"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Kost

Mat och måltider är en del av livet och en förutsättning för att må bra. Ditt behov av energi och näringsämnen varierar med ålder, kön, aktivitet, hälsa och eventuell sjukdom. Här har vi samlat tips och råd som kan göra det enklare att lyckas med matvanor som är hållbara både för din hälsa och miljön.

Mat och ätande - mer än bara näring

När vi äter aktiveras ”belöningssystemen” i hjärnan och hormoner utsöndras som gör oss nöjda. Det sker för vår överlevnads skull, helt enkelt för att vi ska vilja äta igen. Våra matvanor kan också både påverka och påverkas av våra psykiska och sociala behov.

Hur vi äter kan hänga ihop med hur vi mår psykiskt

Vad och hur du äter kan ge stor effekt på hur du mår och orkar med dina studier. När vi är stressade, har ångest eller är nedstämda kan det bli svårt att sköta sina matvanor på ett bra sätt, fast det egentligen är då vi behöver det som mest. Som student har man ofta en ansträngd ekonomi vilket också gör det utmanande att äta bra och varierat. Både vad vi äter och i vilka mängder kan förändras när vi inte mår bra.

Hur din hjärna påverkas av vad du äter

Vad du väljer att äta har direkt och långvarig effekt på det viktigaste organet i din kropp: hjärnan. Så vilken sorts mat ger dig paltkoma efter lunch? Eller rastlöshet när du ska sova? Här får du en överblick. Filmen är ca 5 minuter lång.

De svenska kostråden - hitta ditt sätt att äta grönare, lagom mycket och röra på dig

I Livsmedelsverkets PDF kan du läsa mer om råd för hur du kan äta hållbart – både för hälsan och miljön. Så att du inte ska behöva välja. Råden passar för de flesta.

Matvanekollen - testa ditt sätt

Livsmedelsverkets "Matvanekollen" bygger på kostråden Hitta ditt sätt, som visar hur vi kan äta bra för både hälsan och miljön. Testet innehåller frågor om grönsaker och frukt, fullkorn, mejeriprodukter, matfett, sötsaker och fysisk aktivitet. Klicka på länken för Matvanekollen så kommer du direkt till testet.

Tips vid vegetarisk och vegansk mat

Intresset av att välja vegetarisk- och vegansk mat har ökat. En del väljer att utesluta livsmedel av hälsomässiga skäl, andra av etiska skäl eller för att bidra till minskat klimatavtryck. På Livsmedelserverkets hemsida finns det tips på vad som kan vara bra att känna till för att vara säker på att få i sig all näring man behöver. Livsmedelsverkets tips vid vegetarisk mat eller vegansk mat.

Få kostinformation av dietiststudenter

Vill du lära dig mer om kostens betydelse för hälsan? Du som är student vid Umeå universitet har möjlighet att kostnadsfritt få kostinformation av dietiststudenter. Vid tre tillfällen à 45 minuter kan du få motiverande samtal med inriktning mot hälsosammare livsstil, tips och idéer på bra mat just för dig. Kostinformationen är kostnadsfri. Alla berörda har tystnadsplikt.

Läs mer om vad det innebär och hur du kontaktar studenterna hos Institutionen för kost- och måltidsvetenskap.

Läs mer om mat och mående

Mat och psykisk hälsa (1177)

Kosttillskott (Riksidrottsförbundet)

Matvanor, hälsa & miljö (Livsmedelsverket)

Näringsrekommendationer (Livsmedelsverket)

Om dina matvanor blivit problematiska

Har dina matvanor förändrats påtagligt under en längre tid så kan det i sin tur rubba hur belöningssystemen fungerar, vilket gör det svårare att komma tillbaka till bra matvanor igen. Att vara väldigt strikt med sin kost (och kanske också sin träning) kan i stunden öka känslan av kontroll och lindra obehag som till exempel ångest och rastlöshet, men om det leder till att andra delar i livet blir lidande kan du behöva göra något åt dina matvanor. En god idé är att då också se över om de krav och den belastning som studierna innebär för dig, är rimliga eller om det finns något du behöver förändra.

Upplever du att du har ett problematiskt förhållande till mat och ätande som påverkar ditt liv på ett negativt sätt? På 1177 kan du läsa om ätstörningar och hitta vägar för att få stöd om du behöver det. Du är också välkommen att kontakta oss på Studenthälsan.

Senast uppdaterad: 2024-04-09