum för grön innovation? Den frågan ställde sig forskare vid Umeå universitet och SLU vid den transdisciplinära workshopen tillsammans med Umeå kommun. Workshopen arrangerades av Christoffer Boman, lektor vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik genom UTRI.
Under eftermiddagen samlades 25 forskare från olika discipliner vid Umeå universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet för att gemensamt definiera fortsatta utvecklings- och samverkansformer där forskningen kan bidra till Dåvas omvandling till Umeå Eco-Industrial Park.
Industriell symbios är modellen som ska användas i planeringen av området. Ett arbetssätt och en strategi som ökar i synlighet men som fortsatt är nytt som forskningsområde. Industriell symbios tar fasta på hur verksamheter inom ett geografiskt område kan ta vara på varandras restprodukter. Den enes avfall eller restprodukter blir till gagn för den andre och tillsammans skapas ett cirkulärt industriellt system. Konceptet kring industriell symbios öppnar upp stora möjligheter både för forskning och näringslivet men sätter även stora krav på organisering och vilka företag som kan inrymmas på området.
Speciellt uppbjuden till workshopen var Kristina Nyström, doktorand vid Linköpings universitet. Hon berättade om sin forskning och insikter kring hur industriell och urban symbios kan underlättas. Vilka är företagens drivkrafter och vad är förutsättningarna för att lyckas?
Efter en paus delades deltagarna in i grupper för att diskutera forskningens roll och möjligheter till samverkan kring den framtida Umeå Eco Industrial Park. Gruppernas olika fokusområden handlade om hur ett centrum för symbios kan skapas, vilka affärsmodeller och cirkulära processer som kan utvecklas samt vilka restströmmar och behov med fokus på energi, material och vatten som kan identifieras.
Trots att projektet fortfarande befinner sig i sin inledningsfas summerades workshopen med att området kan generera många spännande forskningsprojekt och har stor utvecklingspotential.
Läs mer i kalendariet: Utvecklingen på Dåva
2023-10-13 | Umeås gröna omställning: en klimatneutral stad till 2030
Fredagen den 13 oktober arrangerade UTRI, Umeå Transformation Research Initiative, TAIGA och Arktiskt centrum en gemensam dag tillsammans med Umeå kommun om grön omställning för ett klimatneutralt Umeå. Syftet var att forskare tillsammans med Umeå kommun och andra aktörer skulle fokusera på utmaningar, diskutera lösningar och etablera samarbeten med fokus på klimatomställning. Temadagen genomfördes inom ramen för projektet Klimatneutrala Umeå 2030.
En introduktion hölls av Keith Larson från Arktiskt centrum och Annika Myrén från Umeå kommun som berättade om klimatförändringens status och visionen för Umeå som klimatneutral stad. Därefter genomfördes fyra tematiska grupparbeten. Grupperna diskuterade hur klimatomställningen blir något att se fram emot, den nya stadsdelen Tomtebo strand som klimatneutral stadsdel, hur användningen av plast kan minska, samt klimatomställningen av transportsystemen.
Diskussionerna ledde fram till arbetsgrupper som fortsatt kommer ses och arbeta vidare praktiskt med de olika frågorna. Ett datum för gemensam uppföljning tillsammans med Umeå universitet, Umeå kommun och andra aktörer är satt till 19 april 2024.
Kalenderevent på engelska: Umeå's green transition: a research collaboration for a climate neutral city
2023-10-03 | Turné för vetenskap och klimat
I samarbete med avdelningen för klimatledarskap vid Uppsala universitet - arrangerades ett stopp på Umeå universitet för det Formas-finnansierade projektet Turné för vetenskap och klimat. Under eftermiddagen hölls en rundabordsdiskussion för främst unga forskare där vetenskapsförnekelse diskuterades.
Under kvällen hölls en öppen föreläsning om vetenskapsförnekelse med temat klimat. Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap, universitetslektor i klimatledarskap och tidigare ordförande för Naturskyddsföreningen skapade stort engagemang hos de cirka 100 åhörarna i publiken på Väven, Umeå.
Mikael Karlsson tog i sin föreläsning upp hur vetenskapsförnekelse kan återfinnas i många sammanhang och hur fenomenet även kan yttra sig på mer subtila sätt än de som skriver med versaler på forum. För att motverka olika typer av vetenskapsförnekelse menade Karlsson därför bland annat att kritiskt tänkande och att fundera över hur budskapet ramas in är något att ha med sig vid bemötande av förnekelse.
I ett efterföljande panelsamtal deltog från Umeå universitet Jon Moen, Professor vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Annika Nordlund, Universitetslektor vid Institutionen för psykologi och Joakim Kulin, Universitetslektor vid Sociologiska institutionen. Samtalet modererades av Daniel Lindvall från Uppsala universitet. Ämnet belystes utifrån olika discipliner men enighet rådde i att klimatarbetet behöver accelereras och att det är en fråga som berör såväl politiken som samhällsmedborgare.
Kalenderevent rundabordsdiskussion: Dialogue Forum on Science Denial
Kalenderevent kvällsföreläsning: Vetenskap och klimat: ett samtal om klimatförnekelse
Fullsatt på Väven, Umeå när Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap vid Uppsala universitet höll föreläsning om vetenskapsförnekelse.
BildAlexandra Haglund2023-09-22 | Erfarenhetsutbyte mellan lärosäten och kommuner i klimatarbetet
Den 22 september samlades lärosäten och kommuner för ett gemensamt seminarium där erfarenheter av införandet av klimatråd diskuterades. Fallgropar, framgångar och resultat delades av de 48 deltagare på seminariet som leddes av Annika Egan Sjölander, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet. Eventet genomfördes inom ramen för Klimatneutrala Umeå och i samarbete med UTRI.
Under eftermiddagen lyftes Uppsala klimatkontrakt, Göteborgs stads klimatråd och Lunds klimatpolitiska råd. Även Växjö kommun som står i startgroparna att införa ett råd deltog med sina insikter tidigt i processen. Särskilt lyftes vikten av mätbarhet upp. Inom Uppsala klimatkontrakt åtar sig medlemmarna bland annat att anta 22 utmaningar som just är mätbara. Dessa rapporteras sedan in i ett externt verktyg. Inrapporteringen kan upplevas besvärlig, men är helt avgörande för att kunna visa på faktiska resultat.
Vad de olika klimatråden har för roll och påverkanskraft var även återkommande. En extern granskning av Lunds klimatpolitiska råd visade på god effekt men att kommunen behöver en bättre organisering för att ta emot rådets rekommendationer. Något som även framkom av Göteborgs stads klimatråd som lyfte svårigheten i att förstå var i de kommunala processerna rådet kommer in. Samt den konflikt som uppstår mellan rådets rekommendationer och den rådighet kommunen har inom olika frågor.
Karl-Johan Bonnedahl, Annika Nordlund och Dimitris Athanassiadis, omställnings- och hållbarhetsforskare vid Umeå universitet och SLU, deltog i en efterföljande diskussion där de särskilt lyfte vikten av att hantera de målkonflikter som kommer uppstå och att möta dessa i arbetet för klimatomställning.
Sammanfattningsvis var eftermiddagen upplysande och frambringade många lärdomar. Sammanlagt deltog representanter från elva lärosäten, sju kommuner samt representanter från RISE och Viable Cities.
Kalenderevent: Erfarenheter: Kommuner och lärosäten i klimatarbetet
2023-06-02 | UTRITransformationTalks– Främja hälsa och motståndskraft mot klimatförändringar i städerna
Frukostseminarium med Jan C. Semenza som är miljöepidemiolog och forskar om klimatförändringar och folkhälsa. Läs mer om seminariet på den engelska sidan.
2023-05-29 | Forskningsdag – hållbara livsmedelssystem i Arktis
Symposiet handlade om att ta ett tvärvetenskapligt och problematiserande grepp på frågan kring hållbara livsmedelsystem där ekonomisk, social, miljömässig och kulturell hållbarhet inkluderades. Symposiet syftade till att främja samverkan och spegla olika aspekter på hållbarhet i hela livsmedelskedjan.
Dagen samlade lokala, nationella och internationella forskare och andra aktörer som på olika sätt arbetar med dessa frågor och innefattar ett tydligt arktiskt- och urfolksperspektiv.
Presentationerna visade både pågående och planerad forskning och andra aktiviteter och hade ett tydligt framåtsyftande innehåll, vilket inkluderade diskussioner kring hur omställning kan ske. Det involverande såväl doktorander som mer etablerade forskare från ett flertal institutioner och fakulteter vid Umeå universitet, däribland: Kost- och Måltidsvetenskap, Geografi, Arkitekthögskolan, Designhögskolan samt Epidemiologi och folkhälsa. Men också internationella forskare från Kanada, Frankrike, Norge och Danmark.
Eventet var öppet för allmänheten såväl som medarbetare och studenter på Umeå universitet.
Detta var det första större seminariet vid Umeå universitet på detta tema.
2023-05-09 | Teachers' DIY Conference on Education for Sustainable Development
Högre utbildning har en betydelsefull roll när det gäller att ge studenter kunskaper och färdigheter för att i sina framtida yrkesliv kunna hantera frågor gällande hur vi kan uppnå en mer hållbar utveckling. En konferens hölls därför under en förmiddag där deltagare delade med sig av praktiska erfarenheter och lösningar på lärande för hållbar utveckling, detta under ledning av Johanna Lönngren och Lars Larsson från Universitetspedagogik och lärandestöd (UPL).
Konferensen innehöll fyra presentationer från Agneta Bränberg, universitetslektor vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik, Jonna Wilén och Åsa Holmner från institutionen för strålningsvetenskaper och Region Västerbotten, Ulrik Söderström, universitetslektor vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik samt Pamela Bachman-Vargas, postdoktor vid Institutionen för geografi som även höll en gruppövning på temat med konstinspirerad metod.
Dagen bjöd på rika diskussioner och inspirerande erfarenhter från talarna och avlsutades med en gemensam lunch.
Läs artikel från konferensen: Att integrera hållbar utveckling i lärande
2023-05-04 | Workshop: Transformative Methods for Transformative Research - Art-based methods and serious games for a sustainable Arctic region
En heldags workshop indelad i en föreläsning och två praktiska delar med lunch däremellan. De praktiska gruppdiskussionerna skedde genom lekfulla konstinspirerade metoder för att diskutera omställningen i de arktiska regionerna utifrån fyra givna teman.
Eventet riktade sig till medarbetare och studenter från olika discipliner som är intresserade av att utveckla transformativ tvärvetenskap och transdisciplinär forskning.
Länk till eventet i kalendariet
2023-03-29 | Klimatomställningen – vad är universitetets roll?
Annika Nordlund, ledamot i Klimatpolitiska rådet och docent vid Institutionen för psykologi presenterade Klimatpolitiska rådets rapport. Därefter följde ett panelsamtal med fokus på Umeå universitets roll i klimatomställningen där följande personer deltog: Karin Bodin, vd Polarbröd samt ledamot i Umeå universitets styrelse, Matilda Good, ordförande Umeå studentkår, Dieter Müller, vice-rektor, Jon Moen, professor, Annika Nordlund, docent. Moderator var Per Melander.
2023-03-28 | UTRITransformationTalks: Norrland-framtidens land
Norra Sverige har blivit en central punkt för en grön industriell omvandling. Denna utveckling är dock beroende av en ökad användning av naturresurser och landområden. Det finns också ett ökat behov av människor och samhällstjänster, vilket kommer att innebära en ökad belastning på de kommuner som måste tillhandahålla detta.
Under seminariet diskuterades utmaningar kopplat till detta och hur universitetet kan bidra. Talade gjorde Johan Lundberg, universitetslektor vid Handelshögskolan och föreståndare för CERUM och Arne Müller, frilansjournalist och författare.
Länk till eventet i kalendariet
2023-03-22 | UTRITransformationTalks: Climate Crisis and the Digital
Symposium med fokus på kopplingarna mellan klimatkris och digitalisering. En diskussion fördes om bland annat orsakerna till klimatförändringarna och digitaliseringens roll i hanteringen både lokalt och globalt.
Inbjudna var Professor Toby Miller, baserad vid Universidad Complutense de Madrid i Spanien, Lektor Christoffer Boman, Institutionen för tillämpad fysik och elektronik, Keith Larsson, Insitutionen för ekologi, miljö och geovetenskap och Professor Annika Egan Sjölander, institutionen för medie-och kulturvetenskap.
Länk till eventet i kalendariet
2023-01-10 | Symposium: En hållbar framtid för minoritetsspråken i Norden
Symposiumet fokuserade kring språkets roll för hållbarhet. Symposiet samlade bland annat spårkforskare, modersmålslärare, översättare och representanter från kultursektorn till att diskutera tillämpningar av lingvistik för hållbarhet i nordiska sammanhang.
Huvudsyftet var att dela mångfacetterade tillvägagångssätt och exempel från grenar av lingvistik där målen för hållbar utveckling uttryckligen har tagits upp, till exempel minoriserad språkundervisning.
2022-11-07 | Lunchseminarium: Ett socialt hållbart boende för alla
RAPPORT
Forskningsstöd och samverkan och UTRI bjöd in till ett tvärvetenskapligt och tvärsektoriellt lunchseminarium om Formas tvärsektoriella utlysning Socialt hållbart boende för alla, som öppnade den 3 november.
2022-10-18 | UTRITransformationTALKS - Vad är egentligen klimatanpassning, och vad går att göra?
Lunchseminarium med professor Carina Keskitalo.
RAPPORT
Professor Carina Keskitalo från Geografiska institutionen pratade om klimatanpassningen och de olika problem vi står inför. Rekommendationer och utmaningar som identifierades i den första rapporten från Statens expertråd för klimatanpassning presenterades.
En mångsidig, tvärvetenskaplig skara dök upp, både på plats där det bjöds på lunchsandwich och kaffe, och via Zoom.
2022-10-13 | Seminarium: Affekt, biomakt och social rättvisa i utbildning
I denna föreläsning diskuterar Michalinos Zembylas, känslor i utbildning utifrån ett maktperspektiv, med fokus på hur affekt, biomakt och social rättvisa i är sammanflätade och bidrar till att bevara ojämlika maktstrukturer. Sociala problem som uppstår i undervisning och lärande framställs ofta som individuella, psykologiska problem, samtidigt som strukturella och ideologiska hinder sällan ifrågasätts.
RAPPORT
Se engelsk sida.
2022-10-12 | Seminarium: Teori och metod i forskning om känslor i ingenjörsutbildningar
Föreläsning i tre delar:
RAPPORT
Se engelsk sida.
2022-10-10--12 | Mötesplats Biosfär
RAPPORT
Den 10-12 oktober hölls en hybridkonferens arrangerat av Biosfärprogrammet Sverige, Lunds universitet, Umeå universitet och SLU i Umeå, i samarbete med biosfärområdena Kristianstads Vattenrike och Vindelälven-Juhttátahkka samt biosfärkandidaturen Vombsjösänkan.
Professor Annika Egan Sjölander höll en key-note med titel: Social innovation som forskningsfält – potential och praktik.
Johanna Gardeström medverkade som moderator för sessionen ”Hållbara multifunktionella landskap för att möta utmaningar i ett föränderligt klimat”
Det blev ett spännande och intressant forum som utmanade hybridformatet. Det här var en konferens som gick att uppleva i Umeå på Folkets hus, i Kristinandstad på naturrum Vattenrike och som digital deltagare. Totalt samlades drygt 100 personer och ett trettiotal deltog online i samtal om hållbarhetsutmaningar & kunskapsbehov, pågående forskning och hur Unescos biosfärområden kan fungera som samverkansarenor.
-Genom bra tekniskt stöd från Umeå Congress och Folkets hus fick vi uppleva väldigt lyckade mötesdagar med väl fungerade dialoger inom och mellan bägge konferensorterna. Det roligaste av allt var att många forskare nappade på flera samhällsutmaningar som presenterades som förhoppningsvis resulterar i ny forskning, säger Johanna Gardeström.
Mötesplats Biosfär är den första nationella biosfärkonferensen som syftar till att stärka kopplingen mellan kunskapsutveckling, praxis och policy.
2022-09-22 | Seminarium: Hälsokonsekvenser av föroreningar: Hur statistik hjälper oss att göra rätt val
Seminarium med Dr Joel Schwartz som är professor i miljöepidemiologi vid Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Han har en lång historia av att använda statistiska metoder för att skatta hälsoeffekter av miljöföroreningar. Han är bland annat känd för studier av luftföroreningars inverkan på hälsan, för datamodellering inom miljöepidemiologi och för dataanalyser under 1900-talet som var avgörande för förbudet mot bly i bensin.
RAPPORT
Den 22 september bjöd UTRI tillsammans med Avdelningen för hållbar hälsa in till ett seminarium med Dr. Joel Schwartz. Han är professor i miljöepidemiologi vid Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Han har haft mycket stor betydelse för vår förståelse av bland annat hälsoeffekterna av låga exponeringsnivåer av bly från avgaser (blytillsatser i bensin), och partiklar i omgivningsluften. Schwartz som i grunden doktorerade i fysik har publicerat hundratals artiklar med det gemensamma att de epidemiologiska metoderna har förfinats genom mer avancerade statistiska metoder.
Titeln på seminariet var: Hälsokonsekvenser av föroreningar: Hur statistik hjälper oss att göra rätt val, och inledningsvis handlade det mycket om att gå från klassindelade data till att beskriva mjuka och icke-linjära samband som kunde visa om det fanns några tröskeleffekter för sambanden. Schwartz har också drivit fram sammanvägning av resultat från många studier med meta-analyser och meta-regression där betydelse av olika effektmodifierande faktorer kunnat beskrivas.
2022-08-25 | Deltagande vid MedFak's administatörsdag
RAPPORT
Den 25 augusti deltog Maria Nilsson, styrgruppsmöedProfessor vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa tillsammans med miljö- och hållbarhetsstrateg Lisa Redin vid en inspirationsförmiddag för medicinska fakultetens administratörer. Fokus för passet var Agenda2030.
Maria berättade om historiken kring hållbar utveckling, hur begreppet kom till och hur det har lett fram till de av FN beslutade idag rådande 17 globala hållbarhetsmålen med sina 169 delmål. Maria belyste särskilt mål nummer 3, God hälsa för alla som har en särskild bäring för medicinska fakulteten, den undervisning och den forskning och samverkan som bedrivs där. Maria berättade vidare att målen är odelbara, att de alla hänger ihop och också alla inkluderar alla tre hållbarhetsdimensionerna: den sociala, den ekonomiska och den miljömässiga.
Lisa fortsatte sin presentation där Maria slutade och konkretiserade vad hållbar utveckling och Agenda 2030 innebär på Umeå universitet. Hon berättade även vilket arbete som pågår kopplat till hållbarhet idag och gav några exempel på vad Agenda 2030 skulle kunna kopplas till administratörers arbete mer konkret. Lisa sade att exempelvis skulle administratörer kanske kunna vara undervisande personal behjälpliga och med en för institutionen övergripande syn boka ”rätt” undervisningslokal till de olika kurserna beroende på gruppstorlek och också för att kanske få till en bättre spridning under dagen. Lisa berättade även om dilemman kring flygresor, inköp och föreslog att administratörer kanske skulle kunna vara behjälpliga i att åstadkomma mer hållbara möten.
- Det var riktigt roligt att få delta med, sade Lisa efteråt. Jag fick väldigt många frågor och även bra förslag från administratörerna som jag kan ta med mig in i universitet fortsatta övergripande hållbarhetsarbete.
2022-05-23 | Symposium - Andra upplagan av Umeå-symposiet Hypoxic Biology med fokus mikrobiologi
RAPPORT
Symposiet fokuserade på att förstå vikten av låga syrekoncentrationer inom det mikrobiologiska forskningsfältet. Umeå Hypoxic Research Facility (UHRF) introducerades och åtta världsledande forskare som presenterade sina senaste landvinningar inom hypoxisk forskning.
Symposiet var uppdelat i två sessioner. Den första sessionen var fokuserad på hypoxisk forskning inom mikrobiell ekologi, och den andra var centrerad på vikten av att kontrollera syrekoncentrationerna när man arbetar med mänskliga kommensala och patogena bakterier.
Symposiet hade mer än 100 deltagare från hela världen och deltagarna fick möjlighet att se spetsforskning utförd på olika prestigefyllda institutioner.
Uppdraget för UHRF är att spela en roll i att stödja den internationella agendan för välbefinnande, inte bara genom att underlätta fruktbar interaktion mellan forskare från mycket olika forskningsfält, utan också genom att möjliggöra större tillgång till de senaste forskningsframstegen.
2022-05-09 | Seminarium - Effekterna av COVID-19 på europeiska Arktis och urfolkshälsa
RAPPORT
2022-03-22 | Lunch Pitch - Gröna samhällen - grön kunskap?
RAPPORT
Den 22 mars arrangerade Janina Priebe och Erland Mårald från Institutionen för idé- och samhällsstudier vid Umeå universitet och Hanna Vikström från Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle vid Luleå tekniska universitet en lunch-pitch där de presenterade sitt pågående arbete med ett forskningsförslag.
Under rubriken ’Gröna samhällen – grön kunskap?’ presenterade de sina idéer och fallstudier om hur det gröna prefixet för den pågående återindustrialiseringen av norra Sverige skapar nya syn på kunskap.
Deltagarna kom från en mängd olika discipliner, inklusive medicinska vetenskaper, arkitektur och företag och ekonomi.
”Det är fantastiskt att se att forskare från olika discipliner kan samlas kring frågan om transformation och stötta varandra i försöken att formulera nya idéer. Det här är vad vi behöver om vi vill göra forskning som tar hänsyn till alla mänskliga dimensioner av förändringar i samhället”, sa Janina efteråt.
Hanna tillade:
”Lunch-pitchen var ett utmärkt tillfälle att presentera idéer och få feedback på vårt förslag. Vi uppmuntrar andra att arrangera liknande seminarier, det kommer vi definitivt att göra!”
2022-03-15 | Fika-pitch med YRN
Titel: Att transformera kunskap och idéer till nytta
RAPPORT
UTRI:s Young Researcher Network hälsade välkommen till vårens första FIKA PITCH som hölls tillsammans med Innovationskontoret.
Innovationskontoret är första steget på vägen för alla med idéer, forskningsresultat och kunskap som kan komma till nytta utanför akademin. De bjöds på tips om vad man göra för att förverkliga sin idé, och en enklare övning i hur man kan komma igång.
2022-02-03 | Hur ställer samhällen egentligen om? Mänskliga perspektiv på skog, klimat och hållbarhet
Länk till evenemang i kalender
RAPPORT
Torsdagen den 3 februari genomförde Utri i samverkan med forskningsprojektet Ta ner himlen till jorden (Formas) hybridmötet ”Hur ställer samhällen egentligen om? Mänskliga perspektiv på skog, klimat och hållbarhet”. Genom korta forskningspresentationer av Erland Mårald, Isabella Hallberg-Sramek, Janina Priebe och Elsa Reimerson belystes hur skogen kan användas för att göra klimatfrågan konstruktivt angripbar i lokala sammanhang.
I föreläsningarna diskuterades hur övergripande globala klimatfrågan kan förankras i ett mänskligt och lokalt perspektiv för att skapa förutsättningar för förändrings som är inkluderande och som ger människor möjligheter att ta kontroll över sin situation.
Under mötet visades också Clara Bodéns film ”Först här” och Andrea Rodriguez, generalsekreterare Studiefrämjandet, diskuterade betydelsen av bildning och studiecirklar för att skapa engagemang och ringar på vattnet. (Länk till filmen på SVT Play)
Mötet avslutades med en paneldiskussion mellan Göran Ericsson dekan SLU; Helene Hellmark Knutsson landshövding Västerbotten; Hans Adolfsson rektor Umeå universitet, och Kerstin Dafnäs ordförande i Spillkråkan, ett nätverk för kvinnliga skogsägare.
Hela mötet skedde under ledning av moderator Malin von Essen. Sammantaget följde 135 åhörare mötet ”live” och över 200 registrerade sig för att ta del av mötet, som var tillgängligt under en vecka.
2022-02-01 | Workshop inför profilområdesansökan
Inför prepreposal till möjliga profilområden vid Umeå universitetet träffades intresserade forskare för en workshop. Syftet var att gemensamt ta fram den ansökan som senare döptes till "Advancing Sustainable Transformations - understanding the past and present to promote progressive futures”.
Ansökan, som innefattade 20 PI:s skickades in den 25 mars 2022.
2021-12-08 | Fika Pitch Julavslutning
Länk till evenemang i kalendern
RAPPORT
Vid höstterminens sista Fika Pitch, bjöds styrgruppen för UTRI in för att diskutera frågor som är relevanta för unga forskare. Annika Egan Sjölander, Erland Mårald och Carina Keskitalo svarade på frågor kring hur man bygger sin karriär och samtidigt fokuserar på hållbarhet, tvärvetenskap och omställningsforskning - hur ska vi arbeta med dessa utmaningar inom UTRI Young Researcher Network framöver.
2021-11-24 | Fika Pitch för unga forskare
Länk till evenemang i kalendern
Länk till reportage inför event
RAPPORT
Den skandinaviska skolan för nedväxt förespråkar djupa förändringar i våra socioekonomiska strukturer. Vad som är tillräckligt beskrivs som ett av de centrala koncepten i degrowth. Vi fick veta mer om ett projekt som utforskar lagom som en kulturanpassad manifestation av nedväxt.
Presentationen hölls av Robert O. Nilsson
2021-10-27 | Fika Pitch för unga forskare
Länk till evenemang i kalendern
RAPPORT
Vid denna pitch fick vi träffa Iana Nesterova. Hon höll en presentation med titeln: Being in the world locally: degrowth business, critical realism, and geography.
Upplägget av höstens Fika Pitch är att en till två unga forskare vid varje tillfälle kort presenterar sin egen forskning, ett problem de vill diskutera eller framtida forskningsidéer. Syftet med mötena är att skapa en informell miljö och ett nätverk för unga forskare som är intresserade av tvärvetenskaplig forskning som fokuserar på omställning och hållbarhet.
2021-10-13 | Fika Pitch för unga forskare
Länk till evenemang i kalendern
RAPPORT
Tomasz Forsberg presenterade ett studentdrivet kursupplägg som finns i Uppsala.
Upplägget av höstens Fika Pitch är att en till två unga forskare vid varje tillfälle kort presenterar sin egen forskning, ett problem de vill diskutera eller framtida forskningsidéer. Syftet med mötena är att skapa en informell miljö och ett nätverk för unga forskare som är intresserade av tvärvetenskaplig forskning som fokuserar på omställning och hållbarhet.
2021-10-07 | Informationsmöte om Formas utlysning för skydd av biologisk mångfald och ekosystem
Länk till evenemang i kalendariet
RAPPORT
På det digitala mötet om utlysningen European Biodiversity Partnership: Stöd till forskning för skydd av biologisk mångfald och ekosystem på land, i sötvatten och hav fick deltagarna ta del av övergripande information om EU:s partnerskap och om aktuell utlysning, både för föransökan och den fullskaliga ansökningen. De fick även lära sig mer om vilka krav som Formas ställer när man söker konsortiemedel och vilken hjälp man kan få av Enheten för forskningsstöd och samverkan. Mötet leddes av Johanna Gardeström och Agneta Plamboeck, Enheten för forskningsstöd och samverkan.
2021-09-29 | Fika Pitch för unga forskare
Länk till evenemang i kalendariet
RAPPORT
I denna första Fika Pitch höll Eleonora Borén en presentation med titeln förbättrad biogasproduktion, och hur tvärvetenskaplig forskning är nyckeln till att förbättra anaerob nedbrytning för bioenergiproduktion.
Därefter pratade Anna Valverius om sexuell kommunikationsförmåga och hur tvärvetenskaplig forskning är avgörande för att utöka aktuell forskning om samtycke och sexuell kommunikationsförmåga.
Upplägget av höstens Fika Pitch är att en till två unga forskare vid varje tillfälle kort presenterar sin egen forskning, ett problem de vill diskutera eller framtida forskningsidéer. Syftet med mötena är att skapa en informell miljö och ett nätverk för unga forskare som är intresserade av tvärvetenskaplig forskning som fokuserar på omställning och hållbarhet.
2021-09-10 | AI Day
Medverkan vid Medicinska fakultetens AI dag.
2021-06-14--16 | DevRes 2021
Medverkan vid konferensen DevRes.
2021-06-04 | Seminarium i samarbete med Avdelningen för hållbar hälsa
TEMA West Nile Virus i Europa: vad är drivkrafterna bakom den ökande trenden?
Länk till evenemang i kalendariet
Zia Farooq är doktorand på Avdelningen för hållbar hälsa. Hans forskning fokuserar på maskininlärning och mekanistisk, matematisk modellering av nya infektionssjukdomar. Han kommer att presentera de preliminära resultaten av sitt andra manuskript inom ramen för sin avhandling.
2021-05-31 | Hur skapar man en framgångsrik EU-ansökan?
Länk till evenemang i kalendariet
UTRI och Enheten för forskningsstöd och samverkan arrangerade ett diskussionsseminarium där man fick chansen att lyssna på och diskutera med kollegor som passerat nålsögat och blivit beviljade EU-medel - både de som ingått eller ingår i EU-projekt och de som utvärderat EU-ansökningar.
Samtalet leddes av Johanna Gardeström, samordnare på Enheten för forskningsstöd och samverkan.
2021-05-26 | Lunch workshop med UTRI Young Researcher Network
TEMA Vad är tvärvetenskaplig forskning?
Länk till evenemang i kalendariet
RAPPORT Se engelsk sida
2021-05-05 | Covid-19 symposium
TEMA COVID-19 - från vaccinstrategier till effekter i utvecklingsländer och grön återväxt
Länk till evenemang i kalendariet
Länk till artikel inför symposiet
På grund av tillgänglighetskrav finns inte filmer från symposiet upplagda. Dock kan man få ta del av dessa via medlemskap i UTRIs Team. Ansök här
Länk till reportage efter symposiet
2021-04-28 | Lunch workshop med UTRI Young Researcher Network
TEMA Vad är att bedriva forskning mot hållbarhet?
Länk till evenemang i kalendariet
RAPPORT Se engelsk sida
2021-04-16 | Seminarium i samarbete med Avdelningen för hållbar hälsa
TEMA Olika tidsfönster av luftförorenings- exponering och risken att insjukna i hjärtkärlsjukdom
Länk till evenemang i kalendariet
Hedi Kriit är doktorand vid Avdelningen för hållbar hälsa och hon presenterade sitt fjärde manus inom ramen för sitt avhandlingsarbete.
Hon har i en prospektiv multikohortstudie undersökt fördröjningseffekten av luftföroreningsexponering för risken att insjukna i hjärtkärlsjukdom.
2021-03-30 | Webinarium om EU finansiering
Länk till evenemang i kalendariet
Detta webbinarium fokuserade i första hand på samarbetsprojekt, men även projekt för enskilda forskare inom det nya europeiska ramprogrammet för forskning och innovation (Horisont Europa).
Seminariet gav fördjupade kunskaper om utlysningar i de sex klustren inom Globala utmaningar och Europeisk industriell konkurrenskraft (pelare 2), samt de första stegen i konsortiebyggande, partnerskap och i ansökningsförfarandet.
2021-03-24 | Lunch workshop med UTRI Young Researcher Network
TEMA Vad är transformativ forskning?
Länk till evenemang i kalendariet
RAPPORT Se engelsk sida
2020-12-14 | Svenska lanseringen av "2020 Lancet Countdown Report"
Svensk lansering av 2020-rapporten arrangerad av UTRI
Länk till arrangemang i kalendariet
Länk till reportage inför eventet
RAPPORT
Kopplingen mellan hälsa och klimatförändringar är ett faktum, det är inte längre ett problem för framtiden. Men genom åtgärder mot klimatförändringen; klimatomställning och anpassning av samhället kan bättre förutsättningar skapas för att vi ska må bra; renare luft, hälsosammare mat och bättre städer att leva i.
Fem år efter klimatöverenskommelsen i Paris 2015 presenterades den 14 december vid ett launch event resultat från den senaste årliga rapporten av Lancet Countdown om klimatförändringar och hälsa. Man diskuterade vilka konsekvenserna för hälsan kan bli av försenade åtgärder, men också potentiella hälsofördelar om vi agerar enligt avtalet. Lancetrapporten är ett samarbete mellan 120 ledande experter från 38 akademiska institutioner och FN-organ från alla kontinenter.
Professor Maria Nilsson vid Institutionen för Epidemiologi och global hälsa och professor Joacim Rocklöv från Institutionen för Folkhälsa och klinisk medicin ledde presentationen. Deltog gjorde också professor Jan Semenza, Europeiska smittskyddsmyndigheten som gav en presentation av hälsopåverkan och anpassningsåtgärder för att skydda människors hälsa. Kristine Belesova, biträdande professor och director vid the Centre on Climate Change and Planetary Health, London School of Hygiene and Tropical Medicine presenterade resultat om klimatomställning, ekonomi och finanser.
2020-11-30--12-01 | UTRI Kick-off
Länk till hemsida för kick-offen
Länk till programsida med talare (på engelska)
Länk till nyhet inför kick-offen
Länk till intervju med Tedros Adhanom Ghebreyesus inför kick-offen
Intervjuserie inför kick-offen med medlemmar i UTRI:s styrgrupp:
Annika Nordlund - Att förändra beteenden är grunden för en hållbar omställning
Erland Mårald - Frågor om hållbarhet behöver belysas ur många olika perspektiv
Jon Moen - Hållbarhets- och omställningsfrågor kräver ett tvärvetenskapligt förhållningssätt
Maria Nilsson - För att utveckla bra samarbeten så behöver vi mötas
RAPPORT
Vi hade ca 160 registrerade inklusive talare och en stor variation i deltagare mellan de olika sessionerna. Vi bjöds på fantastiska presentationer av talare från de olika fakulteterna kring många aspekter och frågeställningar runt hur hållbar omställning kan ses, studeras och forskas om! Vi fick också höra keynotes från hedersdoktorer som deltog från tidszoner så skilda som Nya Zealand och Kanada, och beskrev de många frågorna runt hur omställning kan förstås, i vilket tidsperspektiv, och de värderingar, kultur och inlåsningsmekanismer som kan påverka omställning.
Dessutom lanserades UTRI:s nätverk för unga forskare, där alla som definierar sig själva som unga forskare är välkomna att delta.
Kick-offen förtydligade också att UTRI är för alla vid Umeå universitet: vill du delta i UTRI så är du med, och är välkommen att skicka in information om event du tror är viktiga för UTRI. Framför allt är du välkommen att söka och hålla dina egna event med stöd av UTRI, som kan ta hand om finansieringen och organisationen för dig, för alla frågor som kan ses falla inom området hållbar omställning och inkluderar perspektiv från olika discipliner och ämnen. Det kan också vara ett bra sätt att nå ut med event för att öka samverkan.
På grund av tillgänglighetskrav finns inte filmer från kick-offen upplagda. Dock kan man få ta del av dessa via medlemskap i UTRIs Team. Ansök här