Umeå marina forskningscentrum (UMF) analyserar marina prover, deltar i internationella kalibreringar och är specialiserad på det bräckta vattnets biologi och kemi. Analyser görs på uppdrag av statliga myndigheter, högskolor och universitet, och utgör ett stöd till såväl forskning som miljöövervakning. Analyserna är ackrediterade av Swedac.
Biologiska analyser
Nina Dagberg, Umeå marina forskningscentrum, analyserar prover som samlats in för den nationella miljöövervakningen i Bottniska viken.
BildMattias Pettersson
Analyserna innefattar artbestämning, biovolym och primärproduktion för växtplankton, bakterietillväxt och bakteriehalt, halt av pikocyanobakterier, samt abundans och biomassa av djurplankton och mjukbottenfauna.
Vid bestämning av växtplanktons primärproduktion används 14C-metoden. Bakterietillväxten fastställs med hjälp av 3H-tritiummetoden.
Kemiska analyser
Oskar Wangdell, Umeå marina forskningscentrum, analyserar näringsämnen i vattenprover.
BildMattias Pettersson
Vid UMF görs årligen omkring 10 000 kemiska analyser. Förutom vatten analyseras även sediment och andra fasta prover.
Följande utrustning används vid de olika marinkemiska analyserna på UMF:
Närsalter - QuAAtro Autoanalysator
Totalkol och löst kol i vatten - TOC-instrument
Klorofyll och humus – Spektrofluorometer
Kalibrering och ackreditering
UMF och Finlands miljöcentral (SYKE) tar kontinuerligt prover i havet för analys och bedömning av miljötillståndet. För att interkalibrera analyserna togs prover vid samma tidpunkt från bägge fartygen. Proverna utbyttes mellan fartygen för jämförelse av analysresultat.
BildFinlands miljöcentral SYKE
Vi arbetar mycket aktivt med kvalitetssäkring av analyserna, bland annat genom att delta i kvalitetssäkringsprogrammet Quasimeme för marinkemiska närsaltsanalyser.
Den ackrediterade verksamheten bedrivs i speciellt anpassade laboratorier med begränsat tillträde, och av personal med särskild behörighet. De ackrediterade analyserna dokumenteras mycket noggrant, och verksamheten genomgår en revision årligen. Detta är ett sätt att kvalitetssäkra analysarbetet, så att spårbarheten är hög om något händer vid analysen.