"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Om Genusforskarskolan

Genusforskarskolans modell för forskarutbildning är unik i sitt slag. Kombinationen av traditionella ämnesstudier med kurser, seminarier, internat och workshops med genus- och tvärvetenskaplig inriktning ger breddad kompetens och redskap för kritisk kunskapsreflexion.

Den tvärvetenskapliga skolningen och de internationella kontakterna gör dig som doktorand rustad för framtida forskningssamarbeten. Detta främjar utvecklingen såväl inom doktorandernas egna ämnesdiscipliner som inom det tvärvetenskapliga fältet. De doktorander som genomgått forskarutbildning vid Genusforskarskolan har avsevärt kunnat stärka sin konkurrenskraft både inom och utanför den akademiska arbetsmarknaden.

Den som antas till forskarutbildning inom ramen för Genusforskarskolan skall disputera i ett forskarutbildningsämne vid Umeå universitet.

Kunskapsområdet

Genusforskarskolans kunskapsområde är de empiriska och teoretiska studier som på olika analytiska nivåer och med olika metoder undersöker hur kön/genus tar sig organiserande uttryck i människors liv, liksom i vetenskapen. Genusforskning rör biologiskt, socialt och kulturellt kön med fokus på de processer där genuskategorisering sker och på relationen mellan de olika genuskategorierna. Föreställningar om genus och förhållanden grundade i genusordningar återfinns inom alla områden av mänskligt liv – symboliskt, individuellt och kollektivt. De finns givetvis också inom de etablerade vetenskaperna. Därför har genusforskningen även ett kunskapskritiskt syfte.

Forskarutbildning i tvärvetenskapligt samarbete

Genusforskarskolans verksamhet innebär ett tvärvetenskapligt samarbete där de doktorander som antas har en dubbel hemvist - i det ämne vid Umeå universitet där de disputerar samt i Genusforskarskolan vid Umeå Centrum för Genusstudier. Forskarutbildningen regleras genom ett skrift­ligt samarbetsavtal mellan enheterna.

Arbetsformer

Undervisning ges i form av kurser, föreläsningar, seminarier och handledning. Vidare hålls ett kontinuerligt seminarium med aktivt deltagande från doktoranderna. Utbildningen motsvarar normalt 4 års heltidsstudier. För att uppnå syftet att skapa ny kunskap och goda forskare förutsätts Genusforskarskolan och ämnesinstitutionerna/centrumbildning arbeta konstruktivt för att hantera de konkreta praktiska och vetenskapliga implikationerna. Den vetenskapliga mångfalden utgör grogrund för en dynamisk och lärorik forskarutbildningsmiljö.

Antagning och examination

Behörig att antas till forskarutbildning vid Genusforskarskolan är den som uppfyller krav för allmän och särskild behörighet i något forskarutbildningsämne samt att avhandlingsprojektet har en genusvetenskaplig inriktning.

Antagningen av doktoranderna sker vid Umeå universitet och utifrån doktorandens inriktning vid lämplig fakultetsnämnd.

Examinationen sker vid den institution där doktoranden antagits.

Koordinator

Sara Edenheim
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 69 01

Studierektor för Genusforskarskolan

Ulrika Widding
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 78 17

Utbildningssamordnare

Veronika Lodwika
Utbildningssamordnare
E-post
E-post
Telefon
090-786 55 22

Ansvarig för kursutveckling

Hanna Söderlund
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 59 56
Senast uppdaterad: 2024-03-04