Arbetsgruppen Geopolitics of the Forest är tvärdisciplinär och har medlemmar från bland annat konst, arkitektur, skogshistoria, statsvetenskap, landskapsekologi och samisk forskning. Gruppen träffas regelbundet för att dela med sig av sin forskning och forma samarbetsprojekt.
Arbetsgruppen Geopolitics of the Forest träffas regelbundet för att dela sin forskning om skogens geopolitik inom konst, arkitektur, statsvetenskap och landskapsekologi. Gruppen undersöker hur man kan utveckla holistiska och tvärvetenskapliga förståelser av relationen människa/skog som kan representera flera, överlappande och motstridiga intressen. De syftar till att utveckla ett gemensamt kritiskt utrymme för nya konstnärliga samarbetsprojekt som handlar om skogsbrukets etiska komplexitet i förhållande till klimatkrisen, för att ompröva hållbarhetsspråket och estetiken.
Arbetsgruppen undersöker multidisciplinära synsätt på mänskliga och icke-mänskliga förvecklingar av skogen i norra Sverige. Forskningsfrågor undersöker den etiska estetiken hos olika typer av skogsmarker och deras materiella och geopolitiska nätverk.
Geopolitics of the Forest leds av Luis Berríos-Negrón, UmArts forskare inom konst och arkitektur. Övriga medlemmar kommer från olika discipliner, bland annat från konst, arkitektur, skogshistoria, statsvetenskap, landskapsekologi och samisk forskning.
I samarbete med forskare inom skogshistoria och ekologi har Gerd Aurell i sitt Small Visionary Project Forest as Archive undersökt platser i skogen laddade med mänsklig närvaro för att producera en kortfilm med Micael Norberg, Tankar i Hatten, som nominerades till Umeå filmfestivals pris Storspoven 2023. Även den finns med i utställningen på Bildmuseet. Aurell har även gjort en performativ teckning Forest Portal, 2023, i UmArts Research Studio.
Personer
Clara WestForskningssamordnare, övrig/annan befattning