Vid Umeå marina forskningscentrum finns en av Europas mest avancerade mesokosmanläggningar. Här finns möjlighet att genomföra storskaliga vatten- och sedimentexperiment under mycket kontrollerade former. Mesokosmanläggningen är tillgänglig för forskare vid såväl Umeå universitet som andra universitet och högskolor.
Inomhusanläggningen består av 12 cylindriska mesokosmer. Vattenkolonnerna är 4,86 m höga och 0,73 m i diameter (volym ca 2 m3).
Temperaturen kan styras och manipuleras i tre separata sektioner i varje mesokosm. Detta möjliggör projekt som kräver stratifiering, kontrollerad konvektiv omröring eller båda. Mesokosmerna kan även isbeläggas. Temperaturen är datorstyrd med sensorer, vilket ger en noggrannhet högre än +/- 0.5ºC från vald temperatur. Haloklin kan skapas genom tillsats av salt.
Göran Bergqvist, UMF, gör mätningar i isbelagda mesokosmer.
BildMattias Pettersson
En internationell forskargrupp besöker UMF för att genomföra försök i UMF:s mesokosmer.
BildKristina Viklund
Teknisk specifikation
Exempel på diagram som visar spektrum från ljuskälla från UMF:s mesokosmer.
BildHenrik Larsson
Vattenintagen till inomhusmesokosmerna ligger 800 meter ut från land på 2 och 8 meters djup. Mesokosmerna kan även fyllas med havs-, sjö- eller älvvatten som hämtas från annat håll. Vid påfyllning kan vattnet köras genom filter av väljbara maskstorlekar, ner till 1 μm. Det finns även ett halvautomatiskt vattenförnyelsessystem med reglerbar omsättningshastighet.
Ljuskällorna är Valoya R-258 (Light DNA), speciellt framtagna för att efterlikna solens spektrum. Lamporna hanteras av tidsprogram som styr spektrum och intensitet enligt breddgrad och tid på dagen.
Fyra frysanläggningar, som var och en täcker tre mesokosmer, gör det möjligt att styra lufttemperaturen ovanför vattenkolonnerna ner till -20 C. De möjliggör experiment som kräver is, och parametrar som frysnings- eller upptiningshastighet kan justeras. Det senare alternativet innebär att man kan utföra systematiska experiment med isalger.
Ventilationen i mesokosmhallen styrs av koldioxidhalten i rummet, vilket möjliggör naturliga kontroller i experiment där koldioxidhalten i vattnet ändras. Ett laboratorium ligger i direkt anslutning till mesokosmhallens övre våning.
Mesokosmerna samt alla rör, ventiler och kopplingar är tillverkade av giftfri polyeten.
Provtagning sker antingen genom fasta provtagningsuttag, genom gravitation (hävert) eller med en Ruttnerhämtare.
Det är möjligt att överföra intakta bottensediment till mesokosmerna, och sedan ta sedimentprover med hjälp av en semiautomatisk robot.
Instrument, sensorer, utrustning
Två Seaguard CTD utrustade med PAR, konduktivitet, temperatur, turbiditet, klorofyll, syre, CDOM och tryckgivare.
Spektrofotometer
Spektrofluorometer
Scintillationsräknare
Grundläggande laboratorieutrustning inklusive salthalt och pH-mätare.
Vetenskapliga publikationer där UMF:s anläggning använts