Doktorandprogrammet i arkitektur syftar till att utbilda arkitektforskare som inte bara är djupt kunniga inom sina specifika forskningsområden, utan också skickliga på att navigera i de komplexa skärningspunkterna mellan arkitektur, urbanism, landskap och teknik från både teoretiska och praktiska perspektiv inom olika kulturella, sociala och politiska sammanhang.
Arkitekthögskolan.
BildMattias Pettersson
Doktorandprogrammet i arkitektur vid Umeå är inriktat på utbildning av forskare i studier av arkitektur och stadsplanering genom teknisk och naturvetenskaplig forskning och praktik, samt den mer konstnärliga forskningstraditionen. Dess betydande inflytande på mänskliga och icke-mänskliga sociala interaktioner och erfarenheter och ämnets tvärvetenskapliga karaktär omfattar och hyllar en mångfald av fokus och metodiska val.
Forskarutbildningen i arkitektur förbereder framtida forskare för detta genom att säkerställa en hög kompetens inom forskning baserad på vetenskapliga grunder, samtidigt som den förankrar dem i konstnärlig praktik och de krav det medför.
Programmet fokuserar på att odla doktorandernas förmåga att självständigt hantera sin drivkraft och fungera som betydelsefulla och skickliga forskningssamarbetspartners i projekt som påverkar människors miljö och livssituation, med tekniska, samhälleliga och estetiska perspektiv.
Genom samarbete med sina kollegor vårdar och främjar doktorander sina individuella projekt i en stödjande miljö av kollektiv forskning. Arkitekthögskolan i Umeå säkerställer kvaliteten på doktorandstudierna genom att erbjuda en framåtblickande och inkluderande miljö där holistiska, tvärvetenskapliga och innovativa tillvägagångssätt är avgörande för att möta globala utmaningar och möjligheter inom arkitektur och byggd miljö.
Forskning och forskarutbildning inom institutionen är organiserad i fyra primära tematiska områden:
• arkitektonisk gestaltning
• arkitekturhistoria, teori och kritiska studier
• landskap och urbanism
• byggnadskonstruktion, materialitet och beräkningsdesign
Forskargrupperna vid Arkitekthögskolan i Umeå spänner över ett eller flera av tematiska områden och är tänkta som experimentella knutpunkter med betydande inverkan på utbildningen. Stödet utökas till ett brett spektrum av forskningsprojekt inom de tematiska områdena, med hjälp av kollegiets mångsidiga kompetens. Vi främjar aktiva samarbeten inom Umeå universitet, med andra universitet i Sverige och internationellt och för dialog och samarbeten med det breda samhället, den offentliga sektorn och industrin.
Utbildningen säkerställer kvaliteten på forskarstudierna genom regelbunden handledning och efterlevnad av en individuell studieplan som utformats i samarbete av doktoranden, handledare och examinator. Dessutom övervakar doktorandkommittén vid Arkitekthögskolan gemensamt doktoranders forskningsframsteg genom paneldiskussioner, vilket gör det möjligt för studenter att delta i vetenskapliga samtal med doktorandkollegor och fakultetsmedlemmar.
Forskningsseminarier och samarbetsevenemang som anordnas med andra institutioner samlar internationella forskare för att utbyta teorier, metoder och rön som är relevanta för arkitekturforskning, och därigenom stärka den vetenskapliga diskursen och stärka doktorandernas akademiska kopplingar. Slutligen bjuds internationella experter in att bidra som föreläsare och kritiker.
Forskningsseminarier och samarbetsevenemang som anordnas tillsammans med andra institutioner samlar internationella forskare för att utbyta teorier, metoder och rön som är relevanta för arkitekturforskning, och därigenom stärka den vetenskapliga diskursen och stärka doktorandernas akademiska kopplingar. Slutligen bjuds internationella experter in att bidra som föreläsare och kritiker.