Vid UMF finns ett antal båtar i storlekarna från 9,75 m i längd och neråt. Båtarna kan användas för olika former av provtagningar i kustområden.
Gråsuggan
UMF:s forskningsbåt Gråsuggan används för kustnära provtagning.
BildMikael Molin
Gråsuggan är 9,75 meter lång och har ett djupgående på cirka 1,20 meter. Den har en mans besättning och 2 kojplatser. Det finns toalett ombord. Gråsuggan är tillgänglig för skärgårdsprovtagning under perioden maj-november.
Behörighetskrav: Fartygsbefäl klass 8-examen. Läkarintyg för sjöfart.
Trålbåten Trolle är 7,45 meter lång, 2,4 bred och djupgående 0,6 meter. Trolle är tillgänglig både för vanlig provtagning och för trålning. Trålning kräver särskild behörighet.
Behörighetskrav: Fartygsbefäl klass 8-examen. Läkarintyg för sjöfolk. För trålning krävs särskild utbildning i handhavande av trålningsutrustningen.
Anropssignal: SFD 2318
Buster
En Buster är tillgänglig för skärgårdsprovtagning. Den är 5 meter lång, och har ett djupgående på 0,7 meter. Den är utrustad med en 70 hk utombordsmotor, och tar maximalt 7 passagerare. Den är också utrustad med navigationsutrustning.
Behörighetskrav: Förarbevis och deltagande i säkerhetsgenomgång.
Pioner Multi
UMF:s personal dyker vid övervakning av vegetationsklädda bottnar.
BildMartina Jeuthe
En Pioner Multi är tillgänglig för skärgårdsprovtagning. Den är 5,3 meter lång, utrustad med en 70 hk utombordsmotor, och tar maximalt 8 passagerare. Bogporten kan sänkas vilket underlättar av- och påstigning och lastning/lossning. Den är också utrustad med navigationsutrustning.
Behörighetskrav: Förarbevis och deltagande i säkerhetsgenomgång.
Linder
UMF har två små båtar (Linder) som är tillgängliga för kustnära provtagning. De är 4,4 meter långa, och har 4 hk utombordsmotorer. maximalt antal personer ombord är 4. Båtvagnar för landtransport av Linder-båtarna finns att låna.