"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Presentation av de valda ledamöterna

Nio personer är föreslagna till ordinarie lärarrepresentanter och suppleanter till fakultetsnämnden för teknisk-naturvetenskaplig fakultet. Vilka är de och vad är deras ambitioner?

Valberedningen beslutar att föreslå följande ordinarie lärarrepresentanter:

 

Universitetslektor Johanna Björklund, Institutionen för datavetenskap

Viktiga frågor jag vill påverka i fakultetsnämnden: Jämställdhet och mångfald: vetenskap av alla för alla. Kvalitét och nytta: forskning och tredje uppgiften kan gå hand i hand. 

Tidigare anställningar: Jag har arbetat vid Umeå nniversitet sedan min disputation 2007, med avbrott för en vistelse som forskningsassistent vid Dresdens tekniska universitet. Under de senaste tio åren har jag varit tjänstledig på deltid för att starta och driva teknikföretagen Codemill och Adlede.

Undervisningsaktivitet och erfarenhet: Jag har undervisat vid Umeå Universitet i cirka 15 år, framförallt på kurser i logik och teoretisk datavetenskap på grundläggande nivå. Jag har också deltagit i utvecklingen av en kurs i algoritmisk problemlösning, och (i mindre utsträckning) en kurs i språkteknologi.

Forskningsaktivitet och erfarenhet: Min forskning handlar om automatisk översättning av media (text, bild, ljud, m.m.) till matematisk representationer som lämpar sig för maskininlärning. I ett pågående VR-projekt utvecklar vi grafbaserade modeller för att realisera översättningen, och i ett parallellt MMW-projekt undersöker vi konsekvenserna för medborgare och samhälle när digital kommunikation i allt högre grad blir AI-driven. Mina verktyg är teoretisk datavetenskap, diskret matematik, komplexitetsteori, m.m.

I min forskningsgrupp ingår två doktorander som jag är huvudhandledare för, och jag rekryterar nu ytterligare en doktorand och en postdoktor. Förutom min egen forskning leder jag projektet Wallenberg Research Arena for Media AI, som är en kontaktyta mellan näringsliv och akademi, där fokus ligger på att stärka grundforskning genom långsiktiga samarbeten med företag som Spotify, Bonnier, Schibsted, m.fl.

Erfarenheter av fakultetsuppdrag: Jag har varit ledamot i fakultetsnämnden vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet under perioden 2017-2021. Jag ingår även i styrgruppen för Innovationskontoret, och i styrelsen för universitetets inkubator Uminova. 

Andra viktiga erfarenheter och personlig kuriosa: Jag är mamma till en 8-årig flicka och med-matte till en oharmonisk marsvinsflock. På min fritid springer jag gärna i skogen, spelar piano, eller arbetar. 

Min personliga sida

Universitetsadjunkt Christoffel Kuenen, Designhögskolan

Viktiga frågor jag vill påverka i fakultetsnämnden: Jag är fascinerad av friktioner och synergier mellan vetenskaplig och konstnärlig praxis, inom och utanför akademin. Jag är intresserad av att belysa, förstå och ifrågasätta relationerna och dynamiken mellan de olika krafter i samhället som forma den värld vi lever i.

Teknisk-naturvetenskaplig fakultet har en potential att koppla ihop många av de perspektiv som behöver att samlas för att hantera de stora utmaningarna i vår tid. Jag vill hitta sätt att förverkliga denna potential som finns för utbildning och forskning inom fakultet.

Tidigare anställningar: År 2002 tog jag min civilingenjörsexamen i Industrial Design Engineering på Technical University of Delft, Nederländerna. Där jobbade jag med projekt som till stor del genomfördes vid MIT Media Lab i Boston, USA. Därefter började jag att jobba som oberoende designkonsult, och 2005 började jag som FoU-chef i ett internationellt mellanstort företag. Därefter återvände jag till akademin och började min doktorandutbildning 2010 på Designhögskolan. Min forskning handlar om hur interaktionsdesign hanterar estetiska frågor. Efter min tid som doktorand anställdes jag som universitetsadjunkt och antog rollen som programansvarig för Masterprogrammet i interaktionsdesign. Jag disputerade 2018 på Designhögskolan och blev befordrad till universitetslektor 2021. Jag är fortsatt ansvarig för Interaktionsprogrammet. 

Undervisningsaktivitet och erfarenhet: Jag började att undervisa direkt efter min magisterexamen och har dessutom varit i rollen som extern handledare vid TU Eindhoven, Nederländerna. Jag har utvecklat kurser i interaktionsdesign på masternivå för italienska och brasilianska universitet. Sedan 2010 är jag programansvarig och undervisar i ämnet interaktionsdesign. I min undervisning betonar jag behovet av att prototypa och pröva saker för att sedan ta itu med den erfarenhetsmässiga, teoretiska och etiska sidan av de grundläggande begrepp i design. Jag har erhållit medel från fakulteten och utbildningskommittén för utveckling av Interaktionsprogrammet, samt samarbetar med kollegor i andra utvecklingsprojekt av våra utbildningsprogram. Jag har ett stort internationellt utbildningsnätverk som omfattar både ingenjörs- och designutbildning. Dessutom är jag med i den strategiska gruppen på Designhögskolan och arbetar med långsiktig utveckling av verksamheten.

Forskningsaktivitet och erfarenhet: Min forskning i design handlar framförallt om våra mänskliga sociala interaktioner med en design, och hur en design relaterar till människans interaktioner. Som designforskare utvecklar jag saker som jag sedan utforskar våra upplevelser med, och på vilket sätt vi interagerar med dessa saker, och tillsammans med andra människor.

Med andra ord så undersöker jag hur mänskliga interaktioner ur ett designperspektiv framkallar teoretiska, såväl som tillämpade, konstnärliga metoder. Därför handlar min forskning också om att undersöka olika paradigmer och tillvägagångssätt för kunskapsutveckling.

Andra viktiga erfarenheter och personlig kuriosa: Jag är styrelseledamot i vår brf och tangoföreningen Tangonorteno. Innan den nuvarande pandemin var mitt främsta beroende tango, nu är jag begränsad att utforska Västerbottens landsväger med cykel.

Min personliga sida

Professor Jan Larsson, Institutionen för molekylärbiologi

Viktiga frågor jag vill påverka i fakultetsnämnden: Jag vill att vi i nämnden ska arbeta för hela fakulteten och utveckla det som jag tror varit positivt för universitetets utveckling, en bottom-up struktur. Jag vill arbeta för att lärare och institutioner ges förutsättningar och stöd för att kunna utveckla och driva sina idéer som leder till en hög kvalité inom forskning och undervisning. Fakulteten ska arbeta för att stötta, ge ansvar och förutsättningar mer än för att styra.

Tidigare anställningar: Jag disputerade i genetik 1997 vid genetiska institutionen, Umeå universitet och har sedan arbetat vid Umeå universitet med undantag för några kortare postdoktor-vistelser i Geneve. Åren 2002-2008 var jag anställd på en tenure track-tjänst på dåvarande institution UCMP. Från 2008-2014 var jag anställd som särskild forskare i epigenetik finansierad av Vetenskapsrådet. Sedan 2011 är jag anställd som professor i genetik vid Institutionen för molekylärbiologi.

Undervisningsaktivitet och erfarenhet: Jag har undervisat vid Umeå universitet sedan jag började som doktorand. Min undervisning har varit inom olika kurser i genetik, molekylär- och tillämpad genetik. Under åren 2013-2019 var jag biträdande programansvarig för kandidatprogrammet i Life Science och jag har under åren suttit i olika programråd, för närvarande sitter jag i programrådet BioGeo, Ekologi, Geovetenskap. Jag är intresserad av att arbeta för en stark koppling mellan forskning och undervisning och att ta tillvara på det intresse som finns för undervisning och pedagogik bland forskare. År 2017 blev jag utnämnd till meriterad lärare.

Forskningsaktivitet och erfarenhet: Vi i min forskargrupp vill med vår forskning öka förståelsen för hur en cell minns och för vidare vilka genuttryck som ska användas efter en celldelning. För att svara på dessa frågor studerar vi två genregleringssystem med bananfluga som modell. Dessa system känner igen och reglerar två specifika kromosomer. Att förstå hur kromosomer och kromosomspecifika regleringsmekanismer har utvecklats under miljoner av år är centralt för att förklara de mekanismer som styr att vår arvsmassa koordinerat kan uttrycka rätt gener vid rätt tillfälle och i rätta nivåer. Min forskargrupp består för närvarande av sju postdoktorer och doktorander.

Erfarenheter av fakultetsuppdrag: Jag sitter för närvarande som ledamot i fakultetsnämnden vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet för perioden 2017-2021. Innan det var jag ledamot vid utbildningskommittén och dess föregångare, Naturvetarutskottet och har suttit som bisittare i forskningskommitténs FFT-arbete.

Andra viktiga erfarenheter och personlig kuriosa: Jag har under senare år utvecklat en passion för skogsbruk och då framförallt det handfasta, monotona praktiska arbetet i skogen. Det är något som jag gärna utövar på min fritid då den sysselsättningen är ett utmärkt komplement till forskning och undervisning.

Min personliga sida

Universitetslektor  Helena Näs, Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Viktiga frågor jag vill påverka i fakultetsnämnden: Min erfarenhet av åtta år som prefekt gör att jag har ganska bra koll på många frågor, men det jag brinner för är utbildningsfrågor och att de lyfts och förs fram som lika viktiga som forskningen.

Tidigare anställningar: Från slutet av 1980-talet till år 2000 arbetade jag som ämneslärare på högstadiet, gymnasiet och Komvux och hade anställningar i Umeå och Nordmalings kommun. Hösten 2000 började jag min anställning som universitetsadjunkt vid Umeå universitet. Jag disputerade 2010 och har sedan dess arbetat på universitetet.

Undervisningsaktivitet och erfarenhet: Jag har undervisat vid Umeå Universitet i snart 21 år, framförallt på naturvetenskapskurser för blivande lärare från förskole- till gymnasienivå. Jag driver och utvecklar också fristående utomhuspedagogikkurser på grundläggande och avancerad nivå. För fakultetens räkning har jag för ett antal år sen undervisat i hållbar utvecklingskurserna för civilingenjörer och sen har jag under nästan alla år undervisat på basårets biologi- och kemikurser, men även suttit i basårets programråd sen 2013. Under mina år som prefekt undervisade jag 50 procent och hade en del uppdrag för Lärarhögskolan som till exempel förskollärarrådets ordförande i fem år.

Forskningsaktivitet och erfarenhet: Min forskning handlar i huvudsak om undervisning och lärande. Jag disputerade i biologi med inriktning mot biologididaktik. Mina nuvarande forskningsinriktningar är naturvetenskap i de tidiga skolåren, respektive naturvetenskap och utomhuspedagogik på högskolenivå. Jag handleder och samarbetar med en doktorand som fokuserar på naturvetenskapsundervisning på mellanstadiet, med mål att se hur ämnesinnehållet på mellanstadiet tas om hand på högstadiet. I min utomhuspedagogiska forskning undersöker jag bland annat hur naturvetenskapsundervisning i fält ökar studenters motivation att lära sig.

Erfarenheter av fakultetsuppdrag: Min erfarenhet av fakultetsuppdrag består av åtta år som prefekt på NMD. Jag satt också i valberedningen för nuvarande dekan. När Lärarutbildningsfakulteten fanns så satt jag som doktorandrepresentant i deras anställningskommitté under ett par år.

Andra viktiga erfarenheter och personlig kuriosa: Jag har stor kunskap om Lärarutbildning från år 2000 och framåt. Jag gick min egen ämneslärarutbildning i biologi, kemi och matematik på Umeå universitet mellan 1985-1989. Med mitt intresse för utbildning så har jag därmed skapat mig en ganska god uppfattning om universitetsutbildning sen mitten på åttiotalet.

På min fritid åker jag ofta upp till vårt hus i Henriksfjäll, vinter och höst, och på sommaren tillbringar jag ett par månader i stugan vid havet. Som granne med Grössjöns naturreservat så både springer, skidar och vandrar jag både själv och med studenter alla tider på året.

Min personliga sida

Universitetslektor  Karina Persson, Kemiska institutionen

Viktiga frågor jag vill påverka i fakultetsnämnden: Jag vill att Umeå universitet ska fortsätta att utvecklas så att vi är attraktiva både inom forskning och utbildning. Jag vill också ytterligare lyfta jämställdhet och likabehandling inom vår fakultet.

Tidigare anställningar: Jag disputerade 1999 vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala och arbetade sen som postdoktor i Vancouver och som forskare på KaroBio AB. Sedan slutet av 2002 har jag jobbat vid Umeå universitet, vid olika institutioner.

Undervisningsaktivitet och erfarenhet: Jag har undervisat vid Umeå Universitet i över tio år, framförallt på basårets kemikurser och på senare år också i biokemi inom Life Science programmet. Utöver det har jag varit inblandad i ett flertal kemikurser både på grund och avancerad nivå. Jag har även ett uppdrag som studierektor på Kemiska institutionen.

Forskningsaktivitet och erfarenhet: Min forskning handlar om struktur- och funktionsstudier av proteiner med röntgenkristallografi som främsta hjälpmedel. Jag har strukturbestämt ett antal bakteriella ytproteiner av vilka de flesta är viktiga för bakteriers vidhäftning i den orala biofilmen. Jag är även intresserad av andra bakteriella virulensfaktorer t ex olika transportsystem och toxiner. I min forskargrupp ingår just nu en doktorand och två postdoktorer.

Erfarenheter av fakultetsuppdrag: Jag har ingen tidigare erfarenhet av fakultetsuppdrag.

Andra viktiga erfarenheter och personlig kuriosa: På fritiden tänker jag ofta på att åka skidor eller vandra i fjäll – och ibland händer det på riktigt också. Just nu funderar jag över hur jag ska kunna paddla så mycket som möjligt i sommar.

Min personliga sida

Professor Martin Rosvall, Institutionen för fysik

Viktiga frågor jag vill påverka i fakultetsnämnden: Jag vill bidra till att ta Umu-andan till nästa nivå och göra Umeå universitet ännu attraktivare för forskare och studenter som rör sig över traditionella vetenskapsgränser.

Tidigare anställningar: Jag doktorerade vid Niels Bohr-institutet i Köpenhamn och gjorde en tvåårig postdoktorperiod på biologiinstitutionen vid University of Washington i Seattle. Sedan 2009 har jag arbetat vid Umeå universitet.

Undervisningsaktivitet och erfarenhet: För civilingenjörsstudenter har jag utvecklat kursen informationsteori, nätverk och marknader och vidareutvecklat projektkursen Design-Build-Test. Den första kursen vidgar studenternas modelleringskunskaper bortom de klassiska textboksexemplen till problem de oftare möter efter examen. Den andra kursen tränar studenterna att arbeta i skarpa projekt utan facit eller lösningsmanualer. Jag har också varit med och utvecklat tre kurser för doktorander: Vetenskapligt skrivande, Att skriva forskningsansökningar och Kommunicera vetenskaplig forskning.

Forskningsaktivitet och erfarenhet: Min forskning fokuserar på samspelet mellan information, kommunikation och struktur i levande system. Oavsett om det handlar om växtstress, smittspridning eller biodiversitet är den centrala frågeställningen densamma: Hur påverkar samverkansmönstret mellan olika saker deras funktion tillsammans? Nyckeln för att förstå dessa system är samarbete över traditionella ämnesgränser: skickliga metodutvecklare från exempelvis fysik och datavetenskap arbetar tillsammans med bland annat biologer, epidemiologer och ekologer. Därför stortrivs jag i Integrated Science Lab, IceLab, som jobbar för att föra samman forskare från olika discipliner.

Erfarenheter av fakultetsuppdrag: Jag har varit ledamot i fakultetsnämnden vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet under perioden 2017–2021.

Andra viktiga erfarenheter och personlig kuriosa: Jag är medgrundare till Umeå universitet-spinoff Infobaleen som hjälper företag dra nytta av sina insamlade datamängder.

Jag förflyttar mig helst på skidor. Den femte årstidens sanna namn är skarsäsongen.

Min personliga sida

Valberedningen beslutar att i rangordning föreslå följande suppleanter:

Universitetslektor  Christoffer Boman, Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

Viktiga frågor jag vill påverka i fakultetsnämnden: I den mån jag har möjlighet att vara med och påverka som suppleant, så tycker jag att frågor kring unga forskare och lärare, jämställdhetsfrågor, lokal infrastruktur för forskning i toppklass, samt hållbarhetsfrågor, känns extra angelägna.

Tidigare anställningar: Under början av min tid som doktorand vid Umeå universitet var jag anställd vid det som då hette Energitekniskt centrum i Piteå. Sedan jag disputerade 2005 har jag varit fortsatt anställd vid Umeå universitet, förutom under en postdoktorvistelse vid Lunds universitet under 2006-2007.

Undervisningsaktivitet och erfarenhet: Jag har undervisat vid Umeå universitet i drygt 20 år, framförallt på kurser inom energiteknik och kemi, främst inom profilområdena bioenergi, förbränningsteknik och termokemisk energiomvandling. Jag är lite extra stolt över att ha tagit initiativ till och lett utvecklingen av två nya uppskattade kurser, dels Experimentell problemlösning och forskningsmetodik, på civilingenjörsprogrammet i Energiteknik, och dels Förbränningsteknik II, på högskoleingenjörsprogrammet i Energiteknik. Under 2019 var jag också med och tog fram en ny kursplan för kursen Hållbar utveckling för ingenjörer, tillsammans med några andra inspirerande lärare på fakulteten.

Forskningsaktivitet och erfarenhet: Min forskning handlar i grunden om att förstå hur olika typer av biomassa beter sig i energitekniska processer som förbränning och förgasning, där vi bl a kartlägger hur bränslet omvandlas, hur aska och emissioner bildas och vad de består av, samt vad som händer med olika spårmetaller. Genom att kombinera experiment i våra laboratorier, med modellering och försök i fält i små och stora anläggningar, är vår forskning med och hjälper till att lösa tekniska driftsproblem, minimera utsläpp till luft och mark, återvinna näringsämnen, samt att överlag möjliggöra ett bättre nyttjande av olika biobaserade restströmmar.

Jag tillhör forskargruppen Thermochemical Energy Conversion Laboratory (TEC-lab), där vi idag är åtta seniora forskare och totalt cirka 25 personer engagerade. På senare år har min forskning alltmer handlat om energi, miljö och hållbarhet kopplat till utvecklingsfrågor i andra delar av världen, där vi nu har projekt i till exempel Kenya och Rwanda.

Erfarenheter av fakultetsuppdrag: Jag har varit suppleant (vilande och aktiv) i fakultetsnämnden vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet under perioden 2017-2021.

Andra viktiga erfarenheter och personlig kuriosa: Sedan 2020 är jag, tillsammans med Leif Jönsson på Kemiska institutionen, föreståndare för Bio4Energy, ett av två nationella strategiska forskningsområden som leds av Umeå universitet. Jag är även med i styrgruppen för Umeå Transformation Research Initiative, UTRI.

Ett roligt uppdrag utanför universitetet är att vara vice ordförande i Svenska Luftvårdsföreningen. På min fritid åker jag gärna skidor, tar en båttur, snickrar på huset och påtar i trädgården, eller kanske klinkar lite på pianot.

Min personliga sida

Universitetslektor Caroline Blomquist, Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Viktiga frågor jag vill påverka i fakultetsnämnden: De frågor som ligger närmast om hjärtat är utbildning-, rekrytering- och lika villkors frågor, vilket jag skulle vilja ha extra fokus på i fakultetsnämnden.

Tidigare anställningar: Jag har arbetat på Umeå universitet på ett flertal institutioner som lärare sedan jag tog min grundexamen 1991. Sedan 2009 har jag varit anställd vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap och tidvis har detta kombinerats med forskarstudier i medicin fram till disputationen 2018.  Jag har även arbetat som studentrekryterare, programstudievägledare och handläggare för lika villkor vid fakulteten. 

Undervisningsaktivitet och erfarenhet: Jag har undervisat på kurser inom biologi och kemi på gymnasienivå till avancerad nivå. Huvudsakligen har undervisningen skett inom fysiologi och nutrition på Dietistprogrammet och Miljö- och hälsoskyddsprogrammet. Jag har varit ledamot i programråd för sex olika program, men jag har framför allt medverkat i arbetet med att stärka forskningsanknytning, utveckla pedagogiken och införa ett jämställdhetsperspektiv på Miljö- och hälsoskyddsprogrammet.  

Forskningsaktivitet och erfarenhet: Min forskning handlar i huvudsak om kostens betydelse för hälsa och specifikt effekter på fettmetabolism och inflammationsprocesser. Processer som är starkt kopplade till bukfetma och metabola sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjuklighet. Sjukdomar med ökad prevalens världen över, vilket lett till ökat lidande och eskalerande sjukvårdskostnader. Det är därför av stor vikt att öka kunskap om kost och träning för att motverka denna utveckling.                                                   

Erfarenheter av fakultetsuppdrag: Jag är handläggare för lika villkor vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet sedan 2019 och därmed medlem i fakultetens Arbetsmiljögrupp och adjungerad ledamot i fakultetsnämnden vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet.                        

Andra viktiga erfarenheter och personlig kuriosa: På min fritid brukar jag träna på IKSU, men under pandemin har detta bytts ut mot skidåkning på längden och tvären i fjällen där jag nyss har köpt stuga.

Min personliga sida

Universitetslektor Anders Nordström, Institutionen för fysiologisk botanik

Viktiga frågor jag vill påverka i fakultetsnämnden: Jag står till förfogande endast för val till suppleant, men är intresserad av att fakulteten skall erbjuda utbildning som är relevant för samhället och som ger studenterna arbete efter examen.

Tidigare anställningar: Jag disputerade 2004 Vid SLU i Umeå. Postdoktorvistelse på Scripps Research Institute, San Diego 2004-2007, forskarassistent Karolinska Institutet 2007-2011, sedan 2011 anställd vid Umeå universitet.

Undervisningsaktivitet och erfarenhet: Jag har undervisat vid Umeå Universitet i tio år, framförallt på kurser inom civilingenjörsprogrammet med inriktning mot bioteknik för vilket jag även var programansvarig 2013-2020.

Forskningsaktivitet och erfarenhet: Vi undersöker hur man kan använda metabolomics eller, globala metabola profiler, för att bättre förstå olika biologiska sammanhang. Vi har utvecklat metoder för inmärkning av levande modellsystem med stabila isotoper där vi med hjälp av mass spektrometri kan följa dynamiska biokemiska förlopp. Just nu försöker vi ta fram nya och mycket snabba metoder som ska möjliggöra metabolomics experiment på 1000-tals prover per dygn vilket är användbart om man vill skapa metabola profiler av stora biobanker för att exemepelvis hitta sjukdomsmarkörer eller om man vill koppla metabolisk information till stora genomassociations studier typ GWAS.

Erfarenheter av fakultetsuppdrag: Jag har varit programansvarig för civilingenjörsprogrammet i bioteknik vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet under perioden 2013-2020.

Andra viktiga erfarenheter och personlig kuriosa: Jag är föreståndare för Swedish Metabolomics Centre, SMC, och även platform director för Metabolomics and Exposomics platformen vid SciLifeLab. Jag är intresserad av historia och har (tyvärr) nyligen börjat spela pokemon go.

Min personliga sida

Senast uppdaterad: 2022-11-03