"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Generell information om deltagande i MRI-studier

Kort beskrivning av procedurer kring deltagande i fMRI-experiment.

Före ett fMRI-experiment så kommer du att få utförlig information om experimentets upplägg samt möjlighet att få svar på eventuella frågor. Ofta föregås själva scanningen av ett eller flera korta "prova-på"-versioner av den/de uppgift(er) du ska lösa när du ligger i MR-kameran. När du är redo att börja experimentet placeras du vid scannern och ges öronproppar, eftersom scannern låter ganska mycket när den kör funktionella sekvenser (kan liknas vid ett milt brandlarm e.d.). Du kommer även att få hörlurar som ytterligare tar bort ljudet av scannern, samt ger möjlighet till kommunikation mellan dig och experimentledaren (mikrofon är inbyggd i scannern). Huvudet placeras sedan i en hjälmliknande konstruktion och skumkuddar placeras i utrymmet mellan "hjälmen" och hörlurarna. Dessa kuddar är till för att minimera dina huvudrörelser, vilket är viktigt eftersom huvudrörelser är en av de största felkällorna vid fMRI. Du kommer sedan att ges moduler med svarsknappar för att kunna interagera med experimentet, samt en larmknapp som placeras på bröstet. En spegel är placerad på "hjälmen" och via denna spegel kommer du att kunna se en datorskärm som placeras bakom kameran. När allt är klart så förs britsen in i kameran och experimentet kan börja. 

Kriterier för att kunna delta i ett fMRI-experiment

Eftersom du placeras i ett starkt magnetfält, samt andra omständigheter kring denna typ av mätning, är det några kriterier som måste stämma in på dig för att du ska kunna delta i ett fMRI-experiment.

Du får inte:

  • Ha några metallföremål i kroppen, t ex pacemaker, proteser, hörselimplantat, tandställning osv. (lagningar med "vanliga" tandlagningsmaterial, t ex amalgam, går bra).
  • Tatueringar med metalliskt bläck, tatueringar eller permanent smink ovanför axelhöjd.
  • Ha smink på dig då du kommer till undersökningen.
  • Ha nagellack eller konstgjorda/lösnaglar på fingrarna.
  • Piercings som inte går att ta bort.
  • Vara gravid.
  • Vara klaustrofobisk (cellskräck).
  • Problem att ligga stilla längre perioder (ofta upp till 1 timma).
  • Ha eller ha haft neurologiska avvikelser/sjukdomar (t ex stroke, epilepsi, skallskador, hjärntumörer, Parkinsons).
  • Ha eller ha haft depression det senaste året (om du har tagit medicin skall du ha slutat med den för ca ett år sedan).
  • Vara kraftigt överviktig (scannern har begräsningar vad gäller hållfasthet men framför allt utrymme).
  • Ha problem med hög ljudvolym (ha tinnitus eller dylikt). Om du är känslig för höga ljud rekommenderar vi att du inte deltar då det kan upplevas som besvärande för dig då du är i kameran eller efteråt.

Ibland är det ytterligare kriterier som varierar något mellan de olika experimenten, t ex vara inom ett visst åldersspann, ha (eller inte ha) vissa förkunskaper, osv. Vanligtvis bör du även vara högerhänt.

Det finns inga kända risker med att ligga i en MR-scanner. Det kan dock ibland upplevas som obekvämt på grund av det begränsade utrymmet (klaustrofobi), det faktum att du måste ligga stilla en längre period, samt den höga ljudnivån. Det starka magnetfältet innebär även att det föreligger en säkerhetsrisk i och med att lösa metallföremål riskerar att åka in i kamera. Det är således strängt förbjudet att gå in i scanner-rummet utan klartecken från experimentledare eller sjuksköterska. I relation till detta kan det vara bra att förbereda sig inför experimentet genom att ta med ett klädombyte utan metalldelar. Vanliga "missar" är dragkedjor längst ner på benen på träningsbyxor e.d., metalldetaljer i BH (t ex byglar), samt fjäderkonstruktioner i dragskor (för snörning i t ex midja) e.d.

fMRI sker på Norrlands Universitetssjukhus (NUS). Det finns ett flertal MR-scanners på NUS, så information om vart du ska genomföra det aktuella experimentet ges av experimentledaren.

Senast uppdaterad: 2023-01-19