UCMR främjar tvärvetenskaplig mikrobiell forskning och är ett nationellt Linnaeus Centre of Excellence. Den senaste banbrytande upptäckten var Emmanuelle Charpentiers framstående arbete med CRISPR-Cas9-mekanismen, för vilken hon tilldelades Nobelpriset i kemi 2020.
Milstolpar i UCMRs historia.
Välkommen att kontakta oss!
UCMR är ett centrum som samlar framstående forskargrupper inom mikrobiell patogenes, molekylärbiologi, cellbiologi, kemi, klinisk mikrobiologi, strukturbiologi, immunologi, epidemiologi, mikrobiell ekologi, fysik, matematik och datadriven vetenskap.
Tillsammans etablerar UCMR en inspirerande och hållbar miljö för mikrobiell forskning vid Umeå universitet. I dag är 77 forskningsledare med sina grupper affilierade till UCMR.
Den senaste banbrytande upptäckten var Emmanuelle Charpentiers framstående arbete med CRISPR-Cas9-mekanismen, för vilken hon tilldelades Nobelpriset i kemi 2020. När upptäckten gjordes var Emmanuelle Charpentier verksam vid Umeå universitet. Hon var en av de första gruppledarna som rekryterades till Laboratoriet för Molekylär Infektionsmedicin Sverige (MIMS) inom UCMR.
UCMR var ett Linnaeus Centre of Excellence 2008 till 2018 med ett 10-årigt anslag från Vetenskapsrådet. Under 2020 utvärderades de 40 olika centra inom Linnéprogrammet av en internationell expertpanel. UCMR rankades bland de tre bästa inom alla tre områden; forskningsresultat, samhällelig relevans och internationell konkurrenskraft. En expertpanel karakteriserade UCMR som "juvelen i kronan".
UCMRs vision är att erbjuda en inspirerande forskningsmiljö som främjar banbrytande mikrobiell forskning.
Vägen framåt:
● Att bedriva och utveckla högkvalitativ forskning och utbildning inom mikrobiell forskning
● Att stärka och utveckla en multidisciplinär forskningsplattform och främja nya synergier och samarbeten
● Att utbilda nästa generations forskare och kliniker
● Att övervinna samhälleliga utmaningar som infektionssjukdomar ger upphov till
MIMS vid Umeå universitet är den svenska noden i det nordiska EMBL-partnerskapet för molekylär medicin. MIMS verkar inom och arbetar i nära samarbete med UCMR.
77 forskningsgrupper är affilierade till UCMR.
Forskningsledare som tidigare varit UCMR PI.